Båt mellan Bali - Lembongan - Gili

En fråga som jag ofta får via mail, är funderingar kring hur man tar sig till Giliöarna eller Nusa Lembongan och Lombok från Bali. Så för att avlasta inkorgen finns nu detta inlägg.

SPEEDBOAT
Båtar till Nusa öarna (Lembongan, Ceningan och Penida), Lombok, Gili Air och Gili Trawangan avgår från flera platser men de tre vanliga är; Sanur stranden eller hamnen i Serangan i söder på Bali,  eller hamnen Padang Bay på östkusten. Resan med båt från Sanur och Serangan till Gili tar ca 4 timmar och från Padang Bay ca 2 timmar. (Ska man till Gili Meno finns ingen direktförbindelsen, man får boka en mindre båt dit från Air eller Trawangan via lokalt bolag. Men båtar mellan Gili öarna går ganska ofta och kostar ca 35.000Rp enkel resa). Båtbiljetter till Gili går att köpa bland de små turiststånden som finns lite överallt på Bali, men också online och direkt på stranden i Sanur. Priserna varierar från 450.000Rp (ca 275kr) per person t/r och uppåt beroende på vilken ö man ska till, vart man handlar och med vilket bolag man väljer att åka. Det finns många bolag som trafikerar dessa sträckor, men tre som vi åkt med är:
  • Från PADANG BAY: Wahana Gili Ocean. Fördelar är att de kör större båtar och man spenderar kortare tid på vattnet. Att ta med surfbrädor kostar ingen, säger dom innan. Men chaufförerna vid både dit och hemresan krävde oss på extra pengar ändå. Pick up ingick från hotellet på Bali till båten, men drop of på Bali sen var samma plats för alla mitt i Kuta och inte till hotellet (en information vi inte fick innan).
  • Från SANUR: Scoot Fast Cruise har vi åkt med flera gånger och det enda lilla negativa är att man kliver i/av båten direkt på stranden. Annars fina båtar och pick up / drop off med bil har varit från dörr till dörr om man rester till Nusaöarna, samt allting har alltid fungerat smidigt.
  • Från SERANGAN: Puri Island Fastboat. Har ingenting negativt att säga om dessa. De använder sig av större båtar och pick up och drop off med bild från hotellen har också ingått (för Nusaöarna) samt varit från dörr till dörr. När man väl väntar på båten på Bali innan avgång finns också bra anordnade platser att sitta på i skugga. Och ombord och avstigning på Bali görs dessutom mycket smidigt via en brygga (så man behöver inte ta av sig skorna eller bli sandig om fötterna där (men vid avstigning vid vissa öar).

KAN MAN ÅKA MED RESVÄSKA?
Ja det går bra att åka med resväska, även en stor resväska. Men till Giliöarna är det självklart enklare att resa med en backpackerryggsäck eller mindre/lättare resväska som du själv kan bära utan problem. För på Gili finns inga bilar och väskan ska du antingen promenera med på sandiga vägar till hotellet, eller få med på en liten häst och vagn transport.
Åker man med Scoot Fast Cruise från Sanurs strand så bär personalen ut väskan till båten åt dig, det görs inte hos Wahana och Puri Island Fastboat men där kan du enkelt rulla ut väskan till båten på egen hand. Och samtliga båtbolag lastar väskorna ombord. Sen finns självklart en liten risk att väskor kan tappas över bord vid i- och urlastning, men det har vi bara sett hända en enda gång och den väskan blev mycket snabbt uppfiskad och räddad.

På- och avstigning på Scoot Fast Cruise i Sanur, södra Bali.

Väntplats vid Puri Island Fastboat vid Serangan, södra Bali. På/avstigning görs ibland direkt från väntbryggan och ibland från en flytbrygga lite längre fram (styrs av hög- och lågvatten varifrån man går i/av båten).

..
PUBLIC FERRY "SLOW BOAT" 
Har man mer tid än pengar finns också alternativet som kallas "Slow Boat", de lokala färjorna som avgår från Sanur. Kostar 100.000Rp (ca 62Kr) per person, enkel resa och biljett köps på stranden vid ett litet kontor (fråga någon om vägen för att hitta). Att åka till Nusa Lembongan med "Slow Boat" tar ca 1,5 timme (jämfört med 35-40 min med speedboat) och man delar plats med kycklingar och allt möjligt annat som ska transporteras ut till ön. För att resa till Gili åker man först till Lombok, därifrån byter man till ytterligare en "Slow boat" och den totala restiden dit blir runt 8 timmar.

10 kommentarer :

JohannaN sa...

Så himla kul att läsa om Bali och Gili - och sjukt fint att surfa in till det här för att spana in din blogg. Bodde där en månad nu i januari/februari (skrev bla om det här: http://thewaveswemake.se/slowfashion/att-alska-att-resa-och-hallbarhetsdilemmat-det-medfor/)

Svar: Åh! Vad fint att du håller med men supertrist också såklart!

Unknown sa...

Tack för en härlig och bra reseblogg! Jag har följt dig till och från under några år och har hittat tillbaka nu när det är dags för en ny resa för mig och min sambo:) vi åker till Bali på onsdag och kollade just vädret vilket visade åska varje dag i en vecka x) Hur är vädret där nu?:)

Christine - 29° sa...

Emma så kul att höra! :)
Just nu befinner vi oss på Nusa Lembongan, där det är fint. :) Men sedan vi kom hit har vi i dagarna två sett hur det regnat över Bali på eftermiddagarna, tyvärr. Men innan dess var det fint där också, lite molnigt till å från, men inget som stört. Och förhoppningsvis vänder det snabbt tillbaks till blå himmel igen. :)

Unknown sa...

Vi har nu - till slut... - börjat planera för Bali i vinter. Det lär dyka upp frågor här, och börjar med; finns det flytvästar (barn) på speedboats?
Och vad skulle du säga om vädret runt jul... Regnigt?

Christine - 29° sa...

Så kul Lisa! :)
Flytvästar på speedbots vet jag att det finns, men är osäker på hur utbudet för barn ser ut. Är nog bäst att du kolla med det bolag ni åker med för säkerhets skull. (Vi har åkt mest med Scoot Fast Cruise och de har varit bra).

Vädret över jul är tyvärr regnigt, och regnperioden brukar vara som sämst just i december och januari. Så vill ni ha en renodlad solsemester kommer inte Bali leverera det under december. Helt ok med sol brukar det visserligen vara utmed kusterna (och vi har aldrig lidit av att vara där under just regnperioden), men inåt ön är det rätt mycket regn då. Ytterligare en nackdel med regnperioden är att stränderna inte alls är lika fina, väldigt långt ifrån faktiskt. De flesta stränder är rejält skräpiga. (http://www.29grader.se/2015/02/regnperiod-pa-bali-innebar.html)

Unknown sa...

Bali/Lombok i början av februari. Regnperiod? Är det rentav korkat att åka då? :)

Christine - 29° sa...

Beror helt på vad ni är ute efter för typ av semester och vilka platser ni vill besöka. Strand eller berg/djungel? Vi ser inte regnperioden som något problem alls. Men är ni ute efter en maxad solsemester så är Bali och Lombok inte rätt destination under början av februari tyvärr. Och tyvärr så är majoriteten stränder väldigt skräpiga under regnperioden, vilket är bra att veta. :(

Regnperioden brukar vara som värst under december, men även i februari bör man räkna med regn. Håller man sig utmed kusterna är där lite regn, det kan komma någon skur om dan men oftast regnar (och åskar det) under nätterna och sen är det fin resten av dagen. Men väljer man att åka inåt öarna så ska man verkligen räkna med regn.

Unknown sa...

Vi är inga direkta strandpersoner utan föredrar mer aktiviteter, även om vi så klart kan blanda och ge. Men om stränderna är kassa och det regnar inåt land så faller ju både strandhäng och hikes känns det om? Visst, kan vandra i regn men inte lika trevligt tänker jag. :)

Christine - 29° sa...

Ja tyvärr. Ni kommer uppskatta Bali och Lombok mycket mer om ni inte besöker öarna under regnperioden utan åker någon gång mellan maj-september istället. :)

Unknown sa...

Tack för svaren! Jag stryker Bali/Lombok tillsvidare för den här perioden. :)