Fantastisk matlagningskurs


Idag var det dags att testa en matlagningskurs, vilket ingår i ett av Baliexpertens resepaket. Morgonen började med en härlig och lärorik guidad tur vid Ubuds matmarknad, följt av ett stopp mitt bland risfällten i byn Laplapan. Där informerades vi om olika ris-sorter, hur mycket ris en person på Bali äter per dag, hur processen går till från frö till skörd, hur "bassängerna" fungerar mm. Efteråt välkomnades vi hem till en förtjusande kvinna, Puspa, samt hennes man Wayan som mycket väl hade kunnat jobba som ståuppkomiker. Medan Puspa förberedde köket in i sista sekund hälsade Wayan oss alla välkomna på innergården. Där han drog det ena skämtet efter det andra. "I promise that this food will not get you an earthquake... with eruption" sa han bland annat och tog sig först på magen och sedan kastade han en blick över axeln ner mot rumpan. Dagens fortsatte med samma glädje som den började. Där två förtjusande människor öppnade upp sitt hem och gjorde vår matlagningskurs till en fantastik upplevelse. 
Åtta rätter i Balinesisk stil stod på menyn att skapa. Alla sattes i arbete och det både hackades, maldes, blandades, stektes, wokades, kokades, grillades och ångades. Mycket på höga temperatur och med både starka, milda och smakrika kryddor. Varje gång Puspa tilltalade någon var det med orden "honey bunny", ett stort leende och en förklaring med vad som skulle göras. Underhållande och lika roligt varje gång min "honey bunny" (läs Björn) fick en order under alla de timmar vi tillbringade i köket. Och "Bali-blender" (läs mala för hand) var också ett tillvägagångssätt som flitigt återkom.
Det första vi skapade var förrätten, SUP JAMUR. En vegetarisk svampsoppa som är både god och kryddstark. (Då ska tilläggas att jag varken är någon storätare av vare sig svamp eller soppa men den får ändå betyget god). Därefter gjorde vi BAMBU KUNING som är en typ av röra som fungerar som bas till väldigt mycket. Tex i ARE AYAM, Chicken Curry, som vi också lagade och som äts mycket på Bali. Fantastiskt god vad den vi nu gjorde och rätten i sig är även en personlig favorit. Så att få tag i detta recept nu var oerhört kul. Vi lagade också SATE LILIT AYAM som är en typ av kycklingröra med bla kokos, som man formar runt pinnar och sedan grillar. En klassisk rätt. GADO GADO är inte heller att förglömma och beskrivs nog enklast som grönsaker i jordnötssås. Vi gjorde även JAKUT URAB som är en kokosnötssallad med "snake beans" (vet faktiskt inte vad det sistnämnda heter på svenska, med det är bönor som är upp till 1 meter långa). Även PEPES IKAN lagade vi, vilket är fisk som tillsammans med kryddor lindas in i löv och sedan ångas. Samt TEMPE KERING som är både sött och gott, gjort av tempe tillsammans med en typ av sojasås. Nu kanske man kan undra hur vi hann med att laga allting. Men vi hade halva dagen och lite mer till vårt förfogande och kul var det. Enormt gott dessutom. En dag med enormt mycket humor och energi. Så en fantastisk dag helt enkelt.

Efterrätten KOLAK BIU (boiled banana in palm sugar syrup) tillagade Puspa på egen hand och snabbt gick det. Efter bara några minuter stod där en färdigdekorerad tallrik framför oss. Den kokta bananen serveras med riven kokos, kokosgrädde och sirap. Mycket gott. Betydligt mycket godare än det kanske ser ut. Precis som allt faktiskt - mycket godare än det kanske ser ut på bild. Inte en smula blev det kvar och det säger nog sitt. Baliexperten.se -  byn Laplapan - Ubud - Bali

1 kommentarer :

Siv sa...

Nya rätter för mig allihopa, hoppas du vill demonstrera dina kokkonster när du kommer. Du fotar och skriver så bra att man känner som om man är med i köket.