Vattenfallen Sekumpul & Lemukih

Varning för bildbomb, men ibland är det svårt att välja få bilder. Igår var vi som sagt på en heldags äventyr, då vi via moped tog oss från söder till norr och till Balis "nya" vattenfall SEKUMPUL. Otroligt vackert, minst sagt! Att hitta själva byn Sekumpul var inget problem, men vi "missade" parkeringen för att vi (läs Björn) tyckte att "den där vägen är inte för liten att köra på". Så i och med det for vi omedvetna också förbi biljettstationen. Vi rullade vidare på den smala stigen bland vackra risfält, kaffebuskar, kakaoträd och en magisk utsikt, men fick snabbt följe av en liten kille på sin moped. Undrar varför han följer efter oss, hum.... Biljetten, ja just ja! Så klart vi skulle betala inträde! Vi bad så hemskt mycket om ursäkt att vi hade missade biljettstationen och betalade honom vad det kostade. 5000Rp per person (ca 3.50kr) och för det extra besväret att han blev tvungen att åka efter oss fick han 10.000Rp.
Den unga killen, Sugi 14 år, visade oss sedan vägen både till och från vattenfallet och var en exemplarisk guide. Det som gör Sekumpul så olikt de flesta andra vattenfall på Bali är att det består utav 7 stycken vattenfall! Och det är än så länge väldigt nytt för turister så vi var max en handfull nyfikna turister där igår. Vattenfallet i sig måste jag nog påstå är Balis vackraste. Men vägen dit är också en av de jobbigaste och mest krävande. Nu åkte ju vi moped de först kilometerna där man egentligen ska börja själva vandringen. Men efter den sträckan följde trappor från helvetet. Kanske inte så hemska på vägen ner, men upp var de i kombination med värme och luftfuktighet rent ut sagt förjävligt jobbiga (och då har vi ändå gått i många mördande trappor på den här ö, tex Nungnung vattenfall och Greenball Beach bara för att nämna några). Väl nere vid floden fortsatte vandringen och man behövde korsa floden på två ställen samt gå motströms i den på några ställen för att ta sig hela vägen fram. Fantastiskt kul om ni frågar oss! Och det är ju sådant som gör hela upplevelsen till det ännu bättre!


Inte långt från Sekumpul vattenfall ligger LEMUKIH VATTENFALL. Och med inte långt ifrån menar jag gångavstånd, det är till och med samma mördande trappor ned som till Sekumpul. Lemukih består av två vattenfall som sägs vara 50 m höga och dit är enklare att gå, även om att man också där behöver vada över floden för att nå hela vägen fram. Så kortbyxor, badkläder och skor som sitter fast på fötterna är bra att ha. Själv så gick jag i flip-flops nere vid floden och såg vid ett tillfälle hur min ena flip-flop började flyta iväg. Hi, hi! Men den räddades snabbt av Sugi. 
Turer till Sekumpul vattenfall har börjat säljas bland vissa turiststånd och kostar runt 700.000Rp (ca460Kr) per person och då ingår transport, guide och snacks har jag för mig. Vet att det finns olika längder av trekking att välja på, tror den längst är på 4 timmar och den kortaste på 2 timmar. Och så tillkommer transporten dit och tillbaks utöver det. Nu valde vi bort detta alternativ för vi gillar att äventyra iväg på egen hand. Och med moped tog sträckan dit, Kuta till byn Sekumpul, ca 2 timmar och 40 min.Sekumpul & Lemukih Waterfalls - Sekumpul Village - Singaraja - Bali

4 kommentarer :

Marina sa...

Tack för den trevliga utflykten! Härliga bilder!

Govago sa...

Riktigt härliga bilder, ser fantastiskt ut!

Unknown sa...

Hey There, I just want to inform you that actually, The waterfall is located in Lemukih Village and it belongs to Lemukih, The name of all the waterfall in the area is "Grombong Waterfall". Thank you for your great review about our waterfall, We are looking forward for your return!~ :)

Swethaiparadise sa...

Min dotter ska åka till Asien och backpacka i två månader och Bali ska de vara på i 3 veckor. Något du kan tipsa om att hon INTE ska missa?

Hälsningar Stina