Äventyr på väg och vatten!

Alla ni som varit på resor utomlands och känt att ni vill göra det lite mer genuint, ta vara på tillfället och uppleva kulturen lite extra mycket genom att ta sig fram med lokala transportmedel. Ni förstår säkert hur lyckliga jag och mina vänner var när vi äntligen en tidig morgon satte oss tillrätta på bussen som skulle ta oss till forsränningen. Vi hade kommit tillrätta tack vare Lonely Planets guide av busstider samt en fantastisk konversation mellan oss och lokalbefolkningen på spengelska. Mitt spanska ordförråd består i princip av ett tiotal ord som kan kombineras på olika sätt i tvåords meningar. Tyvärr får man sällan svar i tvåords meningar, väldigt sällan ingår de tio ord jag kan i svaret jag får. Men ibland fungerar det. Så med biljett och ombord på rätt buss, mot rätt mål var vi nöjda. Resan skulle ta 2 h vilket skulle ge oss en timme från busstoppet till det ställe där guiderna väntade.

Gissa hur det kändes när vi hade suttit på bussen i 2,5 h och ingen stad var i sikte?! Lätt stressad började jag fråga runt om någon kunde engelska. Guiderna väntade vid målet och skulle vi inte vara framme inom en halvtimme så missar vi detta äventyr. Ingen kunde engelska, så jag vänder mig till killen i sätet bakom och tar fram alla mina ord och sätter ihop dem till något obegripligt och får något än mer obegripligt tillbaka. Jag förstod dock att det var långt kvar och att det skulle ta ca 2 h att komma fram. Paniken är total! Där rök den forsränningen!!

Det är då man tar fram esset i rockärmen. Det är då man tar fram en Malin! Malin kan nämligen inte bara tio ord på spanska. Hon kan jättemånga ord och kan dessutom sätta ihop dem till hela meningar som folk förstår. Så hon gjorde dagerns bragd. Går fram till chauffören och får reda på att en halvtimme ska det ta. Nu kan vi andas ut.

Plötsligt dyker skylten med namnet på äventyrsföretaget upp vid sidan av vägen. Vi kastar oss på stoppknappen utan att veta vart vi är. Kliver av bussen och får syn på en taxi som är på väg att åka. En lätt språngmarsch och en tvåods konversation tar oss till vårt mål. Där är det lugnt, där är det sol, där är ingen stress och där får vi ett fantastiskt bemötande. En ordentlig säkerhetsgenomgång och sedan är det dags att hoppa i. Att forsränna är som att åka berg-och-dalbana fast på vatten. Det innebär också att man får se en fantastisk natur och att man badar på ställen som du aldrig skulle komma i i närheten av annars. Halvvägs genom turen dukades färska frukter upp. Är det något de kan här i Costa Rica så är det frukt och juice. Himmelskt gott. Efter en otrolig upplevelse på vattnet dukades en god lunch upp och mätta och belåtna kunde vi konstatera att vägen till äventyret kan ibland vara ett lika stort äventyr som äventyret självt!

/Elin

0 kommentarer :