Rio Celeste - den turkosa floden

Ibland är naturen så förtrollande och overklig att det är svårt att ta in, att det ögonen ser är på riktigt och ingen osannolik dröm. RIO CELESTE som rinner genom nationalparken Tenorio är den mest fascinerande flod jag någonsin sett, med så turkost vatten att den nästan är självlysande. Att vi inte besökt denna plats tidigare är lite av ett mysterium då platsen funnits på vår "att göra listan" under lång lång tid. Förväntningarna var därför mer än skyhöga.
Efter att vi betalt parkentrén och väntat ut ett plötsligt skyfall gav vi oss in bland den droppande skogen. Efter en kortare promenad når vi vattenfallet och besvikelsen slår oss lika hårt som skyfallet kom plötsligt. En alldeles för ordentlig trappa och platå ligger framför våra fötter. Där en skylt med texten "Do not pass" blänger på oss med stora röda bokstäver. Man får inte gå hela vägen ner till vattenfallet och det är badförbud! Där och då blev vi plötsligt bittrare än två riktigt sura citroner. Vi funderade på att skita i resten av parken och vända tillbaks, med intrycket att det här var Costa Rica´s största besvikelse. Men som tur var bestämde vi oss för att ändå gå hela sträckan, 7,2 km, när vi ändå åkt hela vägen från La Fortuna. Och tur var det!
Efter vattenfallet blev allt så mycket bättre, enligt vårt tycke (och här kommer nog många anse det rakt motsatt). Den anlagda stigen försvann och byttes mot stenbumlingar och lera. Helt plötsligt kändes allt på riktigt! Stigen slingrade sig fram genom magisk skog, antalet turister var färre, vi passerade en plattform i trä varifrån utsikten nådde både dal och bergstoppar. Först vid en ranglig hängbro stötte vi på "trafikstockning" och skylten "Capacidad 1 persona". En plats där exakt alla ville fotografera vilket var fullt förståeligt, för där var magiskt. Det finns inget annat ord som kan beskriva upplevelsen bättre. Vilken flod, vilken färg, vilken natur!


Vid slutet av stigen kunde man se fenomenet hur det turkosa vattnet uppstår (bild nedan). Där möts nämligen två olika floder, båda utan färg, men då de blandas uppstår den turkosa färgen p.g.a deras olika PH-värden (om jag förstått det rätt). Så enormt märklig syn. Klart genomskinligt vatten som plötsligt blir turkost vatten. 
I parken är det totalt badförbud i Rio Celest. Om det är för det är farlig eller inte har jag ingen aning om. Men strax utanför parken passerar man med bil en bro över floden, och där under är det många som badar och förevigar sig i det färgglada vattnet. Vi vågade faktiskt inte bada, det såg ju näst intill giftigt ut. Men summa summarum av hela upplevelsen som började i enorm besvikelse blev ändå väldigt bra. Helt klart värt ett besök. Men åker man hit ska man absolut inte vända om vid vattenfallet som vi tänkte och även väldigt många gjorde. För upplevelsen blev så otroligt mycket bättre sen!

Rio Celeste - Tenorio Volcano National Park - Costa Rica

4 kommentarer :

Biggeros sa...

Vilken tur att ni inte vände om!! Så förtrollande natur och underbar turkosa flod=) Jag skulle vilja göra denna tur. Tack för ditt väldetaljerade inlägg och bilder��

Anna Ström Åhlén sa...

Så otroligt vackert! Verkligen tur att ni inte vände om. Intressant att höra om detta fenomen hur vattnet får den turkosa färgen. Och matchande skor har du dessutom! :)

Marina sa...

Så vackert! och jag håller med, det är roligare när det känns mer "på riktigt".

Linda, resamedvetet.se sa...

Hur snyggt som helst att matcha skorna ju!