Fyra ”måsten” att se under Bali­resanBali är för vissa en överexploaterad ö med allt för stort fokus på turism. För andra är det himmelriket på jorden. Allt beror självklart på vad man uppskattar men främst vad man väljer att upptäcka och se på ön. Det finns fortfarande mängder av orsaker att älska Bali. Många nöjer sig med naturen, lugnet och värmen. Men besöker man Bali bör man enligt min mening också planera in något av följande; trollbindas av något tempel, njuta vid någon av öns fina stränder, upptäcka lugnet i byn Ubud och varför inte testa världens dyraste kaffe.

PURA TANAH LOT

Tanah betyder ”land i havet” och det stämmer utmärkt med vad det handlar om. En mäktig klippformation i havet som det står ett historiskt och kulturellt viktigt tempel ovanpå. Templet Tanah Lot är inte bara en sevärdhet för turister utan många som bor på Bali åker även hit som en ”pilgrimsfärd”. Orsaken är att templet finns med i den balinesiska mytologin som ett av de sju tempel som bildar en ring kring sydvästra Bali. Dessa är byggda så att man från ett tempel kan se nästa o.s.v. Vilket därmed skapar en ”synbar” kedja.
Templet tros vara byggt på 1500­talet, av Dang Hyang Nirartha, som en plats där man skulle dyrka havsgudarna. De stora gudar som därmed dyrkas är Dewa Baruna eller Bhatara Segara. Idag tillbes även guden Nirartha. För att uppleva templets storhet till fullo rekommenderar jag att man åker hit  vid solnedgången, då det är extra vackert och bildskönt. Eller se till att besöka Tanah Lot vid lågvatten, för då kan man nämligen gå ut till templet. Men se upp för de giftiga havsormarna som enligt mytologin vaktar templet från inkräktare. Utöver dessa mindre ormar sägs templet även vaktas utav en enorm orm som skapats av Dang Hyang Nirartha. En helig orm som man mot en mindre betalning kan gå in i en grotta för att se.

UBUD

Boken ”Lyckan, sanningen och meningen med livet" (originaltitel Eat, Pray, Love) har sålts i över 3 miljoner exemplar och filmen med samma titel (från 2010) fick mycket goda recensioner. Den utspelar sig delvis i Ubud och genom boken och filmen har minst sagt intresset ökat för Balis kulturcentrum. Vid bilden ovan spås jag utav självaste Mr Ketut Liyer på hans veranda hemma i Ubud, där filmen spelades in. En mäktig upplevelse helt klart. Och heliga män är lite utav ett signum för Ubud, så väl innan som efter att boken gjorde succé. Ubud är en mysig by belägen i mitten av Bali och en plats som lockar med dess lugn och harmoni. Här jäktas inte i onödan och mängder av enastående hotell bjuder här in till just detta. Ubud är också en konstnärsby vars hantverk är lika populära som bananer är i Monkey Forest. Själva marknadsområdet är också en central punkt och längs byns gator kantas ljuvliga restauranger och bra massageställen. Även det numer kända yogacentret, Yoga Barn (TheYogaBarn.com) finns att hitta i just Ubud. Och yoga är också en av de större anledningarna till att stressade själar lockas till just denna by.

PADANG PADANG STRANDEN

Jag fortsätter med ännu ett tips med en filmanknytning. Det är Padang Padang Stranden ute på Bukithalvön. Även här har ett flertal scener spelats in till filmen Eat Pray Love. En mysig bukt som bjuder på en liten men mycket trevlig strand. Det är dock lite utav en ”turistfälla” eftersom många åker hit just för att se inspelningsplatsen till den populära filmen och stranden blir snabbt full. Men jag skulle ändå rekommendera ett besök här, särskilt under Balis torrperiod då stranden är som finast. Främst för att det är en lite speciell strand där du måste gå igenom en klippa på en smal trappa, så smal att där knappt går att mötas, för att ens nå stranden. Även aporna som kantar vägen ner är rätt underhållande (fram tills de snor ens packning om den läggs för nära klipporna). Bali har en uppsjö av stränder, allt från svarta vulkanstränder i norr till fina vita i söder. Vissa perfekta för surfare och andra helt utan vågor. Så se gärna mitt inlägg "Stränder på Bali - en liten överblick" för mer info.

KAFFEPLANTAGE

På Bali säljs ett av världens dyraste kaffe, vilket även är ett av de mest kända kaffesorterna. Även här har en film hjälpt till med att sätta Bali på världskartan. I filmen ”Bucket List”, med bland annat Jack Nicholson, dricker en av huvudrollsinnehavarna detta kaffe under högtidliga former. Det som gör kaffet så exklusivt är att palmmårdar har ätit upp kaffebönorna och sedan bajsat ut dem. Därefter är de tvättade och rostade. Sorten heter Luwak Coffee, på Bali Kopi Luwak, och bör upplevas bara för att det är så speciellt. Många tycker att smaken inte särskiljer så mycket mot klassiskt kaffe, vilket jag själv gärna intygar men jag är å andra sidan ingen kaffedrickare. Men här är inte smaken som är det speciella – det är att dricka äkta och riktigt dyrt "bajskaffe". För det är inte var dag den möjligheten ges. Vid området runt Tegallalangan (mitt på ön) finns flertalet kaffeplantage och ställen som säljer denna kaffesort. Många belägna med fantastisk utsikt över Balis vackra risterrasser.

KORTFAKTA BALI:

RESA HIT: I och med att Bali är en favorit bland turister finns resmålet hos de flesta större researrangörer i Sverige. Det går även enkelt att boka biljett via reguljärflyg med exempelvis Qatar Airways, SAS eller KLM. Prisnivån ligger runt ca 7000kr/person. Men skillnaden är stor både gällande säsong och mellan olika bolag (Se dagsaktuellt pris på flygresor till Denpasar).
DÅ SKA DU ÅKA: Turister åker hit året om men det finns en fördel att välja resa mellan maj och september. Då är det mest sol och minimalt med regn.
DYRT? Enligt Forex Banks semesterindex har Bali ett semesterindex på 63. (Sverige har 100). Därmed är det billigare att leva på Bali än hemma i Sverige. Men det är ”turistpriser” på många affärer så det lönar sig att jämföra och eventuellt pruta.
BOENDE: Med så många turister som årligen kommer till Bali finns hotell för de flesta smaker. Ett hotell som Expressen rekommenderat är The Seminyak Beach Resort som ligger precis vid Indiska Oceanen. Möjlighet finns även att hyra mindre hus via exempelvis Homeaway.se.
GLÖM INTE ATT: i första hand njuta av semestern. Utöver det se den mäktiga solnedgången vid Tanah Lot (mäktigt havstempel, se ovan).

4 kommentarer :

Marina sa...

Ubud står fortfarande kvar på min "ska-åka-till-lista". Nu var jag ju på Bali några dagar förra veckan, men då med kamrater från Sverig, och i det fallet så var det mest vatten och sand som var intressant så jag får nog göra min Ubud-tur i ensamt majestät om det ska bli något...

Katta sa...

Själv undviker jag alla dessa populära turistställen, dock så är Ubud en favorit. Annars gillar jag myllret i Jakarta. Ha de bra!

Eva Johannesson sa...

Det skall bli en härlig att få följa er på er resa även om det bara blir via cyber rymden. Underbara bilder som alltid föder tankar och längtan efter sol och värme, ser fram emot härliga restips!

Alicia sa...

Hej och tack för inspirationen! Tänkte dock lägga till en aspekt relaterat till Luwak kaffet. Det framställs numera genom att tillfångatagna djur hålls instängda i små burar och tvångsmatas för att tillgodose turisters efterfrågan. Tycker det är fruktansvärt och inget jag skulle uppmuntra andra att stödja..