Yoga morgon i Ubud

Strax efter soluppgången var det dags för kroppen att komma igång igen. Idag genom yoga som hölls vid hotellets fina yogapaviljong, med stora öppna fönster som vätte ut mot dalen och den gröna bambuskogen. Vi var sex stycken morgonpigga själar som rullade ut varsin yogamatta, nybörjare så väl som mer erfarna. Till och med Björn var med och gjorde därigenom sitt livs första yogapass. Själva platsen, lugnet, omgivningen och läget var fantastiskt. Även instruktören var duktig. Men för min del blev det tyvärr lite för stort fokus på meditation och avslappning. Det kändes som vi gjorde två riktiga poser under 1 timme och 15 minuter (med risk för att överdriva lite). Resten av tiden gick åt till att mestadels ligga ner och röra någon hand, någon tå, något finger. Och andas, andas, andas. Nu finns det många olika typer av yoga och alla andra i gruppen såg ändå både nöjda och belåtna ut efter dagens klass.
Yoga handlar om att skapa balans i kroppens "energisystem" för att uppnå fysisk och psykisk hälsa. Bra livsenergi helt enkelt. Men alla är vi ju olika vad gäller vad som är exakt bästa sättet att nå detta. Idag handlade det om att jag är en annan yoga-typ än det morgonens fina yogaklass gick ut på. Sen har jag väl aldrig riktigt förstått mig på hela den där andliga biten. Så man skulle nog kunna säga att jag lite utav en "fusk-yogis". Jag fullkomligt älskar känslan av kroppskontroll och smidigheten som yogan ger, och kan som vanligt nörda ner mig i vad för positiva påverkningar de olika poserna har på kroppens inre. Det är riktigt intressant faktiskt. Visste ni tex att huvudstående, känd som ”kungen av asanas”, förbygger sjukdomar genom ökad blodtillförseln till hjärnan, hypofysen (som bildar och avger hormoner till blodbanan som påverkar andra organ som tex binjurar, sköldkörtel och äggstockar) och tallkottkörteln (som producerar melatonin och reglerar vår dygnsrytm) vilket energisätter hela kroppen och sinnet. Och organen lägger ett tryck på diafragman som resulterar i en bra avslappning i kroppen så koldioxid, gifter och bakterier rensas från lungorna.

PS. På yogakursen idag stod vi inte på huvudet. Tog den här bilden efteråt, för det kändes som att ta fram kameran under själva yogalektionen hade stört lite för mycket.

  Baliexperten.se -  Bagus Jati Health & Wellbeing Retreat - Ubud - Bali

3 kommentarer :

Anette sa...

snygg pose Christine! Nu vill vi se en lika graciös på Björn!

Marina sa...

Visst är det fantastiskt! Nu är jag definitivt ingen erfaren "yogist" och absolut ingen duktig sådan utan jag har upptäckt denna fantastiska sysselsättning under senare år och jag har kommit på att jag gillar någon slags kombination, men det får gärna kännas i kroppen! Och att utmana balanskompetensen är fantastiskt spännande. Även om jag inte är någon fena inom området, så har det hjälpt mig massor och jag har plötsligt en kropp som är böjbar på sätt som inte var möjligt för ett par år sedan.

Siv sa...

Du ser verkligen ut att ha kroppskontoll på den bilden. Snyggt! Vilken utrensning, inga gifter kvar i din kropp inte!