Tummen upp för Malta


Östaten Malta både överraskade, överträffade förväntningar och gav ett väldigt positivt intryck. Jag visste visserligen inte mycket då vi reste till den lilla ön Malta i Medelhavet som till ytan knappt är en fjärdedel av Gotland, men trots det ändå den största av de tre öarna; Malta, Comino och Gozo. Att inte ha rekat resmålet i förväg är olikt mig, men så var det i det här fallet vilket nästan på automatik bäddar för bästa möjliga betyg. Och ja, jag är beredd att ge Malta 5 av 5 möjliga. Det var en trevlig ögrupp som bjöd på god mat, fint boende, turkost vatten, spännande kultur, trevlig atmosfär och mycket historia. Dessutom beläget lagom långt bort för att vare ett exemplariskt resmål för en kortare semester, endast 3,45 timmars flygtid från Sverige.

Jag vill gärna säga att "Malta var otroligt beiget", men det låter ju ohyggligt negativt och så menar jag inte. Men det kändes som om alla hus gick i tio nyanser av beige och naturen likaså. Men de många äldre husen byggda i sandsten avlöste verkligen varandra, den ena allt mäktigare och ståtligare än den andra. Att Malta är korsriddarnas magiska ö gick inte att gå miste om och man kunde känna vingslagen av en svunnen tid svepa fram med den varma vinden. Många städer, som tex Mdina, gav verkligen en magisk känslan som att man färdats bakåt i tiden. Där vi via häst och vagn rullade in genom den stora muren och längs vackra stenlagda gator slingrade oss fram och även bjöds på en vidunderlig utsikt, då staden är belägen på Maltas näst högsta punkt.

Även om vi nu kom helt oförberedda så var det inget problem att få tiden att gå. Öriket visade sig trots sin ringa storlek ha allt från neolitiska tempel äldre än de egyptiska pyramiderna, romerska kvarlevor, medeltida städer, vackra laguner, blå grottor, gott om städer med höga murar, underjordiska katakomber och mängder av andra imponerande sevärdheter. Avstånden var inte stora vilket gjorde att vi såg en hel del under vår förhållandevis kosta tid där. Och att på plats hitta och boka båtturer / sightseeingturer, både på Malta och mellan de olika öarna, var lika enkelt som att knyta skorna.

Vi besökte Malta under dess varmaste period, mitten av augusti, och hade helt perfekt väder med en temperatur runt 29 grader om dagarna. Kanske något varmare då solen stod som högst, vilket gjorde att jag som likt en orm som slukar värme njöt för fulla muggar. Tack vare Maltas geografiskt fördelaktiga läge (nedanför Italiens tåspets) kan man sola och bada till långt in in november. Medeltemperaturen i det klarblå vattnet är under högsäsong (maj till oktober) runt 22 grader och för den som älskar att bada bjuder öarna på allt från mängder av mäktiga badklippor till även ett par sandstränder. Ja kort och gått, östaten Malta gick verkligen hem hos mig.

7 kommentarer :

Marina sa...

Tack för en bra sammanfattning! Malta är en ö som står rätt högt upp på listan över platser i hyfsad nära omgivning som tänkta resmål och din beskrivning gör absolut att den får stå kvar där.

FREEDOMtravel sa...

Vi gillade också Malta! Fint ställe om man vill resa iväg sisådär en vecka!

Siv sa...

Bra sammanfattning! Trivdes på Malta, där finns allt och inom lagom avstånd för att hinnas med på en kortvecka. Kan tänka mig flera resor dit.

Jeanette sa...

Jag kommer ihåg att när jag tyckte den blå lagunen/grottan var verkligen jättevacker. Det var 15 år sedan jag var där sist och kanske ska man gör ett återbesök snart :)

Katta sa...

Även jag är fan av Malta. Jag ankom den från havssidan med fartyg och med den brittiska nationalsången, så klart. Så som sjöfarare gör om kaptenen är brittiskt, har det sagts mig. Härliga bilder-

Sanna | Owegoo sa...

Härlig beskrivning! Malta är en av de sär platserna som jag alltid föreställer mig som super fint men som på min lista tyvärr alltid lyckas hamna i skuggan av någon annan destination. Men kanske är det så att du just övertygade mig =) Vilken del av Malta skulle du säga var bäst? Tack för ett trevligt inlägg

Annika/Resfredag sa...

Kul att läsa, jag är jättesugen på Malta framöver. Jag och min man var jättenära att resa dit för några år sedan, men hamnade på typ Kreta istället.