Herre på vift...

Efter vattenfallet igår och på väg till bilen kom det fram en ensam äldre herre till oss. Han sa något på spanska och vi fattade naturligtvis ingenting. (Men vi hade sett honom nere vid vattenfallet och visste att han gått samma runda som oss). Han fortsatte prata och spanskan övergick till franska. Men vi fattade fortfarande  ingenting för ingen av oss kan något av de två språken, tyvärr. 

Men efter diverse gestikulering kom vi fram till att han ville ha lift... och vi kunde ju inte lämna den stackars äldre herren där uppe på toppen av ett berg och mitt ute i ingenstans. För det var verkligen mitt ute i ingenstans. Han tog plats i baksätet och fortsatta prata på franska och trodde nog att ju mer han pratade ju mer skulle vi fatta men nja, det funkade inte. Vart skulle gubbe? Och hur i helskotta hade han hamnat där uppe? Han kunde omöjligen ha gått hela vägen upp, inte en chans. Men vem liftar ut i naturen på äldre dar utan att vet om man kommer hem igen? Han hade ingen packning, var varmt klädd, hade endast en midjeväska med som bagage och kunde inte engelska. Hade han liftat upp? Och i så fall från vart?

Han fick fram orden city, San Jose, och gjorde tecken för att sova. Hum... San José ligger ett par timmar bort och vi bor utanför Jacó, så utan att veta exakt vart han vill så släppte vi av honom vid en busshållplats i centrala Jacó. Tänkte att därifrån måste han kunna fråga sig fram eller hitta någonstans att bo, för klockan va ganska sent på eftermiddagen. Vi åkte till vårt hotell, duschade och gjorde oss i ordning för att gå ut och äta. Och när vi passerade samma busshållplats ca en timme senare så stod gubben fortfarande kvar på samma ställe. Vi tyckte lite synd om honom men kände att vi inte kunde göra så mycket mer åt saken, vi kunde ju inte ens kommunicera med honom. Så vi åkte vidare och åt i lugn ro, åkte och handlade vatten på en mataffär och begav oss sedan hemåt till hotellet igen. Då ytterligare några timmar senare så stod han i alla fall inte kvar vid busshållplasen. Och om det var något bra eller dåligt vet vi inte, men vi hoppas att han kommit med en buss och även åkt åt rätt håll.

0 kommentarer :