FOTO - Vilken typ av kamera ska man ta med på resan?

Den frågan generera två motfrågor; vad vill du ha ut av dina resebilder och hur tungt vill du bära. Det finns flera alternativ; actionkamera, mobilkamera, kompaktkamera, spegellös systemkamera, systemkamera eller fullformatskamera. Vilken modell som är bäst att ha med på just din semester beror helt på vilken typ av person och resenär du är.
Fotografering ligger mig oerhört varmt om hjärtat och jag skulle kunna rabbla teknik och funktioner i oändlighet. Dock ska jag försöka fatta mig så kort och tydligt som möjligt.

Tips! Är du en resenär som inte vill släpa för mycket på resan men ändå hålla kvalité. Då är min rekommendation en spegellös systemkamera. Läs mer om de olika kamerasorterna via länken:


GOPRO
Den lilla actionkameran som blir allt vanligare på semestern och som man ofta ser folk vifta runt med på en pinne (selfistick). GoPro´n är bara några centimeter stor och väger inte många gram men genererar trots sin ringa storlek bra kvalité på bilderna. Dess supervidvinkel gör den även rolig (förvrängningarna som blir på tex porträttbilder har bjudit oss på många skratt) och kameran är en skojig "leksak". Men jag ser inte GoPro'n som en renodlad semesterkamera, utan som ett komplement för att kunna ta roliga och annorlunda bilder. För ett av våra användningsområden, surfingen, är den fantastisk. Och det går inte att säga annat då den använda för sitt rätta ändamål; actionsport.    .

Pris: 2000-4000kr


MOBILTELEFON
Att enbart ha mobilen med sig och använda den inbyggda kamera är vanligt för många. Och det finns inget fel med det. Den är liten, väger inte mycket och kan enkelt följa med i en byxficka eller handväska (utan ens en extra tanke "har jag packat kameran"). Vilket är oerhört praktiskt och smidigt. Bildkvalitén på dagens mobilkameror håller även förhållandevis bra kvalité, och utvecklingen blir bara bättre och bättre. Och det är inte alltid teknik som ger bästa bilderna, det har med personen bakom kameran att göra. Ett extra plus är också man på telefonen kanh kontinuerlig lagring av bilder till "molnet" (om man har wi-fi), då har man också en säker backup om man skulle råka tappa eller bli av med mobilen.

KOMPAKTKAMERA (Exemepel: Canon IXUS 175)
Större än mobiltelefoner men mindre än systemkameror. Använder inte utbytbara objektiv utan har inbyggt objektiv med ganska stort optiskt zoom omfång. Även en digital zoom finns ofta (en funktion som man enligt mig bör stänga, av eller i alla fall försöka inte använda då det ger sämre kvalité). Under senaste åren har försäljningen av kompaktkameror tappat drastiskt i takt med att mobiltelefonernas bildkvalité och kamerautveckling ökat. Men en fördelarna med kompaktkameran är bland annat blixten, som är både starkare och också används utefter den bild som tas. Det finns även fler inställningsmöjligheter i en kompaktkamera som ger möjlighet till bättre bilder.

Pris: 400-8.000kr


SYSTEMKAMERA SPEGELLÖS (Exempel: Canon EOS M3)   
Också kallad hybridkamera eller kompakt systemkamera. Under senare åren har spegellösa systemkameror hamnat allt mer i fokus. Den stora skillnaden mot kompaktkameror ligger i den kompakta systemkamerans flexibilitet, fortfarande relativ liten men med utbytbara objektiv. Utvecklingen av bildsensorer, objektivserier och mer avancerad teknik har gjort dessa kameror näst intill jämbördiga med proffsens spegelreflexkameror. Men de är billigare, tar mindre plats och väger mindre. En typ av kamera som till skillnad från föregående nämnd kan kan ge känslan av att gå från amatör till proffs. Men det kommer även med en något större prislapp. 
En spegellös systemkamera innebär att det inte finns någon optisk sökare, i stället finns en elektronisk. En fördel med det är att bilden visas upp exakt så som bilden kommer att bli. Är det motljus eller för mörkt vet man det från början.

Pris: 2.000-18.000kr


SYSTEMKAMERA (Exempel: Canon EOS 70D)
Skillnaden mellan en kompaktkamera och en systemkamera är väldigt stor. Systemkameran är större och mer avancerad att använda (om man inte alltid har den inställd på auto), men det ger också enorma möjligheter och uppmuntran till kreativitet. Systemkameror har utbytbara objektiv, vilket ger bilderna högre kvalitet och öppnar för större användningsområden. Tillbehör som externa blixtar, objektiv, filter, stativ mm gör fotograferingen ännu roligare. Men en systemkamera kräver också mer av dig som person. Det är mer utrustning att bära runt på och du bör lära dig kameran och använda dess inställningar. Så om du enbart köra en systemkameran på "Auto"...  -tala inte högt om det inför en riktig fotograf. 

Pris: 3.000-50.00kr.


SYSTEMKAMERA FULLFORMAT (Exempel: Canon EOS 5D Mark III)
Betyder bildkvalitet allt? Och du bryr dig inte om att behöva släpa runt på tung utrustning? Ja, då är du som mig. Hopplöst passionerad för fotografering och har ett handbagage som enbart består av kamerautrustning. Ett "allround rese kit" skulle jag säga består av ett kamerahus, ett standardzoom-objektiv, ett teleobjektiv, en extern blixt samt ett stort fotointresse. Den billigaste fullformatskameran idag går att få från runt ca 7000kr (men jag skulle vilja skriva 15.000kr) och då ingår inget objektiv, det är alltså enbart kamerahuset (vid ovan nämnda systemkameror medföljer oftast ett objektiv). Fullformatskameror använder dyrare optik, håller högre kvalité och är snabbare än tidigare nämnda kameror. Då sensorn är större kan man fotografera i sämre ljus (har större ISO-omfång).  Med större sensor får man mer ljus, bättre färgåtergivning samt mer detaljrik bild.

Pris: 7.000-80.000kr  

0 kommentarer :