Stränder på Bali - en överblick

(Uppdaterat inlägg 2019, ursprungligen publicerat 2015) 

Bali har en uppsjö av stränder, allt från svartkorniga med stilla vågor i norr, till bländande vita med enorma vågor i söder. Här listar jag några av Balis stränder. Både favoriter, okända och mer kända. Vissa med surfanknytning och andra inte. Vissa med lyxig inriktning och några med det rakt motsatta. Men man ska också vet att vissa stränder på Balis sydvästsida skiftar enormt gällande hur de ser ut under regnperiod vs torrperiod.


KUTA - Sydvästra Bali
Balis mest kända strand och så även ön´s mest populära är Kuta Beach i söder, belägen vid öns största turiststad med samma namn, Kuta. Stranden är vit, ganska finkorning och nästan 1 mil lång. Ingen paradisstrand enligt mitt tycke men under torrperioden är det en fin strand. Dock det rakt motsatta under regnperioden då den är rejält nedskräpad. Längs stranden trängs solstolar, surfskolor och strandförsäljare. Stranden är mest välbesökt av de yngre och mer partyglada människorna, samt det finns restauranger, affärer och allt man kan tänka sig inom gångavstånd. Som mest välbesökt är Kuta stranden framförallt vid solnedgång då den magiska vyn är världsberömd. Kuta är även känd som perfekt nybörjarstrand för vågsurfing och det stämmer (till viss del), så här är lätt att hitta brädor att hyra direkt på stranden. Men många gånger dundrar enorma vågor in och de röda flaggorna om badförbud syns vaja i vinden.

SEMINYAK - Sydvästra Bali
Seminyaks strand är en fortsättning utav Kuta stranden (eller vise versa).  Där står solstolarna ännu tätare och den ena avlöser den andre. Seminyak som helhet är av det "finare" slaget i jämförelse med Kuta, så strandförsäljarnas varor är oftast något dyrare precis som hotellen. För 8 år sedan fanns endast en restaurang belägen på själva stranden men under senare åren har strandcaféer och restauranger ploppat upp i samma takt som ogräs. Så nu är de färgglada strandparasollerna ett signum för Seminyak. Alla mysiga, softa, hippa, coola ställen att äta på, men där upplevelsen och atmosfären klingar högre än kvalitén och smaken på maten.

BERAWA BEACH - Canggu, Sydvästra Bali
I utkanten av risfälten hittar man Berawa Beach som ligger i lantliga Canggu på sydvästra Bali (inte långt från Kuta & Seminyak egentligen, ca 15-30 min med motorcykel, eller en rejäl promenad längs stranden). Berawa är en vacker vit strand, känd för sitt surfspot och en mycket populär plats bland surfare. Men på senare år har även "vanliga turister" fått upp ögonen stranden, särskilt sedan stora Finn´s Beach Club öppnade upp på strandkanten.


ECHO BEACH - Canggu, Sydvästra Bali
Echo Beach är ytterligare en strand i Canggu och även den känd för surfet. Sanden är finkornig, något mörkare och med klippor här och där (även under vattnet så man bör inte gå ut här som nybörjarsurfare och utan lärare). Under senaste år har allt mer byggts kring nedfarten och ett litet charmigt "centrum" har växt till sig, med både spa, restauranger, hotell, marknadsstånd mm. Två riktiga guldkorn när det kommer till mat finns enligt mitt tycke vid Echo Beach. Dels restaurangen med samma namn, Echo Beach, belägen längst ut på klipporna. Ett prisvärt ställe som funnit med länge och jag älskar deras grillbuffé, kycklingspetten framförallt. Sen finns också det nyöppnade La Brisa Beach Club på strandkanten. Ett annorlunda och riktigt läckert ställe. (Min favorit när det kommer till Beach Clubs på Bali.) Så åker man inte hit för att surfa eller bada så åk hit för en trevlig middag i solnedgången.

SERANGAN - Ön Serangan "Turtle Island", Sydöstra Bali
En plats som inte finns längre. Serangan har i alla år varit vår absoluta favoritplats, belägen på sydöstra Bali på en ö som förbinds med fastlandet via en bro. En plats där främst surfare hängt för de fantastiska vågorna vid revbrytet utanför, som levererar bra under regnperioden. Men som sagt, hela ön (bortsett från samhället på andra sidan ån) är totalt nedstängd. Så ingen får åka in, pga att ett enormt bygge ska ta över hela ön. Så vill man surfa Serangan nu får man betala för att åka båt ut.JIMBARAN - Jimbaran, Bukithalvön, Sydvästra Bali
Jimbaran är en känd strand samt en lugn turistort på sydvästra Bali, mest känd för fiskerestaurangerna som omnämnts i typ alla reseguideböcker bakåt i tiden. Fiskerestaurangerna ligger verkligen staplade på rad på stranden, så det är nästan svårt att urskilja vart en restaurang slutar och nästa börjar. Det som serveras på samtliga är fisk och skaldjur, som grillas på kokosnötseld och serveras med ris och några enkla såser. Det är verkligen ett mysigt ställe att äta middag på i solnedgången. Men man ska vara väl medveten om att det är ett enkelt ställe, så åker man hit och förväntar sig lyx kommer man bli besviken. Själva stranden är ljus och finkornig och här finns inte några vågor, så Jimbaran är en mycket barnvänlig strand.

TEGAL WANGI BEACH - Jimbaran, Bukithalvön, Sydvästra Bali
Pantai Tegal Wangi är en pytteliten strand, ca 10 min sydväst från Jimbaran Beach med motorcykel.  Runtomkring finns inte mycket mer än ett tempel och en ensam försäljare som säljer vatten och läsk. Och besökarna är få dom också. Stranden och grottan når man genom en snirklig (och inte så smidig) stig längs med klippväggen. Grottan är verkligen liten, men gör sig bra på bild (med ett vidvinkelobjektiv).
PADANG PADANG - Bukithalvön, Sydvästra Bali
Padang Padang är en ganska liten strand på sydvästra Bali, ute på Bukithalvön. Surfet är i världsklass vid stort swell och många surftävlingnar hålls vid Padang Padang. Och sedan filmen Eat Pray Love hade världspremiär har den idylliska surfstranden blivit omåttligt populär. Stranden är vit och finkornig, vattnet lätt turkost och här går enkelt att bada. Uppe vid bron klättrar apor och man behöver gå via en mycket smal trappa genom en klippa för att komma ner till själva stranden. Så det är en speciell entré.

SULUBAN BEACH - Bukithalvön, Sydvästra Bali
Ett annorlunda och mycket charmigt ställe är "Suluban beach". Ett ställe mest känt bland surfare om man blickar bakåt i tiden men nu hittar allt fler nyfikna badturister hit också. Själva stranden ligger längst ned i en grotta som man når via smala gångar som trängs mellan warunger, små turiststånd och surfshops. Hit bör man åka vid lågvatten så man får så mycket strand som möjlig (och grottan inte är fylld med vatten). Vid lågvatten kan man även gå genom en smal passage / hål i en av klippväggarna och hitta ytterligare en strand på andra sidan.BALANGAN - Bukithalvön, Sydvästra Bali
Balangan är en av våra favoritstränder, belägen ute på Bukithalvön på sydvästra Bali. Grovkornig ljus strand med rev och bra surf precis utanför. Strandlinjen kantas av waruger byggda på pålar, där man hittar enklare mat och en del ställe erbjuder också övernattning. Längst upp på klipporna finns finare boenden och man har fantastisk utsikt från flera ställen. Vid lågvatten placeras fler solstolar och parasoll ut längs strandkanten och de kostar inte mycket att hyra. Tyvärr brann många av warungerna ner 2015 men stranden är fortfarande lika vacker och det mesta har byggts upp igen.
GREEN BOWL BEACH - Bukithalvön, Södra Bali
Gren Bowl Beach (eller Greenball som det stod på skylten där förut) är ett surfbryt som ganska få surfar. Strömmarna är enormt starka och enligt ryktet håller en enorm tigerhaj till just där. Själva stranden finner man på södra Bali (precis som så många andra) och ute på Bukithalvön. Platsen skulle jag sammanfatta med följande ord: vacker, få turister, tjuvaktiga apor, många fladdermöss, enormt strömt och extremt många trappsteg. 
 
NUNGGALAN BEACH - Bukithalvön, Södra Bali
Otroligt vacker och ljus strand som har få besökare, vilket kan bero på terrängen (sluttningen/skogen) man behöver gå igenom får att nå stranden. Men fler och fler börjar tycka att det är mödan värt. På stranden vilar också ett båtvrak som lockar allt fler.PANDAWA - Nusa Dua, Södra Bali
Pandawa är en vacker och ljuskornig strand, 1 kilometer lång. En hemlig strand fram tills regeringen lät bygga en enorm väg genom klipporna för att nå fram. Stranden öppnade officiellt 2012 och besökarantalet växer för varje år. 2018 tilldelades också Pandawa Beach "Indonesia Sustainable Tourism Award (ISTA)". Här finns en "Pandawa-Hollywoodskylt" på de höga klippväggarna, man behöver betala inträde på 15.000Rp (ca 10kr) per person (plus parkering), och parasollen står snyggt uppradade längs strandkanten utanför alla warunger. Vägen ner är cool om man åker förbi statyer i bergen som föreställer riddare ur en Hinduisk legend, varifrån stranden fått sitt namn. Öppettider: 07:00-19:00.
NUSA DUA - Nusa Dua, Sydöstra Bali
Nusa Dua är öns exklusivare område där varenda grässtrå som sandkorn ligger på sin perfekta plats, och till och med soptunnorna är i snygg och idérik design. Stränderna är några av öns finare och de kantas av majoritet stora och dyra all inclusive hotell. Tack vare reven som ligger långt ut finns inga vågor inne vid land och Nusa Dua blir därav en barnvänlig plats trots att vågorna långt ut oftast är enorma.

"SRI LANKA" - Nusa Dua, Sydöstra Bali
Norr om stranden Samuh hittar man syrfbrytet "Sri Lanka" och de fina stenpirarna som snirklar sig ut i vattnet och bildar massa små ministränder (vet inte om dessa stränder har något namn). För att hitta ner till "Sri Lanka" åker man till Club Med, och precis innan bommarna till resorten finns en gång / motorcykel väg in till vänster. Ganska dold i sin enkelhet, men leder rakt ner till stranden och en liten motorcykelparkering.
SAMUH BEACH - Nusa Dua, Sydöstra Bali
Samuh är också en fin och badvänlig strand i Nusa Dua, där det finns en parkering i anslutning (mittemellan Samuh och The Bay) samt toalett och duschar. Så om man inte bor på något av hotellen längs strandkanten kan man använda toalett och dusch utan kostnad. En del strandförsäljare finns också precis på vägen ner, samt några enkla warunger, och det finns möjlighet till massage vid strandkanten.THE BAY - Nusa Dua, Sydöstra Bali
The Bay är en strand vi kallar för Pirates Bay för att det på land där ligger en speciell restaurang (lekpark) med ett stort piratskepp. Stranden vilar mellan Samuh och Geger Beach, men ser idag inte ut som på bilden nedan. Stranden är omformad / förhöjd med sandsäckar och ska "formas om", vilket lär ta några år. 
GEGER BEACH - Nusa Dua, Sydöstra Bali
Den längsta stranden i Nusa Dua är allmänna Geger Beach, ytterligare en strand som tillhör mina favoriter. Lite mer "relaxed" i jämförelse med några av ovan mer ordnade "hotellstränder" i Nusa Dua. Geger har vit finkornig sand och ett stort rev lång ut som bjuder på fantastiska surfvågor, men med betoning på långt ut, så pass långt att många åker båt ut istället för att paddla från land. Men förutom att revet skapar bra vågor bidrar det till att Geger har bland de varmaste vattentemperaturerna på Bali. Utöver badglada turister trivs här också odlingar av alger innanför reven, så tar man en promenad mot klipporna i söder kan man se arbetet som pågår vid lågvatten.SAWANGAN BEACH - Nusa Dua, Sydöstra Bali
Sawangan är fortfarande en ganska dold pärla med vit finkornig sand. En vacker mindre strand längre söder ut i Nusa Dua, belägen precis nedanför Hilton hotell (och på gångavstånd från Swiss-Belhotel Segara). Infarten hittar man jämte hotellet och längst ned finns en liten parkering och en warung. Surfbrytet utanför kallas fortfarande för "Nikko surf break" efter Nikko Hotell som var det enda som låg här innan (idag Hilton Hotel). Så stranden kallas fortfarande också för Nikko Beach bland många.


SANUR BEACH - Sanur, Sydöstra Bali
Den tre kilometer långa och familjevänliga stranden i Sanur passar om man tycker att Nusa Dua är för konstgjort och hotellen för isolerade, eller tycker att Kuta är för intensivt och stökigt. De som uppskattar Kutas party har gett Sanur smeknamnet Snore (snarkning) pga det i jämförelse lama nattlivet. Hi, hi! Men jag tycker Sanur är charmigt och mysig, lite sådär lagom av det mesta. Stranden är fin och badvänlig tack vare revet som gör att vågorna stannar längre ut. Sanur har både mysiga hotell och restauranger och från stranden avgår båtar till öarna; Gili, Lembongan och Lombok.


"SUNDAYS BEACH" - Bukithalvön, Södra Bali
En strand på södra Bali som är populär tack vare Sundays Beach Club (tidigare Finn´s Beach Club). Här betalar man inträde för att få åka linbana ner till stranden. Och är man ute efter stil, ordentliga solsängar, restaurang och bar, samt möjlighet till att låna både kajak och snorkelutrustning (vilket ingår i entréavgiften) så har man hittat rätt. Sunday's Beach Club är ett fint ställe men blir snabbt fullsatt.

DREAMLAND - Bukithalvön, Sydvästra Bali
Dreamland eller New Kuta Beach som både stranden och detta enorma området kallas var en gång en fantastisk plats enligt min mening. Då när stranden fortfarande kantades av warunger och lokalbor som drev sitt. Men idag är allt det bortblåst (samma sak som sker med Serangan nu) och ersatt av moderna byggnader, restauranger, golfbanor och ett stort bostads- och hotellområde. Men är man ute efter ett ordnat och tjusigt område så har man hittat rätt. Stranden i sig är fin och många gillar Dreamland.

LOVINA - Lovina, Norra Bali
Den 12 km lång kuststräckan Lovina hittar man på norra sidan av Bali. Stranden består av svart vulkansand och är väldigt mycket lugnare än södra Bali, men fylls periodvis (runt främst augusti och vid jul) av många turister. Den gamla fiskebyn är mest känd för delfinskådning och fisketurer. Samt är en populär plats bland barnfamiljer, äldre och pensionerade svenskar. Så bli inte förvånad om strandförsäljarna här tilltalar dig på svenska.


PEMUTERAN - Byn Pemuteran, Nordvästra Bali
Pemuteran på nordvästra Bali är en relativt obesökt liten by vad gäller antalet turister. Men här finns en mysig strand, inga vågor att tala om och Balis bästa snorkling precis utanför stranden. En lugn och mysig plats, perfekt för romantiker som vill finna lugn och ro, eller barnfamiljer som vill slippa surfvågor och större ställen. Pemuteran är också en idealisk plats för den som är dykintresserad, man kan åka på turer ut till olika vrak och t.ex. "stupet" vid ön Menjangan.


MENJANGAN  - Ön Menjangan, Nordvästra Bali
Menjangan är en liten ö som tillhör Balis nationalpark och ligger en kort båtresa strax nordväst om Bali. Absolut mest känd för bra dykning och snorkling vid själva "stupet" under vattnet. Stranden är vit och finkornig och utsikten därifrån fantastiskt vacker. En mysig och väldigt vacker dagutflykt som går att göra från Pemuteran och Lovina. Nu finns också ett hotell byggt på ön.


BALIAN  - Västra Bali
Balian är en liten och sömnig by i väst. Stranden är inte den finaste och platsen är mest känd bland surfare. Och att surfa här är långt ifrån trångt (till skillnad mot många andra ställen på Bali), men då ska också tilläggas att Balian är den enda platsen på Bali som vi inte surfar. Endast pga en sak, det finns haj här! Tjurhajar som mestadels bara "puffar" till surfbrädorna, men det har skett flertalet riktiga olyckor också.

MEDEWI  - Västra Bali
Byn Medewi på västra Bali är långt ifrån välbesökt. De som åker hit är majoritet surfare som lockas av vågornas, eller turister som för några dagar flyr Nypie Day (tystnadens dag) då Medewi är mestadels muslimskt och inte hinduiskt som övriga Bali. Stranden är delad i två delar, en med mörkare sand åt ena hållet och en bestående av huvudsakligen sten åt andra hållet. 

9 kommentarer :

FREEDOMtravel sa...

Fina och väldigt olika stränder! Och visst beror det på vad man är ute efter... Under vår Europaresa har vi kommit på att vi gillar små och charmiga stränder mycket mer än långa raka. Helst lite fina klippformationer och helst inte för mycket folk. Vi har hittat många fina stränder på Korsika och Sardinien!

Veiken sa...

Ni har verkligen "gjort" Bali. Vi bodde vid Sanur Beach och besökte några andra, Vi tyckte att tidvattnet förstörde "vår" strand, pga av att reven kom i dagern vid ebb och då var det inte badbart. Synd, men det fanns mycket annat att göra och se. !

Petteri Jalava sa...

Suverän lista ☺

Annika/Resfredag sa...

Åh, vilka härliga bilder! Bali alltså, det vore något...

Unknown sa...

Otroligt bra guide, jag känner att jag - som nu äntligen börjat surfa runt ordentligt inför planerade resan till Bali i december (om vi nu bestämmer oss för det trots regnperiod) - inte behöver läsa någon annanstans överhuvudtaget. Så snyggt och informativt!

Anonym sa...

Mycket bra redovisning från en som bara reser.

Anonym sa...

Gillar man badliv på Bali så åker placerar man sig på Bukit. Var beredd på många trappsteg eller enormt branta stigar för att nå din strand.

Anette sa...

Oj, oj så många vackra stränder. Jättevackra bilder och jättebra information.

ANNE-MARIE sa...

Bra information och fina foton, tack och bock, Bali Jan. 2019