Nybörjarvänliga surfbryt på Bali

Bali är en världskänd ö när det kommer till surfing. Det finns imponerande vågor från öst till väst och surfbryt finns att hitta för alla nivåer. Personligen skulle jag dock inte kalla Bali för nybörjarsurfarnas bästa plats, då ligger både Sri Lanka och Costa Rica bättre till. Men här är en lista över några av de mer nybörjarvänliga surfställena Bali.

KUTA

Kuta var Balis första surfstrand och är idag öns mest kända strand. Längs den långa ljusa strandkanten står brädor uppställda för uthyrning, runt 25.000Rp per timme (ca 17kr, men förhandlingsbart åt alla hålla, som alltid när det gäller priser på Bali). Även inne i Kuta kryllar det av surfbutiker som hyr ut brädor. Locals på stranden erbjuder förutom uthyrning av brädor också surflektioner. Och längs strandgatan hittar man företagen som erbjuder endagskurser och flerdagarskurser. Pro Surf School är ett företag som funnits med länge, som har bra lärare och kan sin sak. Easy Surf däremot är ett företag åt det motsatta hållet och inget man bör använda sig av om man vill lära sig surfa.
Kuta stranden är stranden No 1 för nybörjare. Men som alltid med surf så styrs vågornas storlek och form av väder och vind. Så vid fel tid är Kuta stranden allt annat än nybörjarvänligt. Mitt tips (oavsett plats att surfa på), använd dig av en surfskola eller någon lokalbo för att veta vilken bräda du ska börja med och vilken tid på dagen du har som bäst möjlighet till att lära dig. Går du ut vid rätt tidpunkt kommer du kanske älska surfing och går du ut fel kommer du hata det. 


SEMINYAK

Seminyak stranden liknar Kuta och de båda stränderna avlöser varandra. Seminyak ligger på samma sydvästra del av Bali och är också en bra plats för nybörjare. Skillnaden är att här kantas stranden av fler solstolar än surfbrädor. Och prislappen för samma tjänster som någon kilometer bort (Kuta) är här lite dyrare. Men bra nybörjarvågor finner man särskilt vid brytet Oberoi, precis utanför hotellet Ku De Ta. 


CANGGU

Vackra och lantliga Canggu är även det en känd plats för sina olika surfbryts, men området har även under senare år blivit en mångkulturell hipster plats. (Majoriteten utlänningar som flyttar till Bali bosätter sig nämligen i just Canggu). Bland risfält och små gator finner man många hälsosamma kaféer och restauranger, enskilda små butiker och strandbarer. När det kommer till surfställen i Canggu finns det flera stycken, varav tre som är någorlunda nybörjarvänliga är:
  • OLD MANS och BATU BOLONG - två surfbryt som ligger bredvid varandra och har mycket gemensamt. Båda är revbryt och har mjuka och långsamma vågor, perfekt för den mer avancerade nybörjaren som lämnat vitvattnet och vill öva på gröna vågor. Båda platserna har höger- och väntervågor. Fungerar oftast på alla typer av tidvatten men är som bäst vid "mid-tide". Dessa bryt kräver dock av dig som nybörjare att du har en vissa paddlingsfärdighet, för lineup ligger ca 150 meter ut.
  • BERAWA - Ett strandbryt med flera peakar som erbjuder surf för flera nivåer, från nybörjare till riktigt duktiga beroende på swell. Stranden är vacker och här är inte lika fullt av turister uppe på stranden, till skillnad från Kuta och Seminyak.9 kommentarer :

Elin reser sa...

Vilket bra inlägg! Jag som aldrig har surfat, inte ens provat, blir så sugen på att göra det. Det ser dessutom otroligt roligt och härligt ut när jag ser dina bilder! :)

Christine - 29° sa...

Tack Elin, så kul att höra. Ja i så fall måste du testa nästa gång du får chansen för det är helt fantastiskt. :)

Marina sa...

Det är mycket jag inte gjort och som finns på någon slags "kommer-kanske-att-testa-lista", men av någon anledning har just surfing inte hamnat på den. Jag har fått för mig att det påminner lite om att åka snowboard, och det gick ju sådär när jag bestämde mig för att testa. Men man vet ju aldrig, det kanske vaknar någon mystisk drift någon gång att utsätta mig för detta...;)

Christine - 29° sa...

Ja man vet ju aldrig Marina. Men surfing innehåller i alla fall mjuka landningar (om man inte surfar revbryt). ;)

Lena i Wales sa...

Även om surfing inte är något för mej, så är det ändå kul att vidga sina vyer, även i ämnen som man själv kanske inte till en början tror man är intresserad av. Så detta var intressant läsning.
Ha det bra!

Ama de casa sa...

När det kommer till att surfa så nöjer jag mig med att surfa på nätet :-)

Men det är himla kul att titta på dom som kan!

Geddfish ♥ sa...

Finns mycket i bloggens värld och att surfa på på nätet. På vågen har jag aldrig surfat och kommer aldrig att göra (men har varit med om forsränning) hua mej.
Har nu läst lite om Bali, intressant! Allt gott!

Stina sa...

Vilken härlig och inspirerande Baliinfo!
Bali ligger absolut på vår Bucketlist när det kommer till surfen.

Linda, 155cm.se sa...

Att surfa är verkligen en av de där sakerna som jag drömmer om att kunna. Jag vet faktiskt inte riktigt varför jag bara inte sätter igång. Kanske för att jag hatar saltvatten i ögon, näsa mun och tänker att det är ofrånkomligt vid surf..?