Barnvänligt vattenfall - där besök bidrar till skola

Costa Rica har extremt många vattenfall. Vackra, höga, pampiga, färgstarka, turisttäta, svåråtkomliga osv. Men detta tillhör den coolare kategorin. Vattenfallet LLANOS DEL CORTEZ ligger nämligen i norr, där naturen är så torr att allting frasar. Vid parkeringen är det svårt att förstå att det inom denna färglösa, karga och platta natur ens ska kunna dölja sig ett vattenfall.
Från parkeringen går man endast ett par minuters promenad neråt, varpå naturen skiftar från färglös till frodigt grön. Och där nere, som i en enormt grop, forsar vattenfallet ned i breda strömmar. En sandstrand vilar vackert framför och lagunen är även långgrund. Så detta är med andra ord ett väldigt barnvänligt vattenfall, både enkelt att ta sig till och snällt att bada i. En perfekt dagsutflykt för oss och Johan och Johanna och deras barn. Från Tamarindo är det bra asfalterad väg, sen motorväg från Liberia, och endast sista kilometern är grusväg.

Något som också gör detta vattenfall extra coolt (= ett par mindre barnvänliga detaljer) är att man kan simma över lagunen och gå in bakom vattenfallet. Vilket är lika mäktigt som det är vackert! Går man en liten promenad bort med floden når man också en djupare lagun med kristallklart vatten, där man kan hoppa ner från en hög klippa. Promenerar man ytterligare en liten bit längre / runt så når man även toppen av vattenfallet så man kan se allt ovanifrån. Ett ytterligare plus är att vattenfallet Llanos del Cortez inte är så turistigt ännu, även om antalet turister ökat sedan sist vi var här. Nu var det även helg när vi var där och då är det övervägande lokalbor som besöker vattenfallet. Men vi "trängdes" glatt bland både picknickfiltar, väldoftande grillar och diverse uppblåsbara badleksaker. Och barnen var mäkta imponerade över sitt livs första vattenfall.
Att besöka Llanos del Cortez kostar inget men man får gärna ge valfri donation, vilket går till byns skola (Los Llanos). Och det känns bra att bidra till. Där går omkring 70 barn i åldrar upp till 12 år och skolan är i behov alla extra inkomst som går att få. 

Bagaces - (ca 2 mil öster om Liberia) - Costa Rica

2 kommentarer :

Ditte sa...

Jag blir mer och mer sugen på Costa Rica och njter av era inlägg och bilder. Jättefina bilder som lockar så mycket och fantastisk natur.
Att bidra till en skola skulle jag gärna göra.
Underbar bild på er och barnen och de ser verkligen ut att trivas.

Marina sa...

Jag säger som Ditte, jag blir verkligen sugen på Costa Rica efter att läsa alla underbara inlägg därifrån!