Spastund - Ayurveda behandling

När det gäller massage så är det något som finns att få i massor på Bali. Allt från traditionell Balinesisk massage till klassisk svensk faktiskt. Bredden på olika behandlingar är enorm och när det gäller vanlig Balinesisk massage är det något vi verkligen unnar oss. Förmodligen för mycket skulle vissa säga, medan jag själva tycker att 2-3 stycken 30 minuters massagebehandlingar per vecka är standard under vår semester på Bali. Men idag har vi vidgat våra vyer ordentligt inom detta ämne. Vi har för första gången testat AYURVEDISK MASSAGE; 1 timme Abhyanga (avgiftande oljemassage som ska ger förnyad energi på cellnivå) samt 1 timme Shirodhara (som ska vara mentalt avstressande, bra mot stress och bla förebygga håravfall). Ayurveda betyder “kunskap om livet” och är en flera tusen år urgammal läkekonst från Indien, som kort beskrivet går ut på att skapa balans mellan kropp, själ och ande. I ayurveda är åtgärder för att bibehålla en god hälsa lika viktiga som att bota och lindra sjukdomar. Enligt den ayurvediska medicinen finns det tre elementära energier eller doschor: Vata (”vind”; rymd och luft), Pitta (”galla”; eld och vatten), och Kapha (”slem”; jord och vatten). Så det första vi fick göra vid Sejapi Spa var att fylla i varsin blankett med olika hälsofrågor. Varifrån de sedan räknade ut vilken typ av doscha som dominerade oss och på så vis veta vilken olja som skulle användas vid våra behandlingar. 

Kan väl börja med att säga att är man van med klassisk massage så är detta något helt annat. Den första behandlingen, Abhyanga, innefattade mängder av varm olja som i mer än riklig mängd masserades i långa drag över hela kroppen. När man sedan kände sig som absolut mest kladdig och klibbig blev man inpaketerad i flertalet varma handdukar och fick så vila en stund. Jag som är van vid klassisk ganska hård massage tyckte väl att det var för lite massage och för mycket olja. Men nu efteråt är hela jag lika mjuk och len som en nypudrad barnrumpa. Så huden känns underbar. Den andra behandlingen, Shirodhara, gick ut på att man låg på rygg och från en fin bägare i taket rann sedan en stråle med olja ned i pannan under 30 minuter. Med jämna mellanrum gjordes några rörelser över pannan som fördelade ut oljan i håret. Detta ska har en mycket avslappnande och behaglig effekt. Men min först tanke var "hjälp, tortyr. Hur ska jag klara detta i 30 min". Men i takt med att regnet började vräka ner utanför och den lugna musiken överröstades så blev jag väldigt trött. Somnade säker 20 gånger och den ovana oljestrålen i pannan glömdes bort. Efter 30 minuters pendling mellan sömn och nyvaket tillstånd följde schamponering och en kortare nackmassage. En avslutande del som gärna fått vara längre. Det hela var en väldigt spännande och annorlunda upplevelse måste jag säga, väldigt olika all annan massage jag testat. Själva Sejati Spa var förresten både mysigt, fint och ljuvligt vackert beläget. Och personalen enormt gullig och trevlig.  Baliexperten.se -  Bagus Jati Health & Wellbeing Retreat - Ubud - Bali

2 kommentarer :

Anette sa...

Jag hade gärna tagit plats för denna behandling - låter underbart! Björn ser inte ut att vantrivas heller.

Siv sa...

Min syster tycke att kvinnan som behandlade Björn var lagom snygg för att Björn skulle behålla lugnet undet spastunden och kunna tänka på ingenting.