Frihet på två hjul

Jag har nog sagt det förr och jag säger det igen.  -Det absolut enklaste sättet att ta sig fram på Bali är på två hjul*. (Så vida man inte är turist med mycket packning, barn, har andra förhinder eller ska oerhört långt naturligtvis. Men vad gäller Balineserna själva finns där knappt några begränsningar på hur mycket och hur många man kan åka på detta simpla fordon). Nu har vi precis hämtat ut "vår" moped. Samma gamla kärra som vi haft så många gånger förut och med ens infinner sig denna ljuvliga frihetskänsla. Ja ett fordon, oavsett typ och oavsett land vi befinner oss i, innebär frihet för oss. Så nu, med detta vita tvåhjuliga transportmedel (som allt för många underskattar), är nu ordning återställd för oss på Bali. Vi har även lämnat det fina boendet vid Jimbarans berg bakom oss och tagit plats i Kuta igen. Så nu börjar rutiner, "vardag" och hemma-känsla infinna sig.

Vill man hyra moped på Bali så kan jag varmt rekommendera att hyra av Wayen och Putu. Aris heter deras lilla affär som man hittar på Benesari Street i Kuta (se kartan). Deras priser för hyra av moped är 50.000Rp / dag och 750.000Rp / månad. (ca 31kr/dag och 470Kr / månad).

*För att köra moped/scouter/motorcykel (kärt barn har måna namn) på Bali krävs att du som svensk har MC-körkort för att köra lagligt. Något som det senaste åren kontrollerats allt hårdare via poliskontroller och möjlighet till att muta sig ur blivit allt svårare.


Hjälmar finns in mängder av modeller, allt från roliga till praktiska. Putu, som äger Aris Rental (samt klädbutik och tvätteri), skojade om att jag borde ha en horn-hjälm i år. Ha, ha! Ja nog får denna modell de flesta att dra på smile-banden, men nej här går säkerhet före humor. Så den röda vanliga MC-hjälmen får hänga med även denna resa.

JL Benesari - Kuta - Bali

8 kommentarer :

Unknown sa...

Standard för en månadshyra är 500.000-600.000 Rp.
Njut av underbara dagar på Bali :)

Elin Andersson sa...

Är det lite mer ordning och reda hos polisens eller tar de fortfarande folk på random? :)

Christine - 29GRADER sa...

De som hyr ut går ju inte ut med att de tar 500.000Rp / månad iom att man på Bali prutar på det mesta. Men det stämmer att runt 500.000Rp per månad är priset man betalat dom senaste 10åren om man prutat men inte velat pruta så man får skämmas. Vi "prutade" faktiskt upp vårat pris själva nu från 500 till 600, då moppehyrorna är det enda på Bali som inte gått upp senaste åren, och 62kr extra i månaden gör ingen skillnad för oss men förhoppningsvis mer skillnad för en familj som hankar sig fram på att hyra ut moppar. :)

Anonym sa...

Underbart att jag hittat till din blogg! Ska med sambo till Bali första gången nu i Maj och längtar oerhört.

Vi hade tänkt hyra moped ett par dagar under vår vistelse, och har hört att många som hyr ut stämplar att man har MC-kort trots att man ej har det. Men det har alltså skärpts till? Om man lyckas hyra moped utan MC-kort och blir stoppad - vad händer då? Endast böter eller ses de som en allvarligare företeelse?

Tråkigt att de har så hårda regler när det tycks vara det helt klart smidigaste sättet att själv kunna utforska ön på!

Stort tack på förhand för redan mängder av bra tips.

Med vänliga hälsningar Amanda

Christine - 29° sa...

Så kul att höra Amanda. :)
Ja många, eller de flesta skulle jag nästan säga, hyr ut moped utan att ta så ordentligt på att den som kör har MC-kort. Men risken att bli stoppad av polis är idag större än tidigare.

Tror att straffet är endast böter, men vågar inte lova det. Vi har aldrig kört olagligt så vet inte exakt vad som händer. Men intressant fråga. Ska kolla upp det, så kanske det kommer ett separat inlägg om det nu närmsta veckorna. :)

Anonym sa...

Tack för så snabbt svar! : )

Gissningsvis så bör det ju vara böter - men en annan som är så nojig vågar nog inte gissa!

Blir dock lite förvånad då var och varannan person som varit på Bali har hyrt moped, och de allra flesta har då inget MC-kort. Men många tar nog risken då : ) Och som du skrivit - gick ju tydligen ganska lätt att muta tidigare.

Jag håller tummarna att det dyker upp något inlägg om det! : ) Ändå skönt att höra lite om hur det fungerar från de mer erfarna Bali-resenärerna!

Tack igen!

/ Amanda

Unknown sa...

Hej, sitter och gör lite research inför ev eventuell resa nästa år, älskar alla era tips!!

Två frågor.. Vi har tänkt åka i mars, brukar det vara väldigt dåligt väder då?

Om man ska hyra moped, får man åka två på den isf? För sambon har MC-kort och jag vill helst åka bak på.. :)

Tack för bra läsning
Mvh
Cathrin

Christine - 29° sa...

Så kul att ni ska till Bali Cathrin! :)
Mars är slutet på regnperioden, så det bör vara bra väder. Vi tycker personligen inte att regnperioden på Bali är något problem eller hinder. Men det beror även lite på vart på ön man befinner sig/tänker vara. Utmed kusterna är det oftast fint väder å det kan komma någon skur då och då, men inåt ön är det övervägande regn under regnperioden.

Vad gäller moped så får man åka två, så det är bara att du åker med sambon. :)

Trevlig resa!