Snorkling vid Pemuteran

Vad som gör Pemuteran unikt är att ingen annanstans på Bali finns så stora områden med grunt rev. Eftersom regionen också saknar de starka strömmar och vågor som södra kusten har, blir detta en exemplarisk plats barnfamiljer, samt för dem som gillar att snorkla eller dyka. Men Pemuteran´s rev har lidit mycket av skador genom destruktiva fiskemetoder, då de svaga strömmarna gjort det mycket lättare för fiskarna att ta upp fisk dödade av bomber. Dock har byns invånare vidtagit åtgärder för att förhindra användning av dessa hemska metoder och år 2000 startade också restaureringsprojekt Bio-Rock för att återställa reven. Mer än sextio Biorock©-korallplant-strukturer har installerats sedan dess, precis utanför stranden i Pemuteran. Med en total längd av 300 meter och i ett område på 2 hektar är detta den största Biorock korallrevsplantskolan och restaureringsprojektet i hela världen.
Många av de olika strukturerna som korallerna odlas på är formade likt konstverk. Tex en cykel, en stjärna, hästsko, tunnlar, mm. Flertalet går att se bara genom att snorkla. Mask och fenor finns att hyra på stranden, kostar 50.000Rp (ca 30kr för ett sett under en dag), och sen ser man till att på stranden gå i och ur där det är skyltat "safe entry and exit zoon". Korallerna odlas och får extra växtkraft med hjälp av elektricitet på något vis, men jag förstod inte riktig hur hela den biten fungerade. Vacker och coolt var det däremot att titta på allt detta under yta. 
Vill man stödja projektet kan man även göra det via donation eller "Sponsor a Baby Coral". Så vi har nu köpt en bäbis-korall som ska planteras ut på botten, med tillhörande valfritt namn skrivet i ståltråd (ingick ett valfritt namn). Korallen har vi valt att döpa till Bert, efter Björn´s pappa som inte längre finns med oss. Och om ett år ska vi få en bild på korallen för att se hur den växer, så en uppdatering om detta följer även på bloggen om ett år.


The Biorock Project - Pemuteran Beach - Bali

5 kommentarer :

Siv sa...

Så fint med "Bertkorallen"!

Eva Johannesson sa...

Vilka underbara bilder, det känns så fint att få följa er resa i ord och bild.

Anonym sa...

Åh vad fint att pappas namn ska stå i korall. Linda

Anette sa...

Fint!

Anonym sa...

Häftigt att få se och uppleva ett sådant ställe. Va bra att det finns människor som vill laga vår trasiga jord som vi människor förstör. 😊

Sussi