Snorkling utanför Nusa Lembongan

Folk må skratta när de ser mig ta med en banan och hoppa i vattnet för att snorkla. Varför simma omkring med en banan under vattnet? Men faktum är att fina tropiska fiskar älskar banan! Så när man smular sönder den i vattnet har man snabbt ett stim av färgglada små fina firrar runt sig. Alltid lika roligt och även lite underhållande att visa de mänskliga ögon, som tidigare tyckt man varit lite halvtokig, vad en banan kan åstadkomma under vatten.

Idag har vi ägnat förmiddagen åt att snorkla. Något som det görs mycket reklam för bla på Bali, att Nusa Lembongan har fantastisk snorkling. Men nja och jo. Det finns många platser att snorkla på runt ön och i dag har vi besökt Manta Point, Gamat Bay och Crystal Bay utanför den stora grannön Nusa Penida. Men precis som jag mins vår tidigare snorkling här utanför för flera år sedan, var det även idag bland väldigt starka strömmar. Vilket förtar mycket av upplevelsen. Första platsen, MANTA POINT, var på enormt djupt vatten och strömt men inte allt för strömt. En plats känd för att man där ska kunna se stora rockor (oddsen säger att varannan dag ses dem), men vi såg inget annat än det oändligt djupblå vattnet utan botten. 
Andra stoppet var vid CRYSTAL BAY, en förtrollande vacker plats, som taget ur ett vykort. Men vattnet och dess strömmar visar på det rakt motsatta. Då vår båt gled in i bukten var vi inte direkt ensamma, och jag drog lite på mungipan åt synen av en annan båt som efter sig hade ett långt, långt, rep där olika flytringar och andra flytsaker satt fast med jämna mellanrum. Vart i det hängde fullt med människor och några plaskade för full kraft för att nå fram till repet. Längre in i bukten såg man dock tydligt på ytan att vattnet gick i en enig riktning, det var inget snack om saken. Men samtliga hoppade i vattnet och samtliga gled vi iväg åt samma håll. Något som förtog hela snorkelupplevelsen enligt mitt tycke. För att ta sig tillbaks till båten, mot strömmen som var rejält stark, var det full crawl som gällde. Väl framme och mycket nöjd tog jag dock av mig simfötterna och inser att på tre ställen på fötterna är huden rejält avskavd. Mindre kul och mindre skönt! Men jag vann över strömmen och det var väl alltid något. Men större delen av även vårt snorklingssällskapet fick båten åka och hämta upp. Så om detta var ett bra ställe att snorkla på? Nja, nä.
Sista stoppet och det absolut bästa var GAMAT BAY (bilderna nedan). Också himla vackert och utan starka strömmar (dock med strömmar). Trots att mina såriga fötter sved till förbannelse av det salta vattnet kunde man njuta av snorklingen och livet under ytan. Vi fick också chansen att göra "banan-tricket," för det fanns mycket fisk vid Gamat Bay. Och mosar man sönder lite banan under vattnet har man snabbt alla fiskar runt sig. Vacker, roligt och även lite bildskönt.(Nusa Paradise Adventure Tours) Manta Point & Gamat Bay - Nusa Penida

2 kommentarer :

Veiken sa...

Fantastiska undervattensbilder. (vilken kamera använde ni?) Jag älskar att snorkla. Vi brukar ta med oss lite kokt ris i en liten petflaska och skaka ur. Fiskarna tar ibland fel och nafsar på oss! Tack för fina bilder!

Christine - 29° sa...

Har två stycken som kan följa med under utan, en gammal Canon IXUS 220 HS med tillhörande vattenhus WP-DC41, samt en GoPro. Och den sistnämnda är den som bidragit med flest bilder i detta inlägg. :)