Karina - hur man binder en rispåse

När Josh och Linnéa var på Bali för drygt en månad sedan så var de nyfikna på hur de små offerkorgarna görs. Det var inget vi hann ta reda på då, men idag när vi var till Serangan satt Karina och flätade ihop massor av KETUPAT, vilket är små HANDGJORDA RISPÅSAR flätade av palmblad. Dessa var inför Nyepi Day, 65 stycken skulle hon göra och snabbt gick det. I ena hörnet på varje påse fanns även en "flärp" som kunde öppnas / stängas så de gick att fylla med ris innan de kokades. Men endast till hälften skulle man fylla dem, det blev tydligen godast.
Kor strövar alltid omkring fritt på Serangan men så här närgångna har de inte varit förut. Karina bara skrattade åt dom och schasade bort dem (typ en meter) med en spretig kvast. "It's ok, they come here to drink and eat rubbish sometimes". Jaha ja, ok!


När jag tittade på Karina och hennes intensiva skapande av dessa Ketupat så kunde jag inte låta bli att fundera över om det är en miljövänlig typ av"Boil-In-Bag Rice"? Hur som helst skulle det ta lång tid för mig att få till dem så bra och snabbt som hon gjorde. Se själva filmen här nedan och försök hänga med på varje vända. (Det Karina frågar om förresten, Ogoh-Ogoh, det kom jag på sen att det är de stora pappmache-montser som man ser i paraden som går i Kuta om några dagar, kvällen innan Nyepi Day).

Warung Karina - Pantai Serangan - Bali

1 kommentarer :

Anonym sa...

Vi fick se det hemma hos en familj vi träffade i Ubud. Häftigt att se vart idéen kom från att göra det vi har hemma. Jätte kul att följa din blogg/ Carina Rönnbäck