Topplista - Borneo (Sabah)

Tio dagar har vi spenderat på Borneo, på den Malaysiska sidan av ön som också kallas Sabah. En förhållandevis väldigt kort resa för att vara oss, vilket gjorde att vi över lag riktade in oss på det mest självklara. Borneo är världens tredje största ö och känd för dess mytomspunna regnskog, det exotiska djurlivet och mängder vackra paradisöar. Och Borneo har levererat allt det till fullo, då vi sett en liten glimt av de flesta bitar. En resa som varit både fin, spännande, ordentlig, lantligt, fuktig, sandig, kall, jobbig, fantastisk mm. En härlig blandning med andra ord på en bra destination. Och likt varje avslutad resa så följer här en topplista.
1. BESTIGA MALAYSIAS HÖGSTA BERG
Vissa kallar det för Sydostasiens högsta berg, men det är en omtvistad fråga. Oavsett så var det ett äventyr, en utmaning och bland det coolaste vi någonsin gjort! Det tog två dagar att bestiga det 4095 m höga berget Kinabalu. Men det var det värt. Bara att sova i en sovsäck ovanför molnen var en speciell känsla.

Vi hade ingen av oss trott att en båttur på floden Kinabatangan (Sabahs längsta flod) mitt i natten skulle kunna ge sådan känsla. Men det var verkligen en magisk upplevelse. Med eldflugor som lös upp flodkanten där båten åkte fram, krokodiler som lurade i vattnet, varaner längs grenar, och allt under en stjärnklar gnistrande himmel.

Även flodturen vi gjorde dagtid längs Kinabatangan  får en hög plats på topplistan. Det var något visst med att se Borneos djurliv, speciellt näsaporna och de elefanter som kom ner längsmed flodkanten. En naturupplevelse på nära håll.

Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre var mycket bättre än väntat. Vi hade också turen att se Orangutanger i det fria som kom svischande mellan träden för att äta mitt framför ögonen på oss. Deras arbete med att hjälpa orangutanger tillbaks till det fria var även fint att se.

Ett boende som vi gillade för dess miljö och myshetsfaktor. Kändes som ett klassisk "så här är ett Borneo hotell". Mitt i djungeln, med flera knarrande små broar och vattendrag både här och var. Väldigt enkelt ställe, men det var också det som gjorde helheten så bra.


En kul upplevelse. Även om det påstås vara världens längsta linbana mellan öar (250m lång) så var upplevelsen över alldeles för fort. Men omgivningen var vacker och det var kul att det var två parallella vajrar... innebar ju "försten över till andra ön".

På Borneo finns världens minsta björn, Sun Bear, vilka vi såg vid Borneo Sun Bear Conservation Center. Där man arbetar för att rädda öns björnar som tyvärr far illa många gånger. Björnarna är verkligen små och vissa som sov uppe i träden hade sådan himla skön stil.

8. EN DAG PÅ EGEN Ö
Ön Dinawan strax utanför Kota Kinabalu var en vacker plats. Pytteliten ö med en lagun, där vi tillbringade en dag med att paddla kajak, snorkla och bara ha det lugnt och skönt. Endast 50 turister om dagen får gå iland så vi var i princip ensamma där.

En fin strand att fly till då man ville komma bort från stadens hets och illa lukt. Precis som flertalet andra öar låg Gaya endast 15 min båtfärd från Kota Kinabalu. Kostade inte mycket att åka dit, båtar gick ofta, och det var en fin och lugn plats att sola och bada på. (Även linbana mellan öar utgick från Gaya och man åkte till grannön Sapi).

Ja man vet aldrig vad man kan stöta på i Borneos djungel och hur det kan gå...

1 kommentarer :

FREEDOMtravel sa...

Vilken fin lista! Helt klart att man blir sugen på att åka dit! :)