10 saker att inte göra på Bali

1. TA AV DIG SKORNA
Om du ska gå in i en byggnad, butik eller någons hem och skor står utanför. Ta då av dig dina skor innan du går in.

2. KORTA BYXOR / KLÄNNING PASSAR INTE VID TEMPEL
Gå inte in i ett tempel med för korta byxor, för kort klänning eller med axlarna ej övertäckta. Bär sarong (går oftast att hyra utanför varje tempel och kostar inte mycket).

3. GRAVID = OREN
Du får inte gå in i ett tempel om du är gravid eller har mens. Då anses du som oren.

4. OPASSANDE KROPPSDELAR
Rör eller peta inte på någon med dina fötter. Alla kroppsdelar nedanför magen är "opassande", precis som den vänstra handen. Så därav är det oartigt att röra någon med de felaktiga delarna av kroppen.

5. ÄT INTE UPP ALLT
Om du är bjuden hem till en Balines ät inte upp allt på din tallrik. Balineser spar alltid lite mat på sin tallrik för att offra till gudarna.

6. PRUTA FÖRNUFTIGT
Pruta inte för mycket eller enbart för att det är kul. 10.000Rp (ca 6.50kr) kanske inte gör så stor skillnad för dig, men det gör det förmodligen för försäljaren. Tex en hel middag. 

7. KLAPPA INTE NÅGON PÅ HUVUDET
Vidrör inte någons huvud, inte ens barn. Det anses som själens boning och är därför heligt.

8. PEKA INTE
Använd inte pekfingret för peka eller påkalla uppmärksamhet.

9. ANVÄND INTE VÄNSTER HAND
Använd inte vänster hand för att ge eller ta emot något. Denna försiktighetsåtgärd har att göra med att vänster hand främst används för hygieniska ändamål. Balineser används sedan gammalt inte toalettpapper, de använda vatten i stället. Så vänster hand "gör jobbet."

10. GÅ INTE PÅ OFFERGÅVOR
Offergåvor, canang sari, görs dagligen av lokalbefolkningen och är små "paket" bundna av blad, innehållande blommor, örter, ris mm som bla läggs ut på trottoarer och trappor. Att trampa på en sådan kan vara djupt kränkande för en Balines som bevittnar ditt felsteg. Så titta var du sätter fötterna när du går runt Bali.

0 kommentarer :