Visum för Bali

Bara dryga månaden kvar nu tills vi sätter oss på planet till Bali igen. Men innan dess ska bla visum fixas och som svensk turist finns två olika typer av visum för Indonesien.

1. VISA ON ARRIVAL  - 30 dagar
Är det vanligaste visumet och ordnas vid flygplatsen på Bali direkt vid ankomst. Kostar 35 USD och är ett visum giltigt i 30 dagar. Att ha dessa dollar med sig i kontanter gör allting mycket smidigare då de inte tar kort. Utöver det måste även passet vara giltigt i minst 6 månader från entrédatum, samt returbiljett ska kunna uppvisas. 
OBS! Juni 2015 skedde visumförändringar för turister som ska stanna kortare än 30 dagar. Så från dess behöver man som svensk inte betala för visum på Bali. Läs mer här.

2. TURISTVISUM / SOCIALVISUM - 60 dagar
Vill man stanna längre än 30 dagar, som i vårt fall nu, så behöver man några veckor innan avresa ansöka om ett Turistvisum/Socialvisum. Det görs på Indonesiska ambassaden i Stockholm, kostar 350kr och är giltigt i 60 dagar (måste dock användas inom 90 dagar från utfärdandet, efter det blir det ogiltigt). Men att ansöka om turistvisum är lite omständligt då ambassadens öppettider inte är de bästa. Man kan inte heller betala med kort där utan behöver i förväg göra en banköverföring som man sen ska ha med sig kvittot på. Följande dokument ska lämnas till den konsulära avdelning:
  • Pass som är giltigt minst sex månader efter planerad inresa i Indonesien.    
  • Ifylld ansökningsblankett (ladda ner PDF här).    
  • Ett (1) nytaget foto (typ passfoto).    
  • Kopia av flygbiljett eller resplan.
  • Bevis på betald visumavgift (kopia på kvittot)

"LÅNGTIDSVISUM"
Vill man stanna längre än 60 dagar gör man enligt punkt nr2. Turistvisumet är giltigt i 60 dagar och förlängningsbart upp till en total period av 6 månader. På Bali sedan har man två alternativ för hur själva förlängningen går till; 1 -gå via en agentur, 2 -ordna det på egen hand. Det kostar visserligen lite att göra det via en visumagent men det spar ofantligt med tid och man slipper sätta sig in i mängder av pappersarbete, samt man får gå före köer, behöver inte ordna en egen "sponsor/säkerhet" mm. Vi använde oss utav en agentur då vi bodde på Bali och det kostade då ca 400 kr per förlängning / pass. Något som vi tyckte var värt varenda krona. Vill man stanna ännu längre än 6 månader krävs dock att man lämnar landet. Vi flög till Singapore och ansökte där (på samma sätt som i Sverige) om ett nytt turistvisum á 60-dagar. Tar ca 5 dagar att ordna och sen börjar hela proceduren med förlängningar om igen när man är tillbaks på Bali.

42 kommentarer :

Marina sa...

Vår dotter med sambo tillbringade lång tid i Indonesien (Gili) och jag vet att det härjades med rekommendationsbrev och visaansökningar, men sedan hade de ju även en liten "anhalt" isingapore där de kunde ta sin tillflykt då de behövde lämna landet för att få nytt. Det var även i samband med det jag förstod att ordet "Visa run" faktiskt existerar på riktigt. Jag trodde nämligen att det bara var något folk "slängde sig med" när de behövde göra en gränsöverskridande utflykt.

Swethaiparadise sa...

Hej!

Vad kul att jag hittade hit och dessutom ser jag att du har länkat till vår sida. Tusen tack!
//Stina

Swethaiparadise sa...

Hej!

Vad kul att jag hittade hit och dessutom ser jag att du har länkat till vår sida. Tusen tack!
//Stina

Anonym sa...

Behöver man inte ha med foto till visum om man bara ska vara på bali i två veckor? Har läst olika på internet.. Visumet kommer även att gälla för resa till Giliörarna?
Tack för en super bra blogg!
/ Hanna

Christine -29GRADER sa...

Hej Hanna!
Ja det är korrekt, ska du vara på Bali i under 30 dagar (alltså Visa on arrival) behöver du inte ha något foto med dig. Det var så tidigare men inte nu längre. Det visumet gäller för hela Indonesien så både Giliöarna och många andra öar kan du besöka. :)
Ha det så underbart på Bali!

Fredrik sa...

en fråga: hur lång tid är kortaste att ordna 60dgr?
kan man göra det på plats?
måste hem biljett vara köpt? (vi ska till Singapore efter och tönkt köpa airaisa eller så)

Christine -29GRADER sa...

Hej Fredrik!
Handläggningstiden i Sverige är 3 dagar och för att få det visumet behöver du skicka med en kopia på biljett eller resplan i ansökan. Smartast är att ringa och fråga Indonesiska ambassaden här i Stockholm om du behöver även hembiljetten med i ansökan men jag skulle tro det.

Vad jag vet går det inte att ordna 60-dagarsvisum på plats på Bali för man får ett 30-dagarsvisum då man landar i Indonesien och det är inte förlängningsbart.

Anonym sa...

Hej!
Jag är just nu i Vietnam och Ho Chi Minh. Jag skulle vilja stanna minst 2 månader i Indonesien och Bali för att turista.
Frågor:
1.Kan jag resa ut och in ur landet typ 3 gånger och leva på alternativ nr 1?

2. Kan jag fixa ett visum här i Vietnam som håller 60 dagar?

Christine - 29GRADER sa...

Skulle inte rekommendera att åka in och ut tre gånger, särskilt inte under så kort period för de har under senaste åren blivit betydligt hårdare på sådant.

Antingen ansöker du om visum i Vietnam (tror det finns en indonesisk ambassad i Hanoi) så får 60 dagar. Eller alternativt res till Bali, skaffa Vissa on Arrival där på flygplatsen och förläng det sedan så du får också totalt 60 dagar du kan vara i Indonesien. Men jag hade ornat visumet i Vietnam så det vore klart vid ankomst Bali. :)

Unknown sa...

Hej, jag ska resa till Bali och stanna i 35 dagar. Har bokat via STA Travel och de skickade en länk på ett företag som heter Visumservice för att jag skulle skaffa visum genom dem. Där skriver de att visumet till Bali kostar 450 kr och att visumservicen i Sverige kostar 625 kr alltså 1075 kr för visumet! Hade jag vetat det innan jag bokade hade jag aldrig bokat mer än 30 dagar, tänkte även att det kunde vara en sådan detalj resebyrån kan berätta innan jag bokade min biljett. Jag borde väll kunna ansöka om visum själv på Indonesiska ambassaden? Är det jättekrångligt eftersom de tar ut en så hög avgift för att göra det? Går det att göra om man inte befinner sig i Stockholm?

Tacksam för svar
Johanna

Christine - 29GRADER sa...

Hej Johanna!
Det lät mycket märkligt. Förstår att du inte hade bokat de extra fem dagarna om du vetat om det innan. Men ansök om ett två månaders visum, Tourist/Social Visa, på Indonesiska ambassaden i Stockholm. Det är giltigt 60 dagar och kostar 450kr. Kanske tillkommer någon kostnad om du behöver skicka passet istället för att gå dit personligen, men mer än så ska du inte behöva betala för dina extra 5 dagar på Bali. Du kan även maila till ambassaden (stockholm.kbri@kemlu.go.id) för att få mer info, de svarar på svenska och all kontakt jag haft med dem har varit jättetrevlig.

Unknown sa...

Okej vad skönt att höra! Hur lång tid brukar det ta att få sitt visum? Det känns väldigt läskigt att skicka iväg passet innan jag ska åka. Funderar på att försöka boka om flygbiljetten istället, men det kanske är onödigt då.

Christine - 29GRADER sa...

Mins inte exakt, har för mig runt 3 dagar upp till en vecka. Men då har vi lämnat och hämtat där. Ja om det går att boka om flygbiljetten kanske det är enklast. Då kostar visumet dig ingenting, för i 30 dagar får man som svensk vistas på Bali utan visumkostnad.

Unknown sa...

Okej, jag bokade om flygbiljetten så jag kommer vara på Bali i 29 dagar, det kändes mycket bättre! Tack för hjälpen!

hanna sa...

Hej! om man reser med social visa, kan man då förlänga det på plats till 60 dagar till när det går ut eller måste man förlänga med 30 dagar i taget ? tacksam för svar :)

Christine - 29° sa...

Turistvisumet förlängs på plats med endast 30 dagar åt gången (vilket går att göra upp till en total period av ett halvår, då inräknat de 60-dagarna man har från början).

hanna sa...

tack för svar! om man åker till singapore, kan man då förlänga med 60 dagar? och hur lång tid tar det? :) tack för svar

Unknown sa...

Hej! Har en fråga angående ifyllnings blanketten. Om man vill ha ett turistvisa (60 dagar) vilken ruta ska man kryssa i? Transit visa? Single visit visa? Multiple visa? Eller limiten stay visa? Och där det står att man ska fylla i om en sponsor vad skriver man där? Eller kan man lämna det tomt? Tack på förhand. Med vänlig hälsning, hajpojken

Skanne sa...

wow tack för bra info!!!

Christine - 29° sa...

Hej Daniel!
Har för mig att det är Singel Visit Visa du ska kryssa i. Men nu var det länge sen jag fyllde i en sådan ansökan, så hör med Indonesiska ambassaden för säkerhets skull. Fälten ang sponsor har vi alltid lämnat tomma och de på ambassaden har fyllt i dem. (Fungerar dock inte så om du ansöker om samma visum till Indonesien från annat land).

Hoppas du slipper se några hajar i vattnet på Bali. ;)

Unknown sa...

Hej!
Jag och sambon åker till Indonesien till sommaren och blir borta 9 veckor, detta innebär att vi stannar lite över 60 dagar. Är det möjligt att åka dit och få ett VOA och när detta löper ut åka till Singapore ett par dagar för att sedan återvända och få ett nytt VOA som vi då klarar oss på tills vi åker hem? Hur gör man om detta inte funkar ska ska man då ta ett 60 dagars visa med multiple visa?

Mvh
två förvirrade förväntansfulla resenärer :)

Christine - 29° sa...

Hej Rasmus!
Ja det fungerar att göra så som du skriver ang VOA. Vi har gjort så, senast nu 2016 då vi var på Bali (då var vi borta 10 dagar från Indonesien och sen återvände vi). Annars ansök om turistvisum från Sverige innan ni reser och stanna max 60 dagar. Men första alternativet med VOA är billigare och enklare.

Unknown sa...

Hej!
Jag har läst att immigration i Indonesien har blivit hårdare med såkallade "visa-runs", och jag ska snart lämna Indonesien för en kort vistelse i Malaysia, sen åka tillbaka till indonesien efter 4 dagar, och få ett nytt VOA. Tror du det kan bli problem för mig? Eller borde det gå enkelt eftersom jag bara haft ett VOA tidigare?
Med vänlig hälsning, Daniel!

Christine - 29° sa...

Jag tro att det går bra Daniel eftersom det inte är en upprepad process utan ett engångstillfälle. Vi gjorde så när vi åkte till Malaysia senast (då var vi bort 10 dagar).

Anonym sa...

Hej, jag ska åka till Bali nu i vinter och tänkte söka ett visum för 60 dagar. Det står att man behöver fylla i "Address of residence in Indonesia". Jag ska möta min syster där och vet inte var de kommer att vara när jag kommer dit och när de reser vidare vill jag fortsätta resa runt lite på Bali. Är det nödvändigt att fylla i var man ska bo någonstans när man ansöker om visumet eller kan man låta den rutan vara tom?
Förra gången jag var på Bali skrev jag bara det hotellet som jag bodde på första natten men då stannade jag bara i tre veckor med ett VOA.

Christine - 29° sa...

Så kul att du ska till Bali. :)
Egentligen borde du ringa till Indonesiska ambassaden i Stockholm och fråga dem som verkligen vet. Men jag hade valt att fylla i rutan med det hotell ni först tänker bo på.

Felicia sa...

Hej! Jag ska i vinter resa till Bali & Lombok!
Jag har varit bortrest under hösten och har inte kunnat skicka iväg mitt pass för att skaffa ett Social Visa på 60 dagar.
Istället har jag tänkt lösa detta på plats, därför har jag några frågor:
Ni skrev om en aggentur som hjälpte er att förlänga visumet med VOA 30+30 dagar, skulle du vilja tipsa om den eller någon annan? (Helst med kontaktuppgifter)
Alternativ tänkte jag om man kan gå ... Ja vart ska man gå... För att fixa ett Social Visa direkt? Precis som man går till indonesiska ambassaden i Sverige borde man kunna besöka någon myndighet väl på ön?
Tacksam för svar! Superbra sida :)

Christine - 29° sa...

Hej Felicia!
Tyvärr finns inte den agenten/företaget kvar som vi använde oss utav och jag har inga kontaktuppgifter till någon annan heller. Tidigare har man sett skyltar lite här och var i både Kuta och Seminyak med reklam för visumförlängning, så ett tips är att leta efter det.

Jag hade dock valt att försöka fixa rätt visum innan ankomst. För personligen tycker jag inte det är värt att göra en visumförlängning på plats som endast är 1 förlängning. Den första förlängningen är dyrare och en helt del tid går åt till att träffa både visumagent och att man ska infinna sig på en myndighet för att lämna fingeravtryck mm. Så har du har någon Indonesisk Ambassad i det land du befinner dig så hade jag där ansökt om rätt visum i förväg.

Maria sa...

Hej!

Sitter med visumansökan till Bali nu och undrar om du (eller ngn annan) vet vad jag ska fylla i fältet "address of residence in abroad"? Är det min egen adress jag ska fylla i där? Jag har redan fyllt i adressen till homestay där jag ska bo under "address of residence in Indonesia".
Tusen tack på förhand!

Christine - 29° sa...

Hej Maria!
Ja jag har för mig att där ska du fylla i din egen hemadress, under "address of residence in abroad".

Anonym sa...

Hej! Jag ska snart åka in i Indonesien, Bali och vill stanna längre än 30 dagar. Jag befinner mig inte i Sverige så jag kan inte ansöka om visum från ambassaden i Stockholm. Finns det någon chans att jag få 60 dagar visum direkt när jag landar på flygplatsen? Hur gör jag annars? Vart går man isåfall för att förlänga sina 30 dagar som man fick vid ankomst? Hur går det till och finns det någon adress till ett ställe där man kan förlänga?
Tacksam för svar.

Christine - 29° sa...

Det går, genom att du förlänger ditt 30-dagarsvisum på plats på Bali. Var i så fall noga med att betala för visumet när du väl landar, för det du automatiskt får som Svensk (VOA) kan du inte förlänga. Sen behöver du besöka migrationsverket vid tre tillfällen. Personligen tycker jag att det är väldigt mycket jobb att göra denna process, vi gör det inte, utan lämnar hellre landet en weekend och flyger sen tillbaks.

Man bör avsätta ca 7 dagar åt att genomföra en visumförlägning sägs det. Mer information om hur du går tillväga finner du här:
https://baliinformationguide.com/extending-30-day-visa-bali/

lovisaa sa...

Hej!

Jag och min pojkvän ska resa till Indonesien nu över sommaren och har klantigt nog bokat en resa på 31 dagar. Men eftersom vi ska till den malaysiska delen av Borneo en vecka under dessa 31 dagar, dvs lämna landet Indonesien, så undrar jag om vi behöver ansöka om 60-dagars visum?

Med vänlig hälsning,
Lovisa

Christine - 29° sa...

Lovisa, då behöver ni inte ansöka om 60-dagars visum. Ni får 30 dagar gratis när ni landar på Bali första gången, och efter att ni varit i Malaysia får ni 30 nya dagar. :)

Anonym sa...

Hej! Jag och min klasskamrat ska göra praktik på bali i 5 månader men såg nu att det verkar vara lite krångligt med visum. Vilket slags visum ska man ha om det är praktik och hur söker man nytt visum på bali efter 60 dagar? kan man bara förlänga med 30?
Ha det bra! :)

Christine - 29° sa...

Så kul med praktik på Bali. Jag vet inte om det finns något speciellt visum för just praktikanter, så bäst är om ni kontaktar Indonesiska Ambassaden i Stockholm:

08-545 55 880
stockholm.kbri@kemlu.go.id

På plats på Bali kommer ni behöva förlänga ert 60-dagars visum en gång per månad då det förlängs med 30 dagar per gång. Enklast är att sköta denna process via en visumagent på plats.

Madeleine sa...

Hej Christine!

Tack för din värdefulla blogg!

Jag har varit på väg till Bali så länge nu, men har inte kunnat ta mig hela vägen. Jag har fastnat helt flera gånger på grund av detta visum.

Jag har tänkt att stanna där i ungefär ett halvvår och har varit i kontakt med både Indonesiska Ambassaden i Stockholm och andra människor för att få klarhet i det här med visum.

Vad finns det för alternativ för mig? Är det bara ett turistvisum (långtidsvisum) som gäller i mitt fall? Eller kan jag ansöka om Social Visa och förlänga det på plats? Kan jag köpa Visa on Arrival direkt när jag anländer till Depansar, och förlänga det 30 dagar åt gången? Jag har blivit hänvisad Social Visa. Men när jag läst vidare om detta, så blir jag osäker. Är detta något du kan svara på?

Kram,
Madeleine

Christine - 29° sa...

Hej Madeleine!
Jag skulle säga att det bara finns ett alternativ för dig, att skaffa ett Tourist/Social Visa (60 dagar) via Indonesiska Ambassaden i Stockholm innan du åker och sen förlänga det väl på plats. Det är vad vi använt.

https://www.kemlu.go.id/stockholm/en/layanan-visa/Pages/Tourist-Social-Visa.aspx

Lars Andersson sa...

Hej! Jag ska till bali i 60 dagar och undrar hur jag ska fylla i fälten "sponsor"
I visumansökan... Tacksam för svar!

Christine - 29° sa...

Hej Lars!
Vi har alltid lämnat fälten ang sponsorer tomt. Det fungerar inte om man ansöker om visum från annat land till Indonesien, men på Indonesiska ambassaden i Sverige tycks de förbise de där fälten.

Unknown sa...

Hej! Jag och min flickvän ska åka till indonesien den 14:e januari. Saken är, att vi har inte skickat iväg ett rekommenderat brev till ambassaden ännu (vi ska dtanna i 32 dagar)
Undrar ifall det går att fixa VoA då vi kommer till bali, för att sedan förlänga det i två dagar på plats vid senare tillfälle?
Är lite orolig att vi inte hinner få tillbaka passet innan avresa och därför så kanske det vore bättre att fixa allt på plats istället?
Tacksam för svar! Och gott nytt år ^^

Christine - 29° sa...

Det var en bra fråga, som jag tyvärr inte vet det exakta svaret på. Men vi har vänner som för många år sedan råkade räkna fel på 3 dagar och de blev insläppta som vanligt, men fick sen betala en straffavgift när de skulle lämna landet. Mins inte exakt summa men runt eller strax under 1000kr per dag per person har jag för mig. Men det här var 7 år sedan och innan Indonesien införde det gratis VoA (30 dagar) som svenskar får på automatik idag i tullen vid landning. Och innan de skärpte alla kontroller. Så vet inte om samma sak fungerar idag. Ni har inte möjlighet att boka om flygbiljetten för hemresan? Alternativt kan ni boka en weekend i Singapore eller annat land under några dagar och sen resa tillbaks för att flyga hem från Bali.

Då vi reser till Bali för längre än 30 dagar kan vi aldrig (nu för tiden) checka in på automatik via själv-incheckning, för att personal måste kolla visumpapper redan innan vi lämnar Sverige. Så jag hoppas något sådant inte ställer till det för er redan där, så ni inte ens får lämna Sverige.

Hoppas allt allt löser sig för er, å ledsen att jag inte kan vara till mer hjälp här.