Historien om den blodtörstiga stora igeln

Christine´s version:
Mitt i Borneo´s djupaste djungel, gåendes på extremt leriga stigar bland blöta blad, känner jag något stort och klibbigt på handen. Ser i panik att där sitter ett *enormt stor djur, säkert 15cm lång och fyllig, med gul kropp och svarta ränder. Och den sitter fast, på mig! Försöker vifta bort den med vänster hand där jag även håller kameran. Försöken misslyckas brutalt. Den slemmiga och välpolerat blanka stora blodigeln sitter fortfarande fast! Jag ropar lugnt till Björn om hjälp. Som då sliter och drar i den med alls in kraft, men får inte bort den. Först efter säkert 10 minuter lossnar den med ett enormt ryck. Björn själv blir då så rädd över att bli biten, att han hoppar och sprattlar som aldrig förr. Vilket får mig att skrattar så tårarna rinner. Och den stora blodtörstiga igel ser vi aldrig mer. Endast blod och ett stort runt sår finns kvar på min hand, där spår av varelsens alla huggtänder tydligt syns.

Björn´s version:
Först går jag och lyssnar på Christines gnäll att det är lerigt, här kan vi inte gå, kan vi gå tillbaka till dom anlagda stigarna? Ja usch vem hade kunnat förstå att det är lerigt i Borneos djungel etc etc. Plötsligt skriker hon JAG DÖR.... JAG DÖÖÖÖÖÖR...... TA BORT DEN! TA BORT DEN! På hennes lillfinger sitter en pytteliten, kanske 1cm liten igel. Det tar säkert 10-15 sec för mig att få bort den, då den är så liten att den nästan är omöjlig att få tag i. Sen när den väl är borta så vägrar hon visa fingret för hon har så ont och säger att hon har ett ENOOOORMT sår. Som senare visar sig att det inte ens syns, inte en droppe blod kom ut. (Fun facts: när jag nån vecka tidigare fick typ 30 iglar på foten så va jag tydligen fjompig för att jag ens försökte få bort dom, då tyckte hon att "det va ju inte så farligt, dom ramlar säkert av snart").

*Fakta "Tiger Leech" (också kallad "stinging land leech").  
En vanligt förekommande stor blodigel på Borneo, runt 3 cm i längd. Är som mest aktiv efter regn och lever på att suga blod från sin värd. Är snabba, finns i högt gräs / buskar och ramlar ofta ner på sin värd. Betten av denna art är jämförelsevis smärtsamma och såren har svårt att läka, därav namnet "stinging land leech. Utseendet är gul/orange med två tydliga svarta ränder på sidorna, samt en gråbrun rand i mitten. Får man en igel som sitter fast så ska man faktisk inte dra bort den, utan låt den sitta tills den själv lossnar (ca 20 min). Risken med att dra bort den är att den "spyr" tillbaks bakterier in i såret."

4 kommentarer :

FREEDOMtravel sa...

Kul skrivet! Iglar är ju inte då mysiga faktiskt... ;)

Anonym sa...

������//Linda

Anonym sa...

Skulle vara emojis som skrattar // Linda

Siv sa...

Vem ska man tro på, tro på ,tro på? Christine är ju rätt tuff - men oftast när det gäller vad andra skall stå ut med utan att vara "fjompig" en massa blodiglar är väl ingenting men en stinging land leech på handen det kan man kalla för "otroligt smärtsamt och obehagligt". Heja Björn så här skapas riktiga män och tuffingar!