Fotobok

En sak som jag alltid gör efter mina resor är FOTOBÖCKER. Varje resa blir till en fotobok, alla i samma stil, samma storlek (18,5x18,5cm), i hårt omslag och med riktig bokbindning. En enkel bild pryder framsidornas omslag och visar mig och de personer jag gjort resan med. Sen varierar naturligtvis böckernas layout inuti och sidantalett skiftar stort från bok till bok.
Men den senaste boken jag precis gjort färdig skiljer sig från mängden. BOKEN OM BALI, som innehåller hela året vi var där. En stor tid av vårat liv behövde stor plats, så den boken fick storleken 30x30 cm och blev på 250 sidor! Ett enormt arbete har jag lagt ner på att få den färdig och åtskilliga timmar och dagar har det tagit. Jag började med den redan under tiden vi var på Bali faktiskt (gör jag aldrig med andra reseböcker) och tur var nog det. För det var många saker som skulle ta plats på många antal sidor. Och även om det tagit mig både tid och genom en berg och dalbana av känslor, så älskar jag att pyssla och det är värt varje sekund. Att få titta i specifikt den här boken sen och bläddra sida efter sida och minnas tillbaks på allting och hur bra vi hade det.... mmmm..... lycka. Och det bästa av allt är att boken kommer finnas där även om 10 år, om 20 år, om 30 år osv, oförändrad och redo att alltid glädja och påminna om sådan som man kanske glömt bort. För det slår mig varje gång jag bläddra i mina reseböcker att man glömmer så lätt små detaljer eller till och med namn på platser, restauranger, vägar man åkt, anekdoter som uppstått eller annat roligt. Att titta på personliga resor i en bok, mina eller andras för den delen, är så mycket mycket roligare och än att någon visar några enstaka bilder från en hårddisk. Sen ser det ju även väldigt fint ut i bokhyllan när alla böcker står där fint uppradade. ;)

Här finns några skärmdupar från Bali-boken. Omslaget består av mängder med bilder och en del av det ser man här på första bilden.
De jag använder mig av för att skapa böckerna är MyPhotobook, som jag varmt kan rekommendera. Man laddar gratis ner deras program till datorn och sen skapar man allting hemma i lugn och ro. Först när man är färdig laddar man upp boken via en enkel knapptryckning. Och programmet i sig är enkelt och inte alls komplicerat. Överst finns en rad där man ser en överblick av sidorna, till vänster scrollar man bland de blider man arbetar med, och de bilder man vill ha i boken drar man och släpper där det passar. Färdiga sidmallar finns för de som inte vill skapa fritt, och text och former går också att placera ut. Anledningen till att jag började använda MyPhotobook var för att på den tiden var det det enda programmet som var kompatibelt med Mac. Och i takt med att åren gått har de fortsatt att utveckla programmet och jag har aldrig känt något behov av att byta. Jag har saknat vissa finesser absolut, men oftast har de dykt upp i nästkommande programuppdatering.

5 kommentarer :

hampusbok sa...

wow.. riktigt fin bok!

själv gör jag mina reseskildringar eller "livsböcker" hos www.solentro.se, deras program ligger online och funkar på min mac vilket innebär att jag kan jobba varifrån jag vill... bra när man är ute o reser o inte har sin egen dator... senast gjorde jag en sammanställning av halva 2011, så kul att bläddra i!

ha de/h

Anonym sa...

Hej.

Jättefina bilder och roligt att läsa om dina resor.
Inspirerande!

Nu ska jag sätta igång och skapa egna böcker.
Jag undrar vilket typsnitt du mest använder i dina böcker?

hälsningar

Christine sa...

Va kul att höra. :)

På alla tidigare böcker har jag använt mig av Bradley Hand som jag tycker är en fin "handskriven" stil. Men den stora boken om Bali skiljer sig från resten och fick därför en mer ordentlig stil, så där har jag använt mig av Verdana. MyPhotobook hade även gjort om typsnittsvalen i senaste uppdateringen av programvaran så utbudet av typsnitt är inte så stort längre och Bradley Hand finns inte med.

Lycka till med skapandet, just nu håller jag på med en vanlig (18,5x18,5 cm) bok om Costa Rica resan. :)

Anonym sa...

Tack för ditt svar. :-)
Har du något tips om nåt annat typsnitt som liknar Bradley Hand?
Det är kul att läsa om Costa Rica, vi åker dit i december.

hälsningar
Ylva

Christine sa...

Hej Ylva och ursäkta mitt sena svar. Tyvärr kommer jag inte på något liknande typsnitt som finns i MyPhotobook. Men vill du han något att använda utanför det så kan du kolla på dafont.com och under Script och Handwritten. Där finns många fina. :)