Nusa Lembongan

Ön Nusa Lembongan kändes vid första intrycket lite som en sjörövarö, som en enormt vacker sådan. Luften var ren, stränderna mer paradis än på Gili Trawangan och vägarna små och svåra att ta sig fram på. Och vi fick även tag i en moped första dagen av en  herre i hamnen...
"Do you like to rent a bike?"
"Yes we do, with boardrack aswell."
"For that I take 130.000Rp/day and 10.000Rp extra for boardrack".
"No way, we give you 75.000 / day. (54Kr)"
"Ok. Here´s the bike."
"Do you want us to sign any paper?"
"No no, here you have the keas".
"Hum... ok... We also nead two helmets."
"Helmets? No helmets. Here we drive slowly".
"And how and where do we return the bike?"
"Come here and I´ll finde you".

Sagt och gjort, vi fick en moped, utan att skrivit ett endaste papper och utan datum för att lämna tillbaks den. Mycket märkligt. Sen kan tilläggas att nästintill inga mopeder på hela ön hade registreringsskyltar så där av kallar jag ön för att vara en sjörövarö, förmodligen dit som alla stulna mopeder från Bali hamnar. Men för att vara en sjörövarö så var den fantastisk och blev en plats vi verkligen föll för. Till skillnad från Bali fanns där inte ett risfält någonstans, men mängder av sjögräsplantage som det arbetades med så väl i det turkosa kristallklara vattnet  som uppe på land. Naturen var sagolik, vågorna vackra, solnedgångarna fina, och vi fann en av de bästa restaurangerna vi besökt på länge, Scallywags.

På bilden här ovanför uppe till vänster ser man Ware-Wares restaurang som vi åt på första kvällen. Och för att ligga mitt i en hamn så var det väldigt mysigt.


10 kommentarer :

Filip sa...

När du skriver Gili, menar du alla tre eller var ni bara på Trawangan?
Om ni inte besökte Meno så rekommenderar jag starkt att ta en tur tillbaka, för det om något är en paradisö.

E sa...

Säger detsamma. Nu besökte ju verkligen fel gili! Trawangan är ju värre än värsta Kuta. Meno är paradiset!

Christine sa...

När jag skriver Gili menar jag Gili Trawangan, vi besökte bara den. Och budgeten säger tyvärr nej för att göra återbesök (se Meno) innan vi lämnar Bali.

Men att Trawangan vore värre än värsta Kuta är verkligen inte en uppfattning som jag delar.

e.ko sa...

tyckte det lät härligt med ett sådant avtal, tänk om man kunde göra så i "vår värld", not:/

Anonym sa...

Ser så fint ut! Kan du rekommendera nåt hotell att bo på? Ert eller något annat typ samma prisklass? Hur var båtresen till Bali? Inte lika vild som från Gili T? Hur lång är båtresan Bali-Nusa Lembongan? Vi åker med 2 små barn, därav resefrågorna;) Tack igen för alla supertips! Ha en underbar sista tid! Hälsning Lisa

Christine sa...

Båtresan Nusa Lembongan - Bali var lugn och inga problem alls, tog ca 45 min max. Super Scoot som vi åkte hade även väldigt bra båtar (www.scootcruise.com) så de rekommenderar jag gärna. Men vi bokade via Blues Brothers Adventur som ligger i Kuta på Benesari St ner mot stranden, och via dom var båtbiljetterna mycket billigare än att boka direkt med Super Scoot. Då ingick transport till båten, samt vi fick "öppna biljetter" så dag och tid för hemresan kunde vi bestämma från Nusa Lembongan.

Hotellet Dream Beach Huts var underbart så åk gärna förbi och ta en titt där eller ät lunch i deras restaurang. Det var ett fantastiskt boende, men tror tyvärr att deras familjerum inte var lika bra och låg lika bra till som 2-persons stugorna. Och för att vara helt ärlig så passar Mushroom Beach bättre att bo på om man har små barn med sig. Den stranden är lugnare rent vågmässigt, mer långgrund och har inga farliga klippor som barn kan slå sig på. Plus att där är riktigt fint. Vi tittade på två hotell på den stranden och fastnade för Hai Tide Huts, jättefint, och Mushroom Beach Bungalow. I de flesta hotell ingår även båttransport/upphämtning från hamnen på Nusa Lembongan vilket kan vara bra att veta. :)

Isabella sa...

Hej! Har kommenterat ett inlägg tidigare. Som sagt då så ska jag och min pojkvän åka till Bali i juni i 3 veckor. Vi har bokat en natt i Kuta men tänkte dra direkt därifrån, funderar på Nusa Lembongan då. Är det ett bra ställe att åka till om man vill ha sol och bad? Finns det fräscha hotell där? Vilket pris ligger boende kring? Hur ska man gå till väga på Bali? Har sätt att ni har mest bott i Kuta, tror du det går bra att byta hotell lite? Vet du om det brukar vara nå problem att få hotell på plats när man kommer ner?

Funderar på att börja med att gå till någon slags turistbyrå och skaffa lite kartor etc.
Har du nå mer tips om Bali? Funderar även på Gili, men frågan är vilken? Vi är ett par som både gillar äventyr och fina stränder och bad =)

Tack på förhand!

christine sa...

Nusa Lembongan är absolut ett bra ställe för sol och bad och där är långt ifrån lika turistigt som på Bali och Giliöarna. Hotellet vi bodde på, Dream Beach Huts (http://www.29grader.se/2011/03/dream-beach-huts.html), låg jättefint och hade bra standard på rummen, men i bungalowstil såklart. Vi betalade inte många hundra per natt, men vi bokade på plats och det var mycket billigare än via deras hemsida, typ halva priset om jag mins rätt. Vid Mushroom Beach fanns det även fler hotell att välja på så kolla där också. Och den stranden är även lugnare att bada vid, har inte lika hårda vågor som Dream Beach.

Både på Bali och Nusa Lembongan går det att hitta hotell på plats, utan problem. :)

Vad gäller turistbyråer så är det snarare turiststånd man hittar. Finns i mängder på gatorna i Kuta framförallt och där man kan hitta broschyrer på det mesta. Se även till att pruta om du ska boka något. :)

Det finns förresten båtbiljetter med två-stopp inkluderat, det åkte vi på och valde då att ta både Gili och Nusa Lembongan på samma gång. Som en miniresa med två olika stopp, på valfria antal dagar, och sen tillbaks till Bali. Båtarna går från Sanur Beach så där kan du hittar mer information/köpa biljetter osv.

Vi var bara på Gili Trawangan, den största av öarna. Men ju mer lugn och paradis ni vill ha ju mindre ö ska ni välja har jag hört. :)

Ha en trevlig resa!

PS. Åker ni till Nusa Lembongan så får ni inte missa att äta på Scallywags i solnedgången. Mmm! (http://www.29grader.se/2011/02/scallywags-restaurang.html)

Anonym sa...

Hej, Vilka underbara resor du gjort :) Jag hittade din blog om Bali nu när jag letar resmål för min bröllopssemester. Försöker hitta inslag för att övertyga min pojvän om att surfing är bland det bästa i livet. En liten fråga. Finns det någon strand du kan rekommendera där både han och jag skulle kunna ha roligt. Han är nybörjare och jag är intermediate. Gärna någonstans där det går att hyra surfbrädor pga att min får stanna hemma. Skulle Nusa Lembongan kunna vara något? Stort tack på förhand :) ///Lino

Björn sa...

Hej. Jag skulle inte rekommendera nusa lembongan som ett nybörjarställe för surf. Bäst är att börja i kuta, och det är även bästa stället att hyra eller köpa brädor. Sen beror ju allt på vilken säsong ni åker.
Sen när han fått testa lite och börjar känna sig bekväm i vattnet så går det att surfa på dom flesta ställen bara han inte ger sig ut när det är för stort swell. Utanför ku de ta, och old mans på vägen mot Canggu är bra nybörjarställen också. Men alla dom ställena ligger på västkusten och fungerar bäst under torrsässong, under våtsäsong är det svårare att hitta nybörjarställen.