Fotobok - Thailand / Bröllop

Äntligen är vår BRÖLLOPSBOK färdig, tryckt och levererad! Tror knappt det går att med ord beskriva hur kul det här är. Jag har ju för vana att alltid göra en fotobok per resa som vi är gör och den här boken från Thailand och vårt bröllop är naturligtvis något extra. 28x28 cm stor och 140 sidor tjock. Så otroligt roligt att ha kvar. Men både att göra boken och att bläddra i den efteråt är lite som att uppleva allting en gång till. Plus att jag tycker fotoböcker är ett fantastiskt sätt att visa vad man varit med om. För att visa bilder från datorn är något som aldrig händer här hemma. Och med tanke på att vi oftast kommer hem med flera tusentals bilder från våra resor skulle ingen ens orka se igenom dem på datorn. Nä, det här med fotoböcker är genialt och nog lite av en passion för mig. Glädje helt enkelt! Nu vilar Thailandsboken på TV-bänken, sida vid sida med Bali-boken som har samma storlek.I alla år har jag använt mig utav ett och samma företag för att göra våra fotoböcker, men deras nyare programvara har försämrats och böckerna har även blivit dyrare så iom det har jag bytt företag. Nu använder jag mig av CRIMSON som är ett professionellt fotolabb och som jag nyttjat för att framkalla bilder i mer än 10 års tid. Så när dem för något år sedan tog fram sitt eget bokprogram, FrontBook, blev övergången självklar. Det visade sig vara ett oerhört bra program för att göra fotoböcker! Till och med bättre än väntat. Programvaran är gratis, fungerar för både Mac och PC, man laddar hem programmet till datorn och sedan är det bara att skapa. Det finns teman och färdiga sidmallar för dem som vill ha lite hjälp i skapandet men man kan också välja helt blanka sidor varifrån man själv bygger allt. Det finns också ramar, masker, bakgrunder mm och dem kan man även fylla på med sina egna allt eftersom.  Ett enormt plus är också att de bilder man lägger in i boken inte dupliceras/sparas om på ny plats på datorn, utan bilderna länkas till originalfilen. Vilket gör att skapandet av boken inte tar mer plats på hårddisken. Programmet i sig känns professionellt, påminner till visa del av Adobe Photoshop och InDesign och har en bunt kortkommandon som gör skapandet mer effektivt. Thailandsboken har jag gjort utifrån ett urval av 4128 bilder uppdelade i 11 mappar. Och trots så mycket info och tunga bilder har programmet fungerat exemplariskt. Bildkvalitén är som förväntat väldigt bra och FrontBook har så många fördelar att jag skulle kunna rabbla på här hur länge som helst. Den enda jag saknar är faktiskt riktigt tryckta omslag (nu trucks omslagen på papper som sluts om boken), samt funktionen att kunna ladda upp boken och dela den med andra redan innan man själv beställt ett exemplar.

9 kommentarer :

Ladies Abroad sa...

Snyggt!

Jag brukar tycka att jag har många bilder från mina semestrar, men det är inget mot dina 4128 stycken.

Towe sa...

Åh jag har haft planer på att göra fotobok, en för varje år, hur länge som helst men tar aldrig tag i det.. Men nu ser jag ju hur himla fint det blir!

Marina sa...

Det är precis så min plan är - att göra en fotobok från varje resa (eller åtminstone en från varje land!). Jag tänkte börja för länge sedan men det gick sådär... Nu blev jag jätteinspirerad så nu kanske jag ändå ska ta tag i det här, men jag har ju lite svårt att välja bland den uppsjö av företag som finns. Frågan är om du tror att det företag du använder skulle passa även för en "förstagångsfotoboksgörare"? (det vill säga mig) Det får liksom inte vara för komplecerat heller...;)

Christine sa...

Å så kul, ja se till att böja för det är så värt det sen när man sätter där i soffan med boken eller böckerna i handen. Så himla roligt! :)

Marina, Crimson FrontBook är inte alls svårt att använda. Verkligen inte! Det finns många färdiga sidupplägg och även teaman man kan använda sig utav. Och att lägga till bilder och text gör man enkelt, logiskt och smidigt. Så det kommer du fixa galant! Man får även små "hjälpbubblor" i början som tydligt visar och förklarar saker/funktioner i programmet.

Fru Texas sa...

Tack för tipsen! Gjorde själv nyligen en bröllopsbok med Shutterfly som ju kanske är ett av de största i branschen, men kanske inte de bästa. Vad kostade en fotobok med 140 sidor då? Börjar tro att Shutterfly faktiskt är ganska dyra.

Veiken sa...

En otroligt trevlig tradition. Jag som knappt vet var on och off knappen sitter skulle aldrig klara det, tyvärr! :(

Anonym sa...

Hej Christine! Måste bara säga att du tar helt fantastiska bilder! Hittade din blogg nyligen och har redan kollat igenom mängder av vackra bilder och blir otroligt inspirerad att ge mig iväg på en resa snart. Om du skulle vilja ge några fototips i ett inlägg vore det guld värt! Jag undrar också om du är nöjd med din Go Pro-kamera och om du kan ge exempel på några bilder som är fotade med denna? :)

Christine sa...

Tusen tack, så kul att höra! :)
Har faktiskt en ung etikett som heter "Foto" och som jag funderat på att använda mer flitigt, om just fototips mm. Kan se till att börja med ett inlägg om GoPro-kameran som jag för övrigt är väldigt nöjd med. :)

Veiken, självklart skulle du fixa att göra en fotobok via Crimson! Det blir inte svårare än man gör det. Och programmet har även smarta "hjälp-pratbubblor" som i början visar än vägen och som man sen kan stänga av om man vill.

Fru Texas, den här boken på 140 sidor kostade 1000kr. Långt ifrån de billigaste fotoboksföretagen, men kvalitén och programmets smidighet gör det helt klart värt det. :)

Katarina Wohlfart sa...

Bra tips. Ska lätt ladda hem den programvaran. Älskar att göra fotoböcker och ibland är det bra krångligt på nätet. :)