Bra att veta innan Costa Rica resan

År 2015 slog Costa Rica rekord i antalet turister som någonsin besökt landet under ett år, då 2.66 miljoner resenärer från hela världen reste till detta tropiska paradis. En siffra som med störst sannolikhet inte kommer att minska framöver. Och för oss är det om bara ett par dagar dags för boarding igen. För att plussa på den där statistiken, då vi återvända till landet som vi precis som så många andra tycker är helt underbart. Så i och med det följer här några saker som kan vara bara att veta om du planerar en resa till Costa Rica.

REGNSÄSONG / TORRPERIOD 
Costa Ricas torrperiod sträcker sig från december till april och är den period av året då flest turister väljer att resa. Men lokalbefolkningen föredrar oftast regnperioden, även känd som den gröna säsongen, som sträcker sig från maj till november. Personligen tycker jag inte man ska stirra sig blind på torrperiod eller regnperiod. Vädret och temperaturen i Costa Rica skiftar nämligen mycket beroende på vilken del av landet man besöker. Runt San Jose, Monteverde, La Fortuna och andra bergsområden är det alltid mycket svalare och regnigare. (Jag "fryser" ofta i dessa områden även under torrperioden, och föredrar byxor och tröja många gånger). Under torrperioden är det å andra sidan väldigt varmt utmed kusterna. Så hett och torrt att de enkla vägarna dammar rejält och får den närmsta naturen att skifta mer åt brunt än grönt. 

HÖGSÄSONG
December och januari är landets absoluta peak-säsong. Naturen är fortfarande frodig efter regnperioden och vädret vid kusten fantastiskt. Temperaturen ligger runt 25-30°C under dagen, 20-25°C på natten, och det turkosa havet runt 27°C. Men eftersom december och januari är de populäraste månaderna är det också den dyraste tiden att besöka Costa Rica. Alla hotell och även vissa upplevelsearrangörer lägger på en högsäsongskostnad på sina priser.

VISUM
Svenska medborgare behöver inte visum för vistelse kortare än 90 dagar i Costa Rica. Men passet måste ha sex månaders kvarvarande giltighetstid vid inresa.

SÄKERHET
Costa Rica är ett förhållandevis säkert land, ett av de säkraste i Centralamerika. Men självklart ska man vart man än reser i världen använda sunt förnuft och grundläggande säkerhetstänk. Många gånger är det ögonblicket som gör tjuven och inte tvärt om. De vanligaste brotten, om man mot alla förmodan skulle råka ut för något, är snatteri, fickstölder, väskryckning etc.

HOPPA ÖVER
Huvudstaden San José är inget speciellt och inget man behöver ta med på sin upplevelselista. Vissa delar av huvudstaden har även betydligt högre kriminalitet / brottsstatistik, främst nattetid. Så om du väljer att tillbringa några dagar i huvudstaden, utforska den under dagtid.

INTERNET
Att hålla sig uppdaterat på sociala medier under sin resa i Costa Rica är inget problem. Wi-Fi är lätt att hitta i turisttäta områden. De flesta hotell och restauranger har också gratis wi-fi.

VALUTA 
Både USD och Colon (CRC) är gångbart i Costa Rica, men deras egna valuta är att föredra. Bankomater finns i relativt god utsträckning, men besöker du mindre byar se till att ta ut pengar i förväg för att vara på den säkra sidan. (Högst belopp att ta ut är oftast $500). De absolut flesta hotell går att betala med kort och de föredrar USD, precis som många upplevelsearrangörer. 

VACCINATION
Resenärer uppmanas att vaccinera sig mot hepatit A och B. Ta Polio-, stelkramp- och difterivaccination, samt gula febern. (Gula febern-vaccination är krav om du anländer från vissa länder i Afrika eller Sydamerika). Tyfoid rekommenderas vid längre vistelse i landet. Rådfråga alltid din vaccinationsklinik. 

LOKALTRAFIK
Costa Rica har ett ganska väl utvecklat bussystem som man kan använda för att ta sig typ överallt i landet. Bussarna är inte moderna som i Sverige, men ok. Det finns tidtabeller för avgångar, men du bör beräkna att resan tar längre tid. Biljett köps oftast på bussen och man betalar i colones.

5 kommentarer :

Cathinka - På vift! sa...

Trevlig resa! Ser fram emot härliga resebilder.

Marina sa...

Det ska bli jättekul att få följa med er!!!

Biggeros.blogg.se sa...

Tack för resetipset=) Att det var så många turister under 2015 är otroligt!! Jag har en vän som har jobbat mycket i Costa Rica. Han trivdes väldigt bra där. Jag vill gärna se bilder och fler inlägg🤗Tack hand om dig=)

Unknown sa...

Tack för bra tips! :)
Hur funkar SIM-korten i CR? Pris? Hur mkt surf ingår vanligen osv? Hur är täckningen?

Hälsningar Emma

Christine - 29° sa...

Det var en bar fråga Emma. Vi har dock aldrig använt oss av ett CR-SIM-kort så jag vet faktiskt inte.