Orangutang - ”Man av Skogen”

Orangutangerna är kanske de mest kända invånarna på Borneo. Men arten är också allvarligt hotad av utrotning och går idag endast att hitta på två platser i världen. I regnskogarna på Borneo och Sumatra. Översatt från det malaysiska språket så betyder Orang Utan ”Man av Skogen”. I mina ögon ett oerhört vackert och fascinerande djur, även väldigt likt oss människor. Så att få se orangutanger i det fria har varit lite utav en dröm. En dröm som idag blev verklighet till viss del då vi besökte Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre. Som arbetar med att hjälpa skadade och föräldralösa orangutanger med rehabilitering innan de åter släpps ut i det fria. De vi såg idag levde alltså helt i det fria, friska och krya. Inte bakom något galler eller stängsel. Men två gånger om dagen lägger centret ut mat på en stor träplatå uppe i ett träd, kl 10.00 och 15.00. Vissa orangutanger känner för att återvänder för att äta, medan andra som känner sig mer redo att klara sig själv igen inte kommer tillbaks för maten. Och för att stärka djurens återvändande till djungeln läggs samma typ av "tråkig mat" (kallade dom det) ut varje dag, för att orangutangerna då ska tröttna och söka mat på eget håll. Vilket de också gör till slut. Så även om man besöker Sepilok Rehabilitation Centre finns ingen garanti att man får se orangutanger komma susande genom träden. Men vi hade tur idag, trots att det regnade ordentligt precis i början. 

Kostnaden för att "gå in", och gå genom djungeln längs trägångar som snirklar sig fram, är 30RM (ca 62 kr) per person plus 10RM (21kr) per kamera. Pengarna går till att hjälpa och rädda dessa stackars djur. (Jag kommer i efterhand fylla på detta inlägg med fler bilder men för nu, i brist av både el och internet, får det bli endast tre bilder. I morgon beger vi oss ut på två flodturer och hoppas få se ännu fler orangutanger samt fler coola djur).


Varje natt bygger orangutangen ett nytt bo i ett träd med hjälp av grenar och blad, så de sover aldrig två nätter i samma bo. Orangutangen är en av de absolut smartaste primaterna. Det visar sig både genom att de kan genomföra avancerade praktiska övningar och använda verktyg samt att de kan greppa mer abstrakta tankar. Till skillnad från många andra apor föredrar de ofta att leva ensam istället för i flock. Men jag undrar om inte de två på bilden nedan kanske fattat extra tycke för varandra, eller?

 Sepilok - Sandakan - Borneo - Malaysia

3 kommentarer :

Lanclin sa...

Underbart inlägg! Jag är en hängiven djurnörd, utbildad djurvårdare och lärare så inlägg som dessa med fina bilder och fakta får mitt hjärta att bli varmt :)
Hälsningar Linnea i Bayern

Anette sa...

Åh vad vackert! Ser fram emot resten senare.

FREEDOMtravel sa...

Underbara! Så fruktansvärt att de ska vara hotade av utrotning...!!!