Middle of the world - jakten på 0.000000

Ett stort måste att se i Ecuador var MITAD DEL MUNDO - THE MIDDLE OF THE WORLD, vilket vi nu kan kryssa av från listan. En historisk plats som är mitt på ekvatorn enligt en Fransk expedition som 1736 beräknat fram ekvatorn med hjälp av b.la. stjärnorna. Det 30 meter höga monumentet restes först på 1970 talet och den gula linjen i marken visar var södra och norra halvklotet delas. Men med årens lopp har tekniken gått framåt och det har visat sig att den gula linjen inte alls är ekvatorns exakt punkt, utan linjen ligger 250 meter fel. Lite komiskt kanske, men ändå imponerande att de 1736 inte räknade mer fel än så.
Området är en enormt turistattraktion i Ecuador och taxibilarna kör hit till fast pris, 15USD, från Quito, ca 3 mil. Både restauranger, souvenirstånd och utställningsbås var många inom området.

Men jakten på att finna jordens exakta mittpunkt gick vidare och vi följde vår egen GPS. Ett par hundra meter längre bort, utanför området, nådde vi en liten stig som tog oss till INTINAN MUSEUM. För en inträdesbiljett för 4 USD per person fick vi sedan en guidad tur bland historiska hyddor, totempålar och fakta om indianstammar. Här påstods vara mitt på ekvatorn, vilket var tydligt utmärkt med en röd linje (dock stod Björn med gps'en i handen och såg inte övertygad ut). Vi fick göra en del olika experiment som faktiskt var ganska kul. B.la. blunda och gå på det röda sträcket, vilket var väldigt vingligt. Det ska tydligen vara svårare på grund av avsaknaden av någon kraft. Sen fick vi se hur vatten betedde sig olika då det tappades ur ett "avlopp" på norra respektive södra sidan av ekvatorn. Ni vet väl att orkaner snurrar åt olika håll beroende på sida av ekvatorn? Vi fick även testa att ställa ett ägg på en spik, vilket ska vara lättare på ekvatorn, och jag lyckades med konsten att ta hem ett diplom. En annan rolig detalj var också att man kunde få en stämpel i passet som bevis på att man varit vid jordens mittpunkt.

Här kanske man kunnat tro att vi borde varit nöjda, efter att vi stått vid jordens absoluta mittpunkt på två ställen. Men nej, Björn var inte nöjd, enligt hans GPS´s var vi fortfarande lite utanför kurs. Så det blev en kort promenad vidare, ut bakom museet, förbi en parkering... och där precis innan en väg hittade hand det. Jordens absoluta mittpunkt och Björn kunde dra sitt eget sträck. Mission complete!

Manuel Cordova Galarza - Quito - Ecuador

7 kommentarer :

Titti08 sa...

Åh vilken härlig upplevelse.
Kul med stämplen i passet.
Titti

Emma, Sol som sol? sa...

Det där var kul! Första bilden borde ni förstora upp!

Men om han nu ska hitta mittpunkten, borde inte longituden vara 0 då också? Fast då kanske man behöver en båt ...?

Fantasy Dining sa...

Så coolt och häftiga bilder.

Christine - 29° sa...

Det stämmer bra Emma, då måste man åka båt. Vi nöjde oss nu med att hitta den exakta punkten för ekvatorn. :)

Marina sa...

Kul! Speciellt med den "egna mittpunkten", kanske dags för ett nytt gult streck!

Linda, 155cm.se sa...

Så coola bilder ni tagit och vilket informativt och fint inlägg. Trots att jag varit där och "upplevt allt det där" så är det jätteroligt att läsa. Kul att ni gick all in. Jag har skrivit om mina ekvator-checkar här. http://www.155cm.se/2016/10/11/ekvatorn/

4000mil sa...

Åh, sånna "nördiga" sevärheter gillar jag också. Snyggt huvudstående! :-)