FOTO - Vilken typ av kamera ska man ta med på resan?

Den frågan generera två motfrågor; vad vill du ha ut av dina resebilder och hur tungt vill du bära. Det finns flera alternativ att välja mellan; actionkamera, kamera i mobilen, kompaktkamera, spegellös systemkamera, systemkamera eller fullformatskamera. Vilken modell som är bäst att ha med sig på semester beror helt på vilken typ av person och resenär du är.
Det här är ju ett ämne som ligger mig oerhört varmt om hjärtat och jag skulle kunna rabbla teknik och funktioner i oändlighet. Dock ska jag försöka fatta mig så kort och tydligt som möjligt.

Tips! Är du en resenär som inte vill släpa för mycket på resan men ändå hålla kvalité. Då är min rekommendation en spegellös systemkamera. Läs mer om de olika kamerasorterna via länken:


GOPRO
Den lilla actionkameran som blir allt vanligare på semestern och som man ofta ser folk vifta runt med på en pinne (selfistick). GoPro´n är bara några centimeter stor och väger inte många gram men genererar trots sin ringa storlek bra kvalité på bilderna. Dess enorma supervidvinkel gör den även rolig (förvrängningarna som blir på tex porträttbilder har bjudit på många skratt) och kameran är en fantastiskt skojig "leksak" enligt min mening. Men jag ser inte GoPro som en renodlad semesterkamera, utan som ett komplement för att kunna ta roliga och annorlunda bilder. För tex ett av våra användningsområden (surfingen) är den fantastisk, då den använda för sitt rätta ändamål; actionsport.    .

Pris: 2000-4000kr


MOBILTELEFON
Att enbart ha mobilen med sig och använda dess inbyggda kamera är vanligt för många. Och det är inget fel med det. Den är liten, väger inte mycket och kan enkelt följa med i en byxficka eller handväska (utan ens en extra tanke på att den ska med). Vilket är oerhört praktiskt och smidigt. Samt bildkvalitén på dagens mobilkameror håller även förhållandevis bra kvalité. Men en av nackdelarna kan vara att man efter resan tittar tillbaks på sina bilder från den där helt underbara drömresan och känner att bilderna inte skildrar samma ljuvliga känsla som du själv upplevde där och då. En annan aspekt som också kan vara bra att tänka på; om du tappar/har sönder/förlorar mobilen så förlorar du även alla bilder. Medans du med en riktig kamera endast förlorar minneskortet (bilderna har du naturligtvis fört över till datorn med jämna mellanrum under resan). 

KOMPAKTKAMERA (Exemepel: Canon IXUS 175)
Större än mobiltelefoner men mindre än systemkameror. Använder inte utbytbara objektiv utan har inbyggt objektiv med ganska stort optiskt zoom omfång. Även en digital zoom finns oftast inbyggd (en funktion som man enligt mig bör stänga av eller i alla fall försöka att inte använda då det ger sämre kvalité). Under senaste åren har försäljningen av kompaktkameror tappat i takt med att mobiltelefonernas bildkvalité ökat. Detta för att bildkvalitén många gånger är densamma. Men fördelarna med en kompaktkamera är bland annat blixten, som är både starkare och även används utefter kameran/den bild som tas. Det finns även många inställningsmöjligheter i en kompaktkamera som ger möjlighet till bättre bilder då du fotar. 

Pris: 400-8.000kr


SYSTEMKAMERA SPEGELLÖS (Exempel: Canon EOS M3)   
Också kallad hybridkamera eller kompakt systemkamera. Under senare åren har spegellösa systemkameror hamnat allt mer i fokus. Den stora skillnaden mot kompaktkameror ligger i den kompakta systemkamerans flexibilitet, fortfarande relativ liten men med utbytbara objektiv. Utvecklingen av bildsensorer, objektivserier och mer avancerad teknik har gjort dessa kameror näst intill jämbördiga med proffsens spegelreflexkameror. Men de är billigare, tar mindre plats och väger mindre. En typ av kamera som till skillnad från föregående nämnda kan kan ge känslan av att gå från amatör till proffs. Men det kommer även med en något större prislapp. 
En spegellös systemkamera innebär att det inte finns någon optisk sökare, i stället finns en elektronisk. En stor fördel med det är också att bilden visas upp exakt så som bilden kommer att bli. Är det motljus eller för mörkt vet man det från början.

Pris: 2.000-18.000kr


SYSTEMKAMERA (Exempel: Canon EOS 70D)
Skillnaden mellan en kompaktkamera och en systemkamera är väldigt stor. Systemkameran är större och mer avancerad att använda (om man inte alltid har den inställd på auto), men det ger också enorma möjligheten till att använda kameran för att få bästa möjliga bilder. Uppmuntrar till kreativitet. Systemkameror har utbytbara objektiv (mer om objektiv kommer jag ta upp i senare inlägg), vilket ger bilderna högre kvalitet. Tillbehör som finns att köpa så som externa blixtar, objektiv, filter, stativ mm gör fotografering ännu roligare. Men en systemkamera kräver mer av dig som person. Det är mer att bära runt på och du bör använda kamerans inställningar. Att enbart köra en systemkameran på "Auto" kommer naturligtvis ge dig bättre bilder än både en kompaktkamera och en mobiltelefons inbyggda kamera. Men använder du alltid en systemkamera i autoläge -tala då inte högt om det inför en riktig fotograf. 

Pris: 3.000-50.00kr.


SYSTEMKAMERA FULLFORMAT (Exempel: Canon EOS 5D Mark III)
Betyder bildkvalitet allt? Och du bryr dig inte om att behöva släpa runt på tung utrustning? Ja, då är du som mig. Hopplöst passionerad för bilder och har ett handbagage som enbart består av kamerautrustning. Ett "allround rese kit" skulle jag säga består av ett kamerahus, ett standardzoom-objektiv, ett teleobjektiv, en extern blixt samt ett stort fotointresse. Den billigaste fullformatskameran idag går att få från runt ca 7000kr (men jag skulle helst vilja skriva 15.000kr) och då ingår inget objektiv, det är alltså enbart kamerahuset (vid ovan nämnda systemkameror medföljer oftast ett objektiv. Och mer om skillnader på bra/dåliga objektiv kommer jag ta upp senare). Fullformatskameror använder också dyrare optik och är allmänt dyrare. Men en fullformatskamera håller högre kvalité och är snabbare än någon tidigare nämnd. Då sensorn är större klarar den av att fota i sämre ljus utan att bilden blir dålig (mer om ISO kommer jag ta upp senare).  Med större sensor får man mer ljus, bättre färgåtergivning samt mer detaljrik bild. Nackdelen då? Ja förutom priset och tyngden på utrustningen så är det att filerna blir större och det krävs mer datorkraft för att hantera dem i efterhand.

Pris: 7.000-80.000kr  

0 kommentarer :