Gummitillverkning

Ett besök på ett fint gummiplantage på östra Java gav en inblick i tillverkningen. Och jag måste ovilligt erkänna att min kunskap inom ämnet var detsamma som noll, vilket kanske gjorde besöket väldigt intressant. Fick mitt namn inskrivet i den dallriga vita massan som låg i stora fat. Fick veta att gummit röks i flera dagar i 60 graders värme, vilket gav en doft nästan identisk med svenska rökerier som röker fisk. För att sen se om kvalitén var bra eller dålig granskades gummit mot ljus och färgen avslöjade bra eller dåligt. När allt sen skeppades paketerades gummiarken till ca 70cm höga vita kuber, som blev till en totalt vikt på 113kg/kub.


Arrangör: The Experience

3 kommentarer :

Freedomtravel sa...

Vi fick se gummiträd och hur de tappade gummi när vi var i Thailand... men inte resten. Häftigt att man kan få fram ett sånt material som gummi!

Elin Andersson sa...

Häftigt att få se! Vad användes gummit till sedan? För en som är helt okunnig...är allt gummi vitt från början?

Christine sa...

Jag tror att allt gummi är vitt från början, kådan är i alla fall vit när man tar det från träden. Den här fabrik gjorde endast större exporter av "gummikuber" till andra fabriker som sen omvandlade det vidare. I alla fall så förstod jag det. Men de skämtade mycket om att de blev en och annan kondom av det. :)