10 fakta om Bali du kanske inte visste

1. VULKANEN AGUNG
Vulkanen Agung Bali anses vara den heligaste platsen på ön. Varje by har oftast tre speciella tempel (kahyangan tiga) varav det högst belägna av dessa alltid är riktad mot vulkanen. Balineser försöker också sova med huvudet riktat mot vulkanen.

2. TURISM
Bali är ett populärt resmål för resenärer över hela världen och ungefär 80% av öns ekonomi har anknytning till turism. Allt från aktiviteter till hotell och restauranger, vilket gör att turismen är den största industrin på Bali i fråga om inkomst.

3. MANLIG HÅRKLIPPNING = BARN
Under den tiden ett par väntar barn får enligt tradition mannen i familjen inte klippa sig. Så om du som kille / man klipper dig under din semester på Bali, bli inte förvånad om du då får frågan "Have you got a baby?" (Jag skrattade själv förundrat då Björn första gången fick den frågan. Och jag förvånades lika mycket då jag själv ställde den frågan till en servitör på en restaurang vi ofta åt på och han svarade "ja, vi har precis fått tvillingar")

4. NYEPI DAY - TYSTNADENS DAG
Nyepi day, även känd som "tystnadens dag", är en unik dag på Bali som startar det nya året. Under ett dygn stänger hela ön ner. Flygplatsen är stäng, inga restauranger eller affärer är öppna, ingen checkar in eller ut från hotell. Det är inte tillåtet att gå ut på gatorna och man får varken väsnas eller ha lampor tända. Detta för att onda andra ska tro att ön är obebodd och segla vidare. Tystnadens dag är en dag som Balineserna tar på största allvar, så reglerna gäller även för turister. Vilket innebär att om man besöker Bali under denna dag måste man hålla sig på sitt hotell (och då är bara att kolla innan så hotellet har restaurang och att den är öppen). Går man ut på gatorna riskerar man att bli deporterad.

5. SPRÅK
Även om indonesiska är landets officiella språkfinns det en mängd olika språk och dialekter som talas i Indonesien. De flesta balinesiska invånare talar 3 språk: balinesiska, indonesiska och engelsk. Och inom det balinesiska språket finns också "dialekter" beroende på samhällsklass. 

6. NAMN
På Bali kommer du möta många människor som heter Wayan, Made, Nyoman och Ketut. Det är för att de flesta människor på Bali får en av dessa fyra namn, oavsett man eller kvinna. Det betyder helt enkelt "förstfödde", "andre född", "tredje född" och "fjärde född". Men får man då fler än fyra barn, vad gör man då? Jo då starta man helt enkelt om igen, efter samma ordning;
1. Wayan (Gede eller Putu)
2. Made (eller Kadek)
3. Nyoman
4. Ketut

7. NYFÖDDA
Balinesiska barn bärs överallt under de första tre månaderna av sitt liv. De anses vara skyddade av änglar, vars koppling till andarna hålls intakt genom att de inte rör vid marken/jorden. När sedan tre månader passerat och det är dags för barnet att få röra marken hålls en stor ceremoni.

8. DJURLIVET I VATTNET
Det indonesiska vattnet är hem för omkring 3.000 fiskarter. Det är dubbelt så många arter som finns i Stora barriärrevet. Den geografiska plats där ön Bali ligger kallas också för "Coral Triangle". De hav som möts kommer från väster om Indonesien, Filippinerna, Malaysia, Salomonöarna, Papua Nya Guinea och Timor, vilket är anledningen till Bali´s varierade marina liv. (Samt också en orsak till varför man ofta stöter på stora vågor om man åker båt mellan Bali och Gili öarna).

9.  VÄRLDENS DYRASTE KAFFE
Världens dyraste kaffe produceras på Bali. Det kallas Kopi Luwak, men jag kallar det för "bajskaffe". Det framställs nämligen inte likt vanligt kaffe. Luwak är det lokala namnet på mårddjuret som äter endast de bästa sorterna av kaffebären. Efter att de passerat djurets matsmältningssystem plockas kaffebönorna ur dess avföring för rengöring och rostning.

10. RELIGION
Även om Indonesien är ett muslimskt land så är runt 90% av befolkningen på Bali hinduiskt. (Så är man på Bali under Nypie Day och inte vill "fira" den dagen enligt tradition kan man tex åka till byn Medewi som still störst del är muslimskt).

12 kommentarer :

4000mil sa...

6:an hade jag faktiskt läst om i Eat Pray Love, fast jag kom ihåg det som att det bara var manliga namn. 3 och 4 låter ju ganska roligt. Har de samma år som vi, dvs är detta 1:a januari?
Jag drömmer om att "våga" ta med mig mina barn till Bali någon gång. Hur är tillgången till västerländsk mat, hittar man det på var och varannan restaurang eller kan det vara knivigt på vissa håll? (sånt jag måste ha koll på om jag ska kunna ta med min son)

Christine - 29° sa...

Ja du de får lustigt nog samma namn oavsett kille eller tjej, men innan namnet sätts ett I om det är kille och Ni om det är tjej. Som jag förstått är det lite som engelskans Mr och Miss.

Det hinduiska kalenderåret (Pawukon) på Bali har faktiskt bara 210 dagar. Har för mig dess ursprung har med odling / cykler av ris att göra, men jag har faktiskt väldigt dålig koll på det där. Vet dock att de har två "kalendrar", förutom Pawukon även Sasih som är har 12 månader.

Klart du ska ta med dig barnen till Bali Gunilla! Västerländsk mat och mängder av mat från all världens kök finns. Bali är så modernt idag så det är nästan vanligare med sådan mat än inhemsk (tyvärr måste jag tillägga), nä kanske inte riktigt. Men i de vanligaste turiststäderna är det verkligen inga problem alls att få tag i "vanlig" mat. :)

4000mil sa...

:-) Vi får försöka så småningom. Mitt problem är att jag brukar vilja besöka de där platserna längst bort från turiststråken (och pommes-tallrikarna)...

Fantasy Dining sa...

Så roligt att läsa om detta. När jag var på Bali och åkte med på en cykelutflykt berättade guiden några av de här grejerna, men man glömmer så fort. Det där med att bebisen skulle bäras omkring och inte nudda marken är en av sakerna som fastnande...

ladybird sa...

Det här var så intressant att läsa. Du har en fantastisk blogg. Har kikat in här tidigare men nu när vi planerar en resa till Bali läser jag den med nya ögon.
Blir jättetacksam om du svarar på några frågor som jag mejlar till dig.

hälsningar / Dita / City Lover Reser

Christine - 29° sa...

Så kul att höra Dita. :)
Och självklart svarar jag på dina frågor om Bali, bara att maila mig på christine@29grader.se

Ditte sa...

Bali har jag besökt ett pat gånger, men det var nio år sedan.
Roligt att läsa dina fakta och en del kände jag till och andra var nya för mig.
Jag har fina och roliga minnen från bali och kanske blir det ännu en resa dit.

Lena i Wales sa...

Mycket intressant fakta! Vilka olikheter!

Unknown sa...

SÅ intressant verkligen - hälsar jag här från min plats under ett parasoll på Bali :)
Snappat upp en del av det ovan men långt ifrån allt. Tack för fin läsning!

Unknown sa...

Hej. har en liten fråga. Vid dykning nämns en dykskatt på 26000. Gäller den även snorklare/fridykare som simmar runt på egen hand? Inte för att det är dyrt, men man vill ju veta så ingen blir förbannad

Christine - 29° sa...

Bra fråga Jimmy. Tyvärr är det inget jag har hört talats om alls. Vi har bara dykt en gång visserligen och det är länge sedan, och då nämndes inget sådant plus att allt gick åt skogen (http://www.29grader.se/2016/12/nar-olyckan-intraffar-vikten-av-ratt.html) Men vad gäller snorkling så har vi gjort det massor och aldrig betalt eller hört talats om någon speciell dykskatt.

Martin sa...

Tak for input - Bali lyder som et fedt sted (Når det bliver tid til rejser igen ;)) Det er helt sikkert kommet på listen over steder der skal besøges !