Vaccinationer - Bali

Reser man till Bali så finns flertalet vaccin som rekommenderas mot smittsamma sjukdomar. Men vilka vaccinationer som behövs varierar beroende på vart på ön man ska resa, hur länge man ska vara borta och på vilket sätt man reser. Ibland är det även epidemier, vilket kan vara bra att ta reda på. Som tex när vi bodde på Bali svepte en epidemi utav denguefeber över ön. Så det har jag haft en gång, utan att jag märkte det (visade sig via prover som jag tog på sjukhuset av annan anledning). Medan Björn däremot fick denguefeber två gånger och blev enormt dålig, framförallt andra gången, så pass dålig att sjukhuset blev inblandat i flera dagar. Väldigt jobbigt! Och just denguefeber är tyvärr inget man kan vaccinera sig mot, så där är bästa skyddet att vara noga med myggmedel och tex sova under myggnät om det finns myggor på hotellrummet.

Vad gäller vaccinationer för Bali så rekommenderas Hepatit A för alla resenärer, samt Hepatit B om man ska stanna i mer än tre veckor. (Men även om du stannar kortare tid och riskerar att bli smittad via en sexuell relation eller genom kontakt med till exempel sprutor eller tatuering.) Tyfoid rekommenderas om man ska stanna i mer än tre veckor och äta på enkla matställen utanför turistområden eller om man ska leva tillsammans med ortsbefolkningen. Tuberkulos rekommenderas om man ska leva tillsammans med ortsbefolkningen under längre tid än sex månader. Japansk encefalit (hjärninflammation) är en ovanlig sjukdom men risken finns där (smittas via myggor).

Vad gäller turistdiarré, eller så kallad Bali-Belly, så är det ett väl diskuterat ämne för oss. Många som reser till Bali tar drickvaccinet Dukorol (som är mot Kolera egentligen men även sägs hjälpa mot turistdiarré). Något som vi aldrig använt oss utav. Dels för att jag personligen inte tror det hjälper (baserat på egna iakttagelser) och för att jag även lästa mer sämre än bra saker om det. Men också för att vi själva "klarat oss" extremt bra utan. Jag blev visserligen ordentligt matförgiftad vid två tillfällen under året vi bodde på Bali och det berodde första gången på att jag åt en smörgås med skinka och andra gången på dåliga pommes frites. Sådant som dom själva inte äter och inte alla gånger har koll på hur det ska förvaras. Så ibland (framförallt på billigare warunger / restauranger) kan det säkra kortet vara att äta deras egna mat om man vill undvika just magsjuka.


4 kommentarer :

Marina sa...

Usch, dengue är inte kul! Här går det numer hela tiden (trots "denguepolisen" och total kontroll), mer eller mindre och man skyller på alla byggen med stillastående vatten. Men just i det här fallet kan inte ens Singapores ledning göra något ;)

Maria sa...

Hej! Jag undrar om du vet om det är möjligt att vaccinera sig på plats på Bali? Ska stanna där 8 veckor och inser att jag inte hinner vaccinera mig innan..

Christine - 29° sa...

Maria det går förmodligen. Har själv aldrig vaccinerat mig här på plats (vissa vaccinationer bör göras flera veckor innan avresa) men gissar att det går att ordna på sjukhus som BIMC Hospital och SOS International som ligger strax utanför Kuta. Det är två större och bättre sjukhus på Bali. :)

Maria sa...

Tusen tack för svar :)