Cabo Blanco Naturreservat

Idag har vi gått och gått och gått och gått. Nästan med känslan "vad är det som går och går men aldrig kommer fram till dörren". Vi har besökt CABO BLANCO som ligger längst ut på Nicoyahalvön, ett naturreservat vars historia jag tycker är rätt intressant. Inte enbart för att det var Costa Ricas första skyddade området, utan det var även en svensk som bildade det.

I början av sextiotalet flyttade svensken Nils Olof Hugo Wessberg (även känd som Olle) till Costa Rica med sin danska hustru Karen Mogensen. De köpte en gård i närheten av Montezuma varifrån Olle Wessberg ofta gick till Cabo Blanco för att samla frön för deras fruktträdgård. Imponerad av det rika djurlivet och mångfalden av träd beslutade Olle att han ville bevara området. Så med hjälp av miljövårdsorganisationer köpte han 1.250 hektar mark och efter ihärdiga samtal med Costa Ricas regering blev Cabo Blanco ett naturreservat 1963. Cabo Blanco blev det första steget i utvecklingen av Costa Ricas omfattande nationalparkssystem vilket lett till landets framgångsrika ekoturism. 
Tråkigt nog mördades Olle Wessberg 1975 på Peninsula de Osa, där han stödde skapandet av Corcovado National Park. Men hans fru Karen och många andra fortsatte sina bevarande-projekt. Så ytterligare två naturreservat på Nicoyahalvön har fått sitt namn efter dem: Karen Mogensen naturreservat som finns i bergen och Wessberg Absolut Reserve ligger längs stranden norr om Montezuma.


Man ska kunna se otroligt många djurarter i Cabo Blanco men vi såg inte särskilt många. Bara några hjortar, hackspettar, ödlor och en tvättbjörn, plus att vi hörde mängder av apor. Men det var faktiskt ett djur som vi såg massor utav; WHITE NOSED COATI´S. Vi har sett dem förr, både 2009 och 2012, och de tycks fortfarande vara lite överallt. Och det är nog det djur jag gillar bäst i Costa Rica, för de är så otroligt söta och man blir liksom glad av dem. Plus att dom är exakt lika nyfikna som mig.

Vi har hört av många att den längsta vandringen (till stranden) ska vara rejält jobbig, extremt varm och ge känslan av att man hela tiden går i uppförsbacke.... ja det sistnämnda stämmer verkligen och att det var varmt stämmer det också. Phjuhh! Det finns två sträckor att gå; Danish Trail som är en kort sträcka med bättre spår, och Swedish Trail som är både längre och bjuder på sämre framkomlighet. Men trots ömma revben så kunde jag (vi) inte låta bli att gå den "riktiga" sträckan. Benen är det då inge fel på och runt 2 timmar enkel sträcka beräknas den trekkingen ta... vi gick på 1 timme och 20 minuter på vägen tillbaks.
Cabo Blanco Nature Reserve - Nicoyahalvön - Costa Rica

1 kommentarer :

Marina sa...

Den vitnosade sötnosen var en ny bekantskap för mig och den var verkligen söt! Alltid kul att lära sig något nytt!