Fantastisk upplevelse

Igår kväll var vi på en guidad tur som var den mest omöjliga fotosituation jag någonsin hamnat i. Vi blev upphämtade vid hotellet kl 18:00 i en minibuss, ranglig som få, och till guidens först ord "Now you will get a free Costa Rican massage, because the roads we're going on is extremely bad". Vi tog plats i bussen tillsammans med 6 andra personer. Efter 40 minuter runtkastande i minibussen hade solen hunnit gå ner och vi anlände till en öde strand i svartaste natten. Ingen gatubelysning, inga hus, ingen civilisation fanns i närheten. Men vi var framme och fick under de kommande fyra timmarna beskåda hur SVARTA HAVSSKÖLDPADDOR tog sig upp ur vattnet, kravlade över stranden, hittade en lämpligt plats, började gräva och la ägg. Det var en riktigt häftig upplevelse att se! Hur sköldpaddor i det fria lade ägg på stranden. Guiderna var extremt noga med att vi inte fick störa, så vid enbart vissa tillfällen fick vi närma oss och titta ordentligt. Då fick vi sitta på knä i sanden i en form av en halvcirkel, ungefär en halvmeter bakom sköldpaddan, och i tystnad se på hur den lade sina ägg och grävde över dom. Den svarta havssköldpaddan var en tjusig donna på över 1 meter i längd och ca 80 cm bred.


Det fanns som sagt inget ljus över huvud taget, en hopplös situation att fota i för man fick inte använda blixt och vi fick inte lysa med ficklampor eller något annat. Guiderna hade små röda lampor som de lös med men förutom det hade vi endast ljuset från en magnifik stjärnhimmel ovanför oss.

Guiderna plockade vid ett tillfälle upp ett ägg åt oss som vi fick känna på. Det var vitt och såg ut ungefär som ett hönsägg, men något större och rundare i formen och även mjukt. Coolt! Vi fick hålla i ett helt nylagt sköldpaddsägg, det är rätt ovanligt. Kanske kan låt konstigt att de tog upp ett ägg, men de plockade faktiskt upp alla ca 80 äggen efteråt och grävde ner dem i en lika djup grop men längre bort på stranden. Och det var för att sköldpaddsägg säljs som en delikatess här, på vissa barer kan du beställ ett ägg och en öl tex. Olagligt men det existerar. Och för att skydda äggen från tjuvjägare som annars skulle följa sköldpaddsspåren och plundra boet så flyttade dom på äggen för att ge sköldpaddsungarna en chans.

3 kommentarer :

Freedomtravel sa...

Vilken häftig upplevelse! Tack för beskrivningen!

Elin Andersson sa...

Vad ska jag säga.... Du har fått uppleva en av de stora livsdrömmar jag har! Helt fantastiskt! Något att komma ihåg...länge. WOW!

Veiken sa...

Åh, jag låg på Playa Grande, Costa Rica, och sov och väntade när budskapet gick: Arriva, Arriva ....... havslädersköldpaddorna kom upp ur havet och lade sina ägg. Jag ryser fortfarande av lycka när jag tänker på det! Det var så stort! Tack för att du påminde mig....