Workshop i chokladtillverkning

Under samma tak som hotellet vi bor på, Hotel Spa Granada, ligger stadens chokladmuseum där vi bokat en WORKSHOP I CHOKLADTILLVERKNING. Dagens instruktör Ismael mötte oss under kakaoträdet vid inomhusträdgården och började allt med en lång harang på spanska. Det enda jag fick ur mig på samma språk var att jag inte förstod vad han sa och att vi inte kan spanska. Hans svar på det var "Oh, sorry, this workshop is only in spanish". Vem som helst hade kunna sett paniken i mina ögon och hur jag såg allt kul gå i kras. Jag hade sett fram emot det här. Jag älskar att baka och vem kan inte dö för en bit choklad?! Men då utbrast han i ett skratt "no I'm just kidding, let's go and make some chocolate" och sen var himmelriket igång. De poppade, hoppade, de doftade och resultatet det smälte i munnen sen när vi var färdiga. Det var en enormt rolig och framförallt lärorikt workshop där vi fick göra en 70% chokladkaka med valfri smaksättning samt tre olika sorters chokladdrycker enligt traditionella historiska recept; mayan, aztec och europisk. Mayafolket var de som första började odla kakao och tillverka chokladdryck redan runt 600-talet. Men deras smak måste jag säga är långt ifrån vad vi är vana med idag. De få ingredienser som fanns med var kakaomassa (kakobönor som rostats och malts), vatten, kanel och honung. Aztekerna sen lät däremot tillsätta chili, vanilj och kardemumma och en mycket "hetare" typ av chokladdryck var född. Men först när européerna tog sig an drycken i början av 1500-talet och tog bort ett antal kryddor, ersatte vattnet med mjölk och tillsatte en massa socker så kan drycken liknas med den varm choklad vi gillar idag. Dock väldigt väldigt mycket sötare. En intressant parentes är att både mayafolket och aztekerna använde kakaon som valuta och många saker betalades i kakaobönor. För tio kakaobönor fick man t.ex. en kanin, men skulle en man köpa sig en slav eller en hustru måste man betala 100 kakaobönor. 
Vi har förhand rostat bönorna, skalat dem, mortlat dem till kakaomassa och först nu förstår jag hur mycket jobb det är med att få fram choklad. Vilket jag nog alltid kommer tänka på då jag avnjuter en chokladbit, chokladkaka eller varm chokladdryck här fram över. Men själva rostningen måste jag nog säga var den roligaste biten i processen, för det var lite som att poppa popcorn. Man rörde och rörde och rörde runt de små bönorna i den stora kitteln och sen plötligt kunde man känna en svag doft av choklad. Ju starkare doften blev ju mörkare blev bönorna och ju mer började de poppa. Ja, hoppa och låta typ precis som när man poppar popcorn hemma. Och då visste man att de var färdiga för att sedan snabbt skalas så det nästan brände om fingertopparna.Avslutningsvis ställdes man på prov. Fick några frågor att svara på ang det vi gått igenom under workshopen och svarade man rätt fick man behålla sin chokladkaka och ta emot ett diplom.
"Christine has performed exellently and happily completed CocoMuseo´s chocolate workshop and is now able to make artisan chocolate from bean to bar."
Choco Museo - Granada - Nicaragua

3 kommentarer :

Freedomtravel sa...

Vilken rolig och intressant upplevelse! Tur att det inte var på spanska! Vi åkte en gång på en guidad båttur, som endast var guidad på vietnamesiska. Det visste vi inte från början... men det var ju tur att utsikten var fin ;)

Anonym sa...

Grattis till diplom och jag hoppas att få smaka något av de nya chokladmästarna när ni är åter i Sverige.

Siv

Christine sa...

Ja himla tur att det inte var på spanska, för mitt ordförråd hade inte räckt för att workshopen skulle uppskattat så som nu.

Ja Siv, när vi kommer kommer det säkert bakas något med choklad som du kan få smaka på. :)