Världens minsta björn på nära håll

När mitt gudbarn ser dessa bilder kommer han kanske säga "titta mamma Baloo" och syfta på filmen där björnen räddar människan. Men just här är det tvärt om. På Borneo finns världens minsta björn, SUN BEAR, som också kallas "honey bear" då den älskar honung. De ser jättegulliga ut, är fenomenalt duktiga klättrare och sover gärna uppe i träden. Vilket var en ganska underlig syn att se. Men samtidigt himla sött! Och kanske är det just deras söthet och lilla storlek (1.2-1.5 meter i längd) som gör att vissa människor ger sig själva rätten att ha dessa djur som husdjur. Vilket är så galet fel! Vid Borneo Sun Bear Conservation Center arbetar man för att rädda öns björnar som tyvärr far illa många gånger och drastiskt minskat i antal under de senaste generationerna, då björnarna  används som husdjur och utsätts för kommersiell jakt.
Vid Sun Bear Conservation Center arbetar man med att introducera de räddade björnarna tillbaks till deras naturliga miljö och de tränas/rehabiliteras med målet att kunna återfå ett liv i det vilda. Själva centret kändes dock inte riktigt lika bra som Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, men både tanken är god och insatsen väldigt väl behövd.

Själva huvudcentret, även Borneos största, ligger precis bredvid Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre. Men detta har inga fasta "turist-tider" då Björnarna matas. Det kostar 31.80RM (ca 65kr) per person i inträde och från en  stor plattform en bit upp ser man ut över två inhägnader. Vi hade turen att se då majskolvar serverades och det var tydligen populär föda. Från att vi sett en sovande björn i ett träd och en som smög omkring bland några buskar på marken, var de plötsligt fem stycken som kom springande efter majskolvar.
Sepilok - Sandakan - Borneo - Malaysia

3 kommentarer :

FREEDOMtravel sa...

Haha, vilken skön lirare i trädet! Förresten ska jag berätta att det är jätteknepigt varje gång jag ska kommentera hos dig. Jag måste nämligen kryssa för ett antal bilder enligt en instruktion, men instruktionen går aldrig att rulla fram. Så jag får alltid gissa om det kanske är träd, eller arbetsfordon eller hus som ska kryssas för... det brukar bli rätt efter många försök ;)

Christine - 29GRADER sa...

Det var himla märkligt, har nämligen "ordverifiering" avstängd för kommentarer. Den enda ruta som ska kryssas i/synas är "Bevisa att du inte är en robot". Och den går varken stänga av eller på, utan styrs av google för att förhindra skräp.

Dryden sa...

Haha, vilken rolig sovställning! Helskön bild!