Res aldrig utan försäkring (guide reseförsäkringar)

De flesta är idag medvetna om att det är viktigt att ha en reseförsäkring när man reser utomlands. Trots detta får Utrikesdepartementet hantera ett hundratal ärenden per år där Svenska medborgare hamnat i knipa på grund av att de inte varit försäkrade. (UD hjälper visserligen men ger inga ekonomiska bidrag). Antalet försäkring och olika bolag som finns idag kan nog liknas med en rejäl djungel, men den är värd att gå igenom.

Vad din reseförsäkringen inte omfattar är lika viktigt att ha kolla på som vad försäkringen täcker. Genom hemförsäkringen har man oftast det grundläggande skyddet, men den täcker inte allt och inte alla sorters situationer. Tex inte skador som uppkommit vid riskfyllda aktiviteter, såsom surf, dykning, motorsporter, jakt, forspaddling, bergsbestigning, fallskärmshoppning, skärmflygning, bungyjump, offpiståkning, expeditioner på hög höjd mm. (I dag 2016 är det bara Folksam och If som inte gör några undantag alls för riskfyllda aktiviteter). Som EU-medborgare har du visserligen rätt till nödvändig sjukvård inom EU, men det är ändå bra att vara försäkrad för allt ingår inte. Ambulansflyg inom EU kan t.ex. kosta upp mot 500.000 kronor, en kostnad som reseförsäkringar kan ersätta. Den som reser längre och befinner sig utanför EU utan försäkring riskerar en rejäl ekonomisk smäll om något skulle hända. Till exempel kan ambulansflyg från Asien kosta över 1 miljon kronor, intensivvård i USA 40.000 kronor per dygn, och bår på reguljärflyg från Sydamerika ca 210.000 kronor.

Oavsett vilken typ av försäkring du väljer, teckna en som passar ditt sett att resa. Troligtvis är det stor chans att du aldrig kommer behöver använda reseförsäkringen, men olyckor sker och man vet aldrig när. Varje år skadar sig tiotusentals svenskar på utlandssemestern, varav jag själv bidragit till den statistiken, och jag skulle aldrig resa oförsäkrad. Reseförsäkringen är vad som kommer förse dig med sjukersättning när du blir sjuk eller skadad på resan, som ersätter dig när något dyrbart går sönder eller om du blir bestulen. När ditt flyg är försenat, när bagaget försvinner, eller om en familjemedlem avlider och du måste resa hem innan planerat.

En bra reseförsäkring bör innehålla:
  • Vårdkostnader vid akut sjukdom och olycka. 
  • Ersättning för hemtransport till Sverige vid svår skada. 
  • Ersättningsresa (en ny resa) om du måste åka hem under resans första hälft på grund av sjukdom eller olycksfall.
  • Beloppen för överfalls- och rättsskydd.
  • Ansvarsskydd om du blir skadeståndsskyldig.  
Det är bra om reseför­säkringen också täcker: 
  • Bagageskador. 
  • Bagageförsening. 
  • Flygplansförsening.  
  • Avbeställningsskydd för hela eller delar av resan.
Jag och Björn har nog varit med om det mesta. Försenade flyg, inställda flyg, skadat bagage, uteblivet bagage, stöld, samt flera sjukhussituationer. Även en extrem olycka då jag nästan miste livet. Hade vi inte haft koll på vår reseförsäkring då, eller om vi enbart haft grundskyddet i vår hemförsäkring och tänkt som så många gör "den täcker nog allt, olyckor händer inte mig"... då hade vi haft stora problem. I mitt fall krävdes nästan 200.000kr för att lösa sjukhuskostnaden, för att ens kunna påbörja nödvändig behandling. En behandling läkarna behövde starta direkt men inte gjorde innan vi antingen betalat ur egen ficka eller fått klartecken från försäkringsbolaget. Nu fick vi hjälp av vårt försäkringsbolag som löste allting både snabbt och väldigt smidigt. Men låt säga att försäkringen inte hade täckt olyckan, att du fick veta det där och då, du behöver omedelbar vård, du har inte pengarna, det är helg och tidsskillnad till Sverige (svårt att få tag i banken), och du behöver få fram 200.000kr så snabbt som möjligt. Utöver det får du också 1 månads flygförbud, kan inte infinna dig på jobbet hemma och får utebliven inkomst för att du inte får flyga hem. Den situationen hade jag inte velat vara med om. Och det behövde jag inte heller, vilket jag är evig tacksam för. (Mer om den olyckan i separat inlägg).

Mer information om olika typer av reseförsäkringar finns att läsa här nedan via länken:

HEMFÖRSÄKRING
I alla hemförsäkringen ingår en reseförsäkring som täcker de 45 första dagarna (60 dagar hos vissa försäkringsbolag). Kostar inget extra utöver hemförsäkringen och duger oftasta för den vanliga semesterresan. Ingår är skydd av egendom till ett visst maxbelopp, överfallsskydd, rättsskydd, ett ansvarsskydd och kompensation för förseningar och försvunnet bagage. Vad den ofta inte täcker är sådant som kan bli väldigt dyrt, tex akut sjukdom som innebär hemtransport till Sverige, samt skada vid extremsporter. Avbeställningsskydd ingår oftast inte heller. Hos konsumenternas.se kan man smidigt jämföra reseskyddet hos de olika hemförsäkringsbolagen och få en bra överblick av kostnad / vad som ingår.

HEMFÖRSÄKRING TILLÄGG
Om resan varar mer än 45 dagar behöver du förlänga hemförsäkringens reseskydd genom ett tillägg. Men tänk på att göra det innan du åker, det är närmast omöjligt att göra det om skyddet går ut medan du är borta. I hemförsäkringars tilläggsförsäkring ingår avbeställningsskydd samt ersättningsresa om mer än halva resan förstörts på grund av sjukdom. (Ersättningens maxsumma varierar mellan olika försäkringsbolag, men ligger oftast runt 25 000 kronor per person och 75 000 kronor per familj). Tilläggsförsäkring kostar från ca 300 kr per år och hushåll, plus kostnaden för hemförsäkringen.

RESEFÖRSÄKRING VIA BETALKORT
De flesta kreditkort inkluderar en reseförsäkring om man betalar en viss andel av resan med kort. Men ha koll på hur stor andel som måste betalas via kortet för att försäkringen ska gälla. Ibland krävs att du betalar mellan 50 och 75 procent med kreditkortet, ibland till och med hela beloppet. Ytterligare en nackdel med denna typ av reseförsäkring är att den inte alltid ger din partner/reskamrat skydd om du betalt dennes resa med ditt kort.
Däremot avbeställningsskydd som inte ingår i hemförsäkringen ingår, samt bankkortens skydd erbjuder ofta bättre kompen­sation vid försenat eller uteblivet bagage. Även annat som finns i hemförsäkringen kan ha förmånligare villkor.

SEPARAT RESEFÖRSÄKRING 
Kan man säg är försäkringarnas Rolls-Royce. Erbjuder allt som de andra försäkringarna täcker och mer där till. Villkoren kan också vara bättre, att försäkringen har en lägre självrisk och ger en högre ersättning. Separata reseförsäkringar har olika nivåer av skydd, en del reseförsäkringar fungerar som ett komplement till hemförsäkringen medan andra är helt fristående. Man ska man på resan syssla med någon form av extremsport är det oftast en separat reseförsäkring som behöver tecknas för fullgott skydd.

Källa: Konsumenternas försäkringsbyrå

7 kommentarer :

Marias Memoarer sa...

Väldigt bra och viktigt inlägg! :) Jag skulle inte kunna slappna av och njuta av resan om jag inte vore försäkrad...

Marina sa...

En fruktansvärt viktig detalj och det är skrämmande att det är så många som åker utan det skyddet.

Emma, Sol som sol? sa...

Vi tecknade när vi åkte i somras, reseförsäkring ingår inte i hemförsäkringen i Spanien. Vi betalade med vårt svenska VISA och fick en del. I Sverige tänkte vi att det läser sig, in om EU, men sedan var vi ju även i Serbien så vi köpte till. Behövde ju aldrig nyttja den men bra att ha utifall att.

svenska resebloggar sa...

Hej du har vunnit en tävling hos oss :) http://www.svenskaresebloggar.se/2016/11/tavla-och-vinn-en-hotellnatt.html

Mrs M sa...

Vi brukar alltid teckna en extraförsäkring via vår hemförsäkring som heter "Resklar". Den täcker hela familjen för resor i ett års tid. Man tror ju aldrig att olyckan ska vara framme men väldigt viktigt som du skriver. Vilken läskig olycka du var med om. Tack för att du delade med dig.

Vanja - Fru Kapten sa...

När vi skulle åka forsränning på en resa kollade vi just med If (där vi har vår hemförsäkring med utökat reseskydd) om de gjorde undantag för den typen av aktivitet om något skulle hända. Så bra att du tipsar och påminner om vad en bör tänka på. Tack för det!

Veiken sa...

Det gäller dessutom att veta om försäkringen gäller eller inte. Oavsett vad man tror. Jag skrev ett inlägg om det för någon vecka sedan!

http://www.veiken.se/2016/12/16/sos-forhandsbesked/

Det gäller att vara vaken!