Banded Sea Snake

Varför ska ormar vara i vatten för, räcker det inte med att de finns på land?
Ibland ångrar jag att jag tog cyklopet och stoppade ned huvudet under utan. Innan så var havet fint, vackert, spännande och ofarligt (till en viss del). Men när man sett en bråkdel av vad som finns där under ytan och bland reven så är det knappt att man vill sätta ner fötterna i havet igen. Vattenormarna som finns här gillar jag inte och jag har extrem respekt för dem.

Ormen på bilden såg vi bara här om dagen, det är en Banded Sea Snake. Tidigare har jag bara sett dem i vattnet (och jag tänker inte ens nämna hur många ormar som simmat förbi mig då jag varit ute och snorklat för då kommer mamma att får hjärtslag).

Dessa havsormar är en av få arter som går upp på land, och det är honorna som går upp på land för att lägga ägg. Havsormar är mycket giftiga men inte aggressiva. Vilket är tur det!!! Banded Sea Snakes sägs bära på ett gift som ska vara 2 gånger starkare än en skallerorms!!! Tack och lov att ormarna är extremt skygga och inte aggressiva av sig. De har även väldigt små huggtänder, 1-2 millimeter, vilket sällan kan ta sig igenom en våtdräkt (om man nu har det på sig). Det är även mycket ovanligt att folk som badar blir bitna, i regel är det fiskare som rensar nät med havsormar i som kan råka illa ut.

Björn brukar kalla mig för landkrabba ibland... hum... tänk om han bara visste hur befogat det är att var just "landkrabba" på Bali.

1 kommentarer :

Vicky sa...

Hua! Jag förstår dig helt och hållet. Vattenormar är ju superläbbiga att se. Skulle nog också tänka en extra gång innan jag gick ner i vattnet efter att ha sett en sådan där. Att du vågade stanna och fota den!

Älskar vatten och brukar aldrig vara rädd då jag är på djupt vatten men just såna där ormar och hajar kan få mig att bli rädd. Såg en verklighetsbaserd film häromkvällen där ett par är ute och dyker med tuber bland en massa färgglada fina fiskar i ett exotiskt land. Men av ett misstag så räknar dykinstruktörerna på båten dom åkt ut på öppet hav med fel. Dem tror att alla har kommit upp på båten efter dyket och åker hem igen utan det här paret. Paret väntar och väntar på att någon ska komma och hämta dem, men inser att ingen saknar dem och till slut så blir dem uppätan av vithajar.

Usch jag önskar att jag inte hade sett den där filmen. För efter det känns det sådär att vara på öppet vatten och snorkla igen.

Ha en bra dag!