Lammet & Grisen - Öland

Restaurangens specialitet är precis som namnet antyder - helstekt lamm och gris. Inredningen är ljust lantlig och sittplatserna består av robusta träbänkar. Vid matsalens mitt, under det öppna taket, står kockarna redo att tranchera fläsk-, lamm- och oxfilé efter ens önskemål. Och som oerfaren "Lammet & Grisen-ätare" gick jag på kocken råd; en "lite utav allt-tallrik"... pjhuhh, jo man tackar! Det kändes som ett smart val just då, det var ju buffé. Men resulterade i en alldeles för överfylld tallrik. (Typ i liknelse med taco-effekten, ni vet när man går in med inställningen "bara ta lite av allt" men som ändå alltid slutar med att tacoskalet inte räcker till). För förutom mängder av vällagat kött så bestod tillbehörsbuffén av generöst många olika sorters såser, sallader och potatis i alla möjliga olika tillagningssätt. Och utan att nämna någon vid namn så var det till och med en vid bordet som inte ens fick plats med sitt på en tallrik utan satt med två. Såhär i efterhand inser jag att man egentligen gör bäst i att sikta in sig på enbart det finaste/godaste köttet direkt, och låta bli det där med att testa allt. Men det är ju lätt att vara efterklok och det såg ju så himla gott ut. Och jag förstår nu varför Björn och hans syster Linda under hela livet snackat taktik inför hur man bäst laddar upp för ett besök på LAMMET & GRISEN. Typ äta ingenting på hela dagen, eller kanske äta bara lite? Ja jag tror inte de kommit fram till den bästa taktiken än.Historien om LAMMET & GRISEN på Öland började 1969, med bröderna Jan och Bengt Richert som bestämde sig för att byggda en restaurang mitt ute i ingenstans. Jan hemkommen från 9 år på Mallorca där han startat de först grisfesterna. Och Bengt som ägde Horns Kungsgård där han bedrev en storskalig fåravel och behövde avsättning för sin lammproduktion. De byggde då krogen på Kungsgårdens mark och namnet var självklart. När krogen sen skulle öppna kunde man i rikspressen med stora rubriker läsa om ”det vita svartbygget på Öland”. Men tack vare en mycket glad invigningsfest – med kommunpamparna inbjudna – beviljades emellertid bygglovet i efterhand!

Sedan starten har middagsgäster strömmat till denna härliga plats och i allt större takt för varje år. Jag har varit på Öland många gånger och det har alltid pratats om Lammet & Grisen - om den härlig restaurang - men tiden har dock lyst med sin frånvaro. Men nu i år blev det äntligen av! Och upplevelsen var faktiskt över förväntan. Allting var oerhört gott och även citronpannacottan till efterrätt får högsta betyg! Priset för buffén är 349kr och tycker man om grillat så är detta ställe ett måste om man är på norra Öland. Även prisvärt om man ser till kvalitén och mängden mat. Och varför inte avsluta en trevlig kväll med en drink uppe på altanen för att se solnedgången.
Hornvägen 35 - Löttorp - Öland - Sverige

3 kommentarer :

Freedomtravel sa...

Där var vi ju förra sommaren! Gott var det! Men alltid svårt på buffeér, det går ju liksom inte att äta allt... ;)

Veiken sa...

Öland är härligt! Det är några år sedan vi var där och då bodde hela familjen på lantgård! En fin upplevelse för barnen...... Vi trivdes också! :)

Towe sa...

Åh det ser fantastiskt ut, jag har inte varit på Öland på 20 år - dags för återbesök tror jag!