Pearl Harbor

I fredags var vi till PEARL HARBOR och det var inte utan att få en liten klump i magen. Tror inte det går att besöka den här platsen utan att bli berörd. Först gick jag tillsammans med mamma och moster ombord på USS BOWFIN vilket var mäktigt. Jag har aldrig varit ombord på en ubåt förut och just att den här även andas historia gjorde allt extra fascinerande. Tiden ombord har stått still sedan 1942. Vi tråcklade oss genom de små dörrarna ombord och möttes av skrivmaskiner, bäddar, motorrum, inklämda toaletter och ja allt möjligt. Till och med matsalen stod ett bord uppdukat och menyn låg framme.
USS Bowfin (SS-287) är en attackubåt som kämpade i Stilla havet under andra världskriget och bidrog till det berömda uttrycket "Silent service." Bowfin togs i bruk den 7 December 1942, exakt ett år på dagen efter attacken mot Pearl Harbor. Hon fick smeknamnet Pearl Harbor Avenger, så det är rätt passande att hon nu ligger permanent vid Pearl Harbor, Hawaii, och är sedan 1981 öppen för allmänheten.
Efter besöket ombord på USS Bowfin mötte vi upp bror med familj samt mosters sambo för att åka ut till USS ARIZONA MEMORIAL. Där 1177 besättningsmän omkom den 7 december 1941 och 900 besättningsmän tillsammans med sitt skepp vilar under ytan.


Honolulu - Oahu - Hawaii - USA

1 kommentarer :

Freedomtravel sa...

Waow, mäktigt! Jag har varit ombord på två ubåtar, en som låg vid Vasaskeppsmuseet en gång och en turist-ubåt på Kanarieöarna. Båda gångerna var fascinerande på sitt sätt, just för att det var ubåtar. Men det här är ju en annan sak ändå!! Spännande och intressant. Och fina bilder som alltid!