Kokosvatten - naturens sportdryck

Kokosvatten har i tropiska världsdelar länge setts som en hälsodryck, men blev för några år sedan väldigt poppis efter att kändisar som Madonna och Rihanna klunkade kokosvatten (på flaska) efter att de hade tränat. Själv så har jag sedan liten älskat kokos i alla dess former, så även kokosvatten vilket är den klara vätskan som finns i unga gröna kokosnötter. På Bali säljs dessa kokosnötter både längs gator och på stranden, står på menyer i warunger och serveras med sugrör i. Och det finns faktiskt många väldigt bra anledningar till att drick just kokosvatten. Kokosvattnet består till 95 procent av vatten, resten är näringsämnen och mineraler som vitamin B, C, fosfor, kalcium och zink. Kokosvatten är även extra rikt på kalium (12,5 procent). Så att dricka en kokosnöt är bra efter träning eller om man vistas ute en varm sommardag och inte fått i sig tillräckligt med vatten.

FYRA BRA SAKER MED KOKOSVATTEN:

1. Kokosvatten kallas också "den vitala vätskan"
Naturligt kokosvatten är isoton, vilket innebär att den har samma elektrolytkoncentration som vårt blod.  Den innehåller fem viktiga elektrolyter - kalium, magnesium, kalcium, natrium och fosfor - och av detta skäl fått smeknamnet av FAO (Food and Agriculture Organization of FN) som "den vitala vätskan".  I själva verket är kokosvatten ett utmärkt nödsituations blodplasmasubstitut, eftersom det inte förstör röda blodkroppar och tas väl emot av människokroppen. Under andra världskriget bla användes kokosvatten som en intravenös vätska och injiceras direkt i blodet på sårade soldater i fall av brist på blod. 

2. Återfuktande och energigivande 
På senare tid har många idrottare börjat använda kokosvatten istället för andra sportdrycker, pga sin extraordinära förmåga att återintegrera vätskor och mineraler förlorade under träning.  Kokosvatten innehåller alla essentiella elektrolyter som bör vidtas före och efter varje sportaktivitet. Det är extremt rikt på kalium, vilket har en viktig roll i bildandet av muskelvävnad och hjärtats hälsoskydd. Kalium arbetar också i samverkan med natrium för att återställa korrekt hydrering i kroppen.

3. Kokosvatten rensar kroppen och förbättrar huden  
Dricka kokosnötsvatten varje dag kan ge effektiva avgiftande effekter på vårt blodomlopp och på vårt matsmältningssystem. Det är mycket renande och användbat i att eliminera toxiner från vår kropp, samtidigt som det ger påfyllning av viktiga mineraler. Den innehåller också laurinsyra som bekämpar bakterier, svampar, virus och andra skadliga organismer. Denna fantastiska vätska har också många positiva egenskaper för vår hud. Den är rikt på mineraler och aminosyror och innehåller cytokininer, som är kraftfulla antioxidanter som motverkar de skadliga effekterna av fria radikaler och förebygger för tidigt åldrande. Den höga andelen laurinsyra gör att kokosvatten är effektivt även för att bota vissa hudinfektioner och mjäll. 

4. Kokosvatten är bra som ett naturlig viktminskningstillägg  
Kokosvatten är en mycket återfuktande och är en "icke-gödnings dryck". Sockerfri, 99% fettfri och innehåller blott 46 kalorier per kopp (240 g). På grund av dess starka renande egenskaper eliminera det effektivt vattenretention och bekämpar celluliter. Kokosvatten innehåller magnesium och kalium som hjälper våra muskler och nerver att fungerar väl och är mycket värdefullt i kampen mot hunger, medan dess rika innehåll av laurinsyra snabbar upp ämnesomsättningen och uppmuntrar viktminskning. 

1 kommentarer :

Åsa sa...

Så synd då att det inte är lika lätt att få tag här som på Bali! Fina bilder på er blogg och många platser jag känner igen från två tremånadersvistelser på Bali (mest Kuta) för evigheter sedan. Vi bodde på jalan Benesari hos Made och Made. Känner ni dem? (;
Nu surfar vi i kallare vatten!
Ps. Kokosolja har tydligen blivit poppis i Sverige!