Inte vilket tivoli som helst...

En gång var "TAMAN FESTIVAL PARK" en färgsprakande park på över åtta hektar, med flertalet krokodiler och andra djur att beskåda. Men idag står parken övergiven och lämnad till sitt eget förfall. Parken öppnade 1997 och förväntades dra många turister och besökare, men dess åkattraktioner blev aldrig färdigställda pga en ekonomisk kris och parken lades ned redan tre år efter öppnandet. Flertalet inhägnade krokodiler övergavs i samband med parkens nedläggning, kanske i tron att krokodilerna skulle dö ut av sig själva. Reptilerna fortsatte dock att föröka sig och nyfikna turister samt några lokala bybor försåg dem med mat. Men födan blev bristfällig och krokodilerna började äta varandra för att hålla sig vid liv. Nu senast vid år 2007 uppskattades de vara 130 stycken krokodiler som levde i den då nedlagda parken, helt utan någons tillsyn.
Idag tio år efter parkens nedläggning finns resterna fortfarande kvar, men utan krokodiler efter det att miljöaktivister ingrep år 2009. Nu när vi går in genom grindarna till den nedlagda parken möts vi av en kuslig känsla. De slitna miljöerna, dess förfallna hus, trasiga träbroar och den vildvuxna naturen är som tagen ur en Indiana Jones film. Allt ligger tyst, tomt och endast prasslet från torkade löv eller plattor som rör sig hörs från våra fotsteg. Inga krokodiler ser vi tack och lov, med den stora polen med en trasig träbro som går tvärs över finns fortfarande kvar. Växtligheten är tät och många statyer runtomkring oss är trasiga och saknar delar. Upptäcktsfärden fortsätter i sin speciella karaktär och känsla. Alla våra sinnen är på sin vakt, för vad garanterar oss att alla krokodiler verkligen är borta?


Någon som vet vad det är för blomma uppe till vänster i bild? De växte fritt i parken, överallt, hängandes i långa "rankor" och ser ut som orkidéer, men i så fall vad för sort?
Taman Festival Park - Padang Galak - Bali

4 kommentarer :

Anonym sa...

Valdigt intresant med sanna har platser!
-Erik

Anonym sa...

Det kan mycket väl vara en orkidé, för det finns ett par tusen arter i Indonesien. Jättefina bilder och spännande läsning, tack!/kram Anette

Sofia sa...

Hej gumman! Vad roligt att läsa. Vilken tur att Ni hann iväg innan flygtrafiken stängde. Ni har säkert hört om vulkanen på Island... Men allt är nog som vanligt med det igen om ett år då Ni skall hem. Jag har satt Din blogg som startsida på min lilla dator så jag skall komma ihåg att läsa varje dag. Vilken synd att vi inte hann ses en gång till innan Ni for. Vi har varit rätt mkt förkylda och ville inte smitta och sen går ju tiden så fort också. Ni får ha middag innestående när Ni kommer hem istället. Vilka läskiga utslag du fick av myggen. Du kan prova ta en allergi tablett, typ Clarityn om du får igen. Det brukar kunna hjälpa. Var rädd om Er och hälsa med Dig. Kram Sofia

Anonym sa...

Helt otroligt haftigt! Erik och jag skulle alska det har. Kram Martina