Sjöstjärnor, vackra eller....

Det finns så mycket liv under ytan i världens tropiska vatten som fascinerar mig. Bland annat sjöstjärnor, i alla dess färger och former. Men på samma gång som jag tycker dessa djur är förföriskt vackra känns de även en gnutta läskiga, särkilt ju mer man vet om dem. Det är ju snudd på att de kan liknas med aliens. 
Du som vill fortsätta se sjöstjärnor  som endast vackra kan sluta läsa nu. 
Sjöstjärnor har vanligtvis en femtalig symmetri, men kan ha upp till 20 armar. Om någon skulle förloras växer en ny ut och vissa arter kan även dela på sig så att två nya individer bildas. Ytterst på varje arm sitter ett öga och de har även ett könsorgan i varje arm (fatta så mycket att hålla reda på). Själva änden de bajsar med sitter även lite märkligt på ovansidan. De har inte förmågan att planera sin "helhet" så ifall en arm hittar en attraktiv doft, blir den armen automatiskt dominerande och de andra måste följa efter (exempelvis när den jagar ett byte). Många tror säkert att sjöstjärnor går med sina armar, men de används för att slingra sig om föremål. På undersidan av armarna sitter tusentals små ben med sugkoppar och det är med dessa sjöstjärnan tar sig fram. Så därför ser det ut som de vackert svävar fram över botten. Sjöstjärnor är speciellt kända för sin förmåga att öppna stora musslor och när en sjöstjärna ska äta sätter den sig som en klocka över musslan. Den sätter fast ett stort antal sugfötter på musslans två skal och en välvuxen sjöstjärna kan med denna teknik utöva en dragkraft som motsvarar 4 kg! De har även två magar, en för att smälta födan och en som de kan föra ut genom munnen och vränga ut och in. 

På bilden nedan är en "CHOCOLATE CHIP STARFISH" (Protoreaster nodosus) som fått sitt namn för att den liknar en chokladkaka tack vare sina svarta prickar / taggar. Dessa är vanliga i havet kring Indonesien och färgerna på kroppen kan skifta från ljust cremefärgad till starkt orange. Vi såg mängder av dessa då vi snorklade utanför den pyttelilla ön Kanawa utanför Flores i Indonesien, och jag kan bara inte låta bli att fascineras av dessa underliga djur. 
Kanawa Island - Flores - Indonesien

8 kommentarer :

Veiken sa...

Vi har sett en del olika sorters sjöstjärnor och jag kan inte låta bli att vara fascinerad av dom. I vattnen utanför Zanzibar såg vi många fina...

Emma, Sol som sol? sa...

Som du säger, alien! Udda. Och så tänker jag på Patrick i Svampbob och så börjar man skratta. Jag gillar ju inte ens Svampbob!

Men fascinerande är de och vi behöver emellanåt se och uppleva saker som är främmande för oss människor trots att vi delar på samma planet.

Udda.

Marina sa...

Sådärja, nu blev det en lärdomsrik morgonfika - tack! Som du säger, vilka fascinerande (och vackra) varelser. Tänk vad många olika livsformer det finns, speciellt under ytan. Jag såg din bild på instagram och började genast söka på denna ö och gissa om jag blev sugen! Kinesiska nyåret närmar sig ju och med det några dagars ledighet för den arbetande hälften, men vi får se vart där bär av...

Christine - 29° sa...

Så kul Marina! Kanawa är verkligen en pytteliten ö, med endast ett hotell (http://kanawaislandbungalow.indonesiaroom.com/). Vi åkte bara till ön för att snorkla under en dagstur så tyvärr har vi inte bott där. Men det hade vi gärna gjort över en dag/natt, om vi bara vetat om det innan vi planerade resan till Flores.

Mer från snorklingen kan du se här och där syns även ön (pytteliten ö):
http://www.29grader.se/2015/04/underbar-snorkling.html

Lena i Wales sa...

Vad häftigt!
Har alltid tyckt om sjöstjärnor, men aldrig riktigt tänkt på hue de funkar. Intressant!
Ha en trevlig förstaadventsafton!

Linda, 155cm.se sa...

Det här inlägget går nog ändå till historien som en av de mest oväntade. Trodde aldrig att jag skulle tycka att ett inlägg med den här detaljrikedomen om sjöstjärnor skulle vara så intressant. Tack!

Christine - 29° sa...

Ha, ha! Så kul Linda. :)

Anna, Travel on a Cloud sa...

Vad intressant! Jag hade ingen aning om dessa fakta om sjöstjärnor. Du berättar så fängslande, så nu lär kunskapen stanna kvar också. :) Bilden är fantastisk!