The Liebster Award

För någon vecka sedan fick jag två Liebster Awards utav två resebloggar som jag själv följer;  FreedomTravel och Livet från den ljusa sidan. Idén bakom The Liebster Award är att lyfta fram andra (rese)bloggar, genom att först besvara 11 frågor jag precis fått, därefter formulera 11 nya frågor och nominera 5 andra resebloggare som i sin tur ska besvara dem.


Hur reser du helst (charter, backpacking, bilsemester o.s.v.) och varför?
Surfsemester är här ett självklart svar. Med minimalt bokade saker i förväg och oftast med hyrbil (eller något annat fordon) så vi alltid kan förflytta oss som vi vill. Backpackers har vi aldrig varit och kommer nog aldrig bli, vi ligger även långt ifrån klassen lyxresenärer och vi trivs inte särskilt många dagar som charterresenärer. Så för att sammanfatta vårt resande är det surfsemestrar med någorlunda budgetvariant iom att vi ofta reser under längre tid (några månader per resa).

Berätta om ett resmål som du tycker (är underskattat och som) fler borde upptäcka.
Nicaragua tyckte jag var ett fantastiskt spännande resmål. Om det är underskattat vet jag inte men tycker fler borde resa dit. Jag föll verkligen för allt det färgglada, det lantliga, alla fina stränder, den goda maten, alla äventyr, den vackra naturen och antalet få turister. (Mer utförlig text om Nicaragua finner ni här).
Vilka tre storstäder gillar du mest och varför?
Otroligt svår fråga när man är en ganska renodlad strandmänniska och föredrar natur väldigt många gånger framför stad. Men måste jag välja några städer så blir det Honolulu på Hawaii för att där är så soft atmosfär, Bangkok i Thailand för att det är en så cool stad på så många sätt, och Singapore för att... ja jag bara gillade den staden. Och jag kände mig inte helt färdig med den då vi åkte därifrån.

Vilka tre länder har den godaste maten enligt dig?
Sverige, naturligtvis! Älskar att fina sommardagar fiska min egen fisk, röka den, ta upp färskpotatis ur landet och klippa min egen gräslök för att ha i gräddfilen. Men sen älskar jag även mexikansk och thailändsk mat.

Finns det något ställe du aldrig vill resa tillbaka till och i så fall varför?
Det finns faktiskt flera ställen, tex Amsterdam och Sri Lanka är två sådana platser. Inte för att jag ogillar dem eller hade det dålig där, nej mer för att vi sett det och nu gjort det. Vissa platser / länder lämnar efter sig en dragningskraft och man vill återvända, andra gör helt enkelt inte det.

Vilka språk pratar du, och hur påverkar det dina val av resmål?
Pratar svenska, engelska och jag försöker lära mig spanska. Har även läst teckenspråk i gymnasiet men tyvärr glömt alldeles för mycket. Kan inte påstå att mina val av resmål påverkas av vilka språk jag kan, men resmålen påverkar däremot vilka språk jag vill kunna.

Berätta om ett möte med människor som ledde till något oväntat.
Det finns så många möten som lett till helt oväntade saker. Men jag har ett speciellt fint möte / minne av en familj vi lärde känna på Bali under året vi bodde där. De bodde (bor fortfarande) enormt enkelt. Två vuxna och tre barn i ett pyttelitet hus med två små rum och en hall. Tapeter eller målarfärg hade de inte råd med, så alla väggar var i betong, men taket var det enormt stolta över, ett klassiskt vackert "Bali-tak" med fint trä på insidan. Stolar och bord fanns inte och huset hade endast två sängar, utan täcken, lakan eller kuddar. Knappt någon annan möbel fanns heller och vi åt sittandes på mattan i hallen. Men varmare och mer öppnare människor får man leta efter. Och då vi flyttade från Bali gav vi dem i stort sett all vi hade köpt under året där. Allt från kylskåp, till täcken, kuddar, kläder, myggnät, myshörna mm. Och jag har aldrig någonsin sett barn bli så oerhört glada över kuddar, täcken och lakan. Vilken glädje att se dem hoppa runt och leka bland allt.

Har du någon gång gjort bort dig kulturellt?
Nja, inte riktigt vad jag kan komma på. Eller jo, lite gjorde bort mig när en Indonesisk tjej berättade för mig om kokosnötskrabban. Som hon glatt beskrev dom det största landlevande leddjuret i världen, lika stor som en soptunna och krabban kunde klättrade upp i palmer för att hämta kokosnötter som den sedan åt. Hon sa även att om man åt krabban så smakade köttet kokos. Jag tyckte allt lät så extremt påhittat så jag trodde henne naturligtvis inte. Vadå kokosnötskrabba, och jättestor och klättra i palmer? Så jag hittade i gengäld på roliga och jätteöverdrivna historier om vår svenska gädda. Men det visade ju sig att hon talade sanning och jag satt och drev. Ha, ha!

Ett tillfälle när du utmanat dig själv och gjort något som du egentligen inte vågade.
Kan inte komma på något, så jag väntar med andra ord på att det ska komma. (Och inser i skrivandes stund att ju äldre man blir ju harigare blir man, så det lär väl dyka upp snart).

Om du hade obegränsat med pengar – vart och hur skulle du resa då?
Förmodligen skulle jag resa jorden runt under några års tid och sedan bosätta mig i något varmt tropiskt land.

Vart går nästa resa? 
Det är inte bestämt ännu, men det lutar åt Costa Rica i kombination med något annat land i Centralamerika. Vi ska fundera mer över detta någon regnig, kall och grå Sverigedag. ;)
Enligt utnämningen och “reglerna” ska jag skicka detta vidare till ett visst antal resebloggare och skriva 11 nya frågor. Jag följer väldigt många härliga resebloggar, men väljer att presentera 5 resebloggar vars expertis ligger på ett specifikt resmål eller ämne. Vilket jag tycker är läckert. (Era elva nya frågor finner ni längst ner via läs mer).Nya frågor:
1. Hur reser du helst (charter, backpacking, bilsemester o.s.v.) och varför?
2. Nämn en upplevelse du vill att fler ska se, besöka, testa eller "utsätta sig för"?
3. Vilken är din favorit-resebild? Vart och när är den tagen? Och varför gillar du den?
4. Vilka tre länder har den godaste maten?
5. Har du någon gång gjort bort dig kulturellt?
6. Vad är det värsta du varit med om under en resa?
7. Vilket är ditt finaste reseminne/ögonblick?
8. Vad är det konstigaste du ätit utomlands?
9. Har du under någon resa utmanat dig själv? (Tex gjort något du kanske inte vågat)
10. Om du hade obegränsat med pengar, hur skulle det förändra ditt sätt att resa?
11. Vad kan du inte resa utan? (Bortsett från pass och pengar).

När ni besvarat frågorna får ni gärna lämna ett litet avtryck här. :)

7 kommentarer :

Anna Ström Åhlén sa...

Tusen tack för awarden och de fina orden! Vad glad jag blir! Och stort grattis till att du fick den - av två dessutom. Jättekul att läsa dina svar. Så härligt att kunna vara borta på längre vistelser. Håller också med om den goda svenska maten. Asien är dock ännu outforskat för mig. Jag svarar på frågorna i veckan. I helgen är jag i princip internetlös så vi får se om detta går fram. Ha en underbar midsommar!

FREEDOMtravel sa...

Vad roligt att du hängde på och intressant att läsa dina svar! Nicaragua låter spännande. Vi har faktiskt aldrig varit i varken syd- eller mellanamerika, men hoppa förstås att det blir av någon gång... Kul att du läst teckenspråk! Jag lärde mig lite i lekskolan (gick blandat döv- och "vanligt" lekis). Minns faktiskt en del, men har förstås glömt massor... Fin berättelse om familjen i Bali och sjukt kul med krabban, haha. Önskar en fortsatt fin midsommarhelg!

Marina sa...

Tack å bock! Det känns väldigt kul och hedrande att ha blivit utvald, så nu gäller det alltså "bara" att svara på frågorna... Eftersom jag tyckte det var spännande att läsa dina svar så lovar jag att göra detsamma, kanske inte idag, men det kommer - jag lovar :)

FANTASY DINING sa...

Tackar så jättemycket för detta.:) Extra kul att få detta awards från dig. Då din blogg är en av mina favorit resebloggar jag följer. Ska tag i frågorna i veckan!

Marina sa...

Nu har jag i alla fall försökt besvara så gott jag kunde. Efter en massa trassel med datorn och bilder och länkar som inte funkade gav jag upp, så det blev en sådan där "halvdan variant" utan att länka vidare till några speciella - f´låt, men stort tack för att jag fick chansen :)

FANTASY DINING sa...

Nu är jag klar med frågorna :)

Anna Ström Åhlén sa...

Nu har jag svarat på frågorna och skickat stafettpinnen vidare! Tusen tack igen för awarden. :) http://www.newyorkmybite.com/2016/06/the-liebster-award-och-svar-pa-11_52.html