Discover Ijen


Då har vi åter igen bestigit en vulkan, tagit oss upp, genom molnen, kämpat till fots, njutit av den svala luften och beundrat naturen. Denna 28 november 2010 besteg jag och Björn vulkanen Ijen på Java, 2799 m.ö.h, med guide/chaufför Nyoman och Gede från The Experience. En perfekt avslutning för vår tid på den vackra ön Java.

04:00 ringde klockan och det var dags. Klimatanläggningen stängdes av för att ge den dubbelväxlade Land Rovern extra hästkrafter och chauffören Gede manövrerade jeepen med både stor kunskap och entusiasm. Allt djupare in i djungeln tog vi oss, brant uppför, med ogenomtränglig grönska på båda sidor. Svarta apor skymtade förbi i trädens grenar när vi passerar och den smala vägen under oss bestod endast av sten och grus. Jeepen studsade ordentligt, det stänkte jord om de kraftiga däcken och man hörde hur de fastsurrade korgarna på bilens tak slets i sina fästen. Bredvid mig satt Björn leendes av förtjusning och i backspegeln sågs den ena branta passagen efter den andra försvinna nedåt. Det var äventyr och det var bara början.

Klättringen upp till toppen var inte i närheten lika jobbig som bestigningen av Gunung Agung (Balis högsta vulkan), men det var inte utan att svetten rann och lungorna fick kämpa som vi tog oss upp för Ijen. Vi trängdes på små stigar med mötande arbetare som bar på korgar av svavelstenar. 70-80 kilo bar dom upp och ner två gånger om dagen! Det såg inte så tung ut men Björn testade ett lass, som tydligen gjorde väldigt ont att bära. Vi blev erbjudna att köpa figurer i alla möjliga olika former som arbetarna skapar av svavel. Såg faktiskt ganska läckert ut och jag föll för Disney-familjen. Men förutom arbetare så lyste turisterna med sin frånvaro och vi fick som vita människor (en sällsynthet) ställa upp på bild till ett gäng ungdomar vi mötte.


Rakt upp var klarblå himmel och i horisonten bortåt hopade sig svavelmoln från vulkanen. Trots den magiska synen vi kämpat oss upp till och stod inför stumma av beundran, så gick det inte att blunda för den förfärliga lukten som vulkanen vräkte ur sig. Som en blandning av fis och ammoniak stack det i näsan och framkallade nästan ett lätt illamående. Men tack och lov drog svala vindar förbi som fick lukten att lätta i alla fall något. Jag kan inte säga annat än att vulkanen Ijen är en vykortsvacker plats. Med den turkosa sjön som ligger på 2300 m.ö.h och är imponerande stor med en bredd på 1 kilometer. Ijens krater sägs vara den mest hänförande naturen Java har att erbjuda och vulkanen sägs även vara en av de vackraste i världen. Den långa vandringen upp var värd varje förlorad svettdroppe och varje tungt andetag. Även hela resan dit, över vackra risfält, genom djungel och på svåra stigar, allt var en upplevelse i sig. Ett äventyr från början till slut. Helt perfekt.


SE BILDGALLERIET FRÅN IJEN

4 kommentarer :

Bylundsdotter sa...

Wow! Jag bli helt hänförd, så vackra platser det finns här på vår jord!

Elin Andersson sa...

Jag kan bara säga: Mäktigt! fantastiska bilder och en text som får mig att känna att jag är där! Otroligt, mäktigt, fantastiskt och otroooligt vackert. Vilka äventyr ni får vara med om och vad glad jag är att jag får följa med :)

e.ko sa...

ser ju helt overkligt ut, gu sådan färg:)

Anonym sa...

Oj vilken grej och vilken upplevelse!