Båt mellan Bali - Lembongan - Gili

En fråga som jag ofta får via mail är hur man enklast tar sig till Gili öarna eller Nusa Lembongan från Bali. Så för att avlasta inkorgen följer nu ett inlägg om detta. :)

SPEEDBOAT:
Båtar till Gili öarna samt Nusa Lembongan avgår från flera platser på Bali, men vanligast är från Sanur (stranden) i söder, eller Padang Bay på östkusten. Varav Sanur är den smidigaste platsen att åka ifrån om man befinner sig i söder, för att slippa en onödigt lång bussresa. Biljetter går att köpa bland de små turiststånden som finns lite överallt på Bali, även direkt vid Sanur´s strand eller online. Pris varierar från 350.000Rp (ca 220kr) per person t/r och uppåt beroende på vilken ö man ska till, vart man handlar, med vilket bolag man väljer att åka och hur bra förhandlare man är. Det finns väldigt många bolag som trafikerar denna sträcka. Vi har åkt med Scoot Fast Cruise, så även idag då vi via en av deras mindre båtar åkt till Nusa Lembongan som ligger ca 30 min båtresa från Bali. Och med de vet jag inte för vilken gång i ordningen som vi valt bort Lombok, för att istället se någon annan ö. Men nu fick vi tillbakalängtan till Lembongan så då styrde vi kosan dit.

Går det att ta med en vanlig stor resväska på båten till Gili och Lembongan? Ja det gör det, till och med personalen bär ut väskan på båten. Men sen finns ju risken att väskor kan tappas över bord vid i- och urlastning, vilket hände idag. Framme vid Lembongan låg plötsligt en silverfärgad hård väska bredvid båten och guppade. Men som tur var sjönk den inte och besättningen var snabba på att fiska upp den (och jag tror inte detta händer ofta).

PUBLIC FERRY "SLOW BOAT":
Har man mer tid än pengar finns också alternativet som kallas "Slow Boat", de lokala färjorna som också avgår från Sanur. Kostar 100.000Rp (ca 62Kr) per person, enkel resa och biljett köps på stranden vid ett litet kontor (fråga någon om vägen för att hiatt). Att åka till Nusa Lembongan med "Slow Boat" tar ca 1,5 timme och man delar plats med kycklingar och allt möjligt annats som ska transporteras ut till ön. För att resa till Gili åker man först till Lombok, därifrån byter man till ytterligare en "Slow boat" och den totala restiden dit blir ca 8 timmar.
Sanur Beach - Sanur - Bali

5 kommentarer :

JohannaN sa...

Så himla kul att läsa om Bali och Gili - och sjukt fint att surfa in till det här för att spana in din blogg. Bodde där en månad nu i januari/februari (skrev bla om det här: http://thewaveswemake.se/slowfashion/att-alska-att-resa-och-hallbarhetsdilemmat-det-medfor/)

Svar: Åh! Vad fint att du håller med men supertrist också såklart!

Emma Lundstedt sa...

Tack för en härlig och bra reseblogg! Jag har följt dig till och från under några år och har hittat tillbaka nu när det är dags för en ny resa för mig och min sambo:) vi åker till Bali på onsdag och kollade just vädret vilket visade åska varje dag i en vecka x) Hur är vädret där nu?:)

Christine - 29° sa...

Emma så kul att höra! :)
Just nu befinner vi oss på Nusa Lembongan, där det är fint. :) Men sedan vi kom hit har vi i dagarna två sett hur det regnat över Bali på eftermiddagarna, tyvärr. Men innan dess var det fint där också, lite molnigt till å från, men inget som stört. Och förhoppningsvis vänder det snabbt tillbaks till blå himmel igen. :)

Lisa - livetfrandenljusasidan. se sa...

Vi har nu - till slut... - börjat planera för Bali i vinter. Det lär dyka upp frågor här, och börjar med; finns det flytvästar (barn) på speedboats?
Och vad skulle du säga om vädret runt jul... Regnigt?

Christine - 29° sa...

Så kul Lisa! :)
Flytvästar på speedbots vet jag att det finns, men är osäker på hur utbudet för barn ser ut. Är nog bäst att du kolla med det bolag ni åker med för säkerhets skull. (Vi har åkt mest med Scoot Fast Cruise och de har varit bra).

Vädret över jul är tyvärr regnigt, och regnperioden brukar vara som sämst just i december och januari. Så vill ni ha en renodlad solsemester kommer inte Bali leverera det under december. Helt ok med sol brukar det visserligen vara utmed kusterna (och vi har aldrig lidit av att vara där under just regnperioden), men inåt ön är det rätt mycket regn då. Ytterligare en nackdel med regnperioden är att stränderna inte alls är lika fina, väldigt långt ifrån faktiskt. De flesta stränder är rejält skräpiga. (http://www.29grader.se/2015/02/regnperiod-pa-bali-innebar.html)