Helig Man - Mr Ketut Liyer

Jag och Anna satte oss i bilen och bad vår driver Nyoman Putra ta oss till en helig man. I byn Ubud hamnade vi naturligtvis och inte helt oväntat hos Mr. Ketut Liyer, känd från Elizabeth Gilbert´s bok Eat Pray Love. Jag har själv varken läst boken eller sett filmen, men att vara på Bali  har gjort det omöjligt att undgå all hysteri om saken. När vi förstod vart vi hamnat så var väntetiden för att ens få ett besök väldigt lång. Skulle vi åka till en "riktig" helig man som inte upptrissats av media eller skulle vi vänta? Valet blev att vänta, då vi fick höra att det brukar vara flera veckors väntetid. Så med varsin nummerbricka i handen startade tidsfördrivet. Vi såg oss omkring i den vackra trädgården, såg alla djur, gick på toa ett antal gånger, satt ner, stod upp, satt ner igen, och åkte även in till centrala Ubud och gick på marknad, för att sen åk tillbaks och sitta ner och vänta lite till.

Sen var det dags, det var min tur och jag tog plats  mittemot Ketut utanför han hus. Med ett öppet sinne, utan att tro eller inte tro. Han frågade vart jag kom ifrån och vad jag hette, det var allt han ville veta. Sen tolkade han mina ansiktsdrag och linjerna i mina händer. Sa att jag hade många yrken, att jag var konstnärlig, att jag lyckas väl i det jag tar mig an, har stark vilja, mycket energi och kraft från lotusblomman*. Jag hade inga frågor till honom men fick svar på tankar som cirkulerat i mitt huvud under de senaste dagarna. Vad tänker jag inte avslöja här, men att få svar på något som man inte frågat om ger en märklig känsla. Det jag varken trodde på eller inte trodde på innan, tror jag mer på nu. Jag tror Ketut Liyer besitter kunskaper att se och tolka, så jag hade faktiskt mer än gärna suttit kvar där på verandan längre än vad jag fick. Men som sagt, kön var lång och andra ville också få sin tid. Det sista Ketut sa till mig var "It´s good that you are here. It´s good for me that you are here" och så gav han mig sitt visitkort. Vilket var lika roligt som konstigt. Varför fick jag det men ingen annan? Ja kanske för att jag gör det jag gör just nu, publicerar det här, ett inlägg om en positiv upplevelse som var över förväntan. Med Anna tog han upp helt andra ämnen, väldigt rätt ämnen. Och vad det var vet bara Ketut, Anna, jag och ett par fler.

*Lotusblomman är helig inom hinduismen och förknippas speciellt med guden Lakshmi, gudinnan över framgång, vishet, välstånd och skönhet. Kronbladens öppnande symboliserar själens utveckling. Lotusblommans förmåga att slå rot även i de mest gyttjiga områden symboliserar möjligheterna till en positiv spirituell utveckling. En del hävdar att det är just på grund av att Lotusblomman växer i dyn och växer igenom grumligt vatten för att slå ut ovanför vattenytan är anledningen till att valts till symbol för renhet och befrielse.

13 kommentarer :

Anonym sa...

Det där lät ju spännande....och vilken fin bild du fick på honom. Ja här fortsätter vintern i Åbyggeby, Har just varit på morgonpromenad med Jonas till Forsby och vänt:)Han är hemma över helgen. Kram Åsa

Anonym sa...

Jättefina bilder! Det var något magiskt också med bilderna idag! ;) spännande upplevelse, vill höra mer när ni är hemma igen! Kram Elin

e.ko sa...

men det måste ju ha vart världens upplevelse!!rätt pirrigt va;)
känns som han fick en bra bild av dejj, det lilla jag vet känns det som det stämmer:)

kram erika

Anonym sa...

Sådant här tycker jag är mycket spännande, jag riktigt ryser....
Kram Vivianne

Charlotte Rudenstam sa...

Hej!
Så spännande att du träffade Ketut i verkligheten... och så roligt att du har hittat till min blogg. Hoppas fortsättningen på resan blir härlig.
Allt gott
Charlotte

Christine sa...

Ja det var spännande att träffa honom och höra vad han hade att säga. Sen var det synd dock att det vara så mycket folk där. Det kändes som om han inte riktigt fick någon ro för att nå full fokusering. Så även om han var bra nu, sa mycket som jag tyckte stämde, så tror jag han var ännu bättre innan filmen och "kändisskapet" tog fart.

Anonym sa...

Vad fick du betala för besöket hos Ketut?

Christine sa...

Mins inte riktigt, men kom ihåg att jag tyckte det var väldigt dyrt för att vara på Bali. Tror vi betalade 250.000Rp / person (ca 185kr).

Anonym sa...

Jag vill gå dit ...:)
Anna

Emelie Svensson sa...

Hej, hur lång tid fick ni vänta i kö för att komma till Mr.Ketut? /Emelie

Christine sa...

Runt 3 timmar har jag för mig. Vilket räknades som kort tid tydligen. :-)

Discovering The Planet sa...

Hej Christine
Jag som skulle undvika att läsa för mycket om Bali på din blogg :)... Vi har ju intalat oss själva att det måste bli en viloresa och försöka låta bli att hitta på för mycket... och nu sitter jag här ändå :)...

Undrar finns det något sätt att boka tid hos Mr Ketut? Eller man ska bara åka dit och ta sin kölapp?

Ha en riktigt God Jul

Christine - 29° sa...

Ha, ha! :)
Nu var det länge sedan som jag var där men då gick det inte att boka, utan man fick åka dit och ta en köplapp och sen vänta tyvärr. Men om ni tycker väntetiden är för lång hos Mr Ketut eller att han är för populär (han blev ju väldigt känd efter boken och filmen) så be er driver köra er till någon annan. Det är ganska vanligt med heliga män som spår eller "healar en" på Bali, så det finns många. Och upplevelsen mellan en icke känd helig man och en välkänd är ganska stor.