Ris kan rädda elektronik utsatt för fukt / vatten

Hur kan man resa utan kamera? Hur överlever man utan en riktig kameran när man älskar att fotografera? En miljarder tankar i mitt huvud har snurrat kring den frågan då Amazonas fuktiga djungel i Ecuador fick min kamera att totalt lägga av. En mardröm. Och jag fann inget svar på frågan hur man reser utan kamera. Visst, jag har två andra kameror med mig, en GoPro och en vattentät Nikon kompaktkamera. Plus att jag har en iPhone som också går att fotografera med som kanske också bör räknas till samlingen. (Smartphones är ju trots allt det vanligaste sättet hur människor dokumenterar sina liv idag). Men för mig är det enorm skillnad på kamera och kamera, plus deras ändamål. Och tro mig, jag försökte fotografera med dem alla, men det var med tårar i ögonen. Det gick inte att jämföra med min riktig kamera, så var det bra. 

Att elektronik inte gillar fukt är ingen nyhet. Att min systemkamera har både nio år på nacken samt lever ett hårt liv är inte heller någon nyhet. Så att den helt slocknade i Amazonas djungel var kanske inte så oväntat egentligen. Men än väl lika tråkigt. Dock finns det något så magiskt som OKOKT RIS, vilket går att få tag i nästan varsomhelst i världen. Så efter att kamerabatteriet togs ut så snart som möjligt bäddades kamera och batteri ned i en påse full av ris. Påsen förslöts ordentligt och fick sedan ligga så i två dygn. Det magiska som hände sedan var att kameran vaknade till liv, tack vare att ris har en enorm förmåga att DRA ÅT SIG FUKT! Så idag fungerar kameran precis som vanligt och jag kan inte ens beskriva min enorma lycka. 

Vår tid i Ecuador är över och det har varit en fantastisk resa. Nu har jag (trots bortfall av kamera på två dagar) en uppsjö av bilder att gå igenom och mängder av intryck och upplevelser att förvandla till text, så mer om Ecuador kommer i slutet av april. Men fram tills dess tänker vi njuta av Costa Rica igen.

2 kommentarer :

Marina sa...

Tack för det tipset! Gissar att det kan vara ett användbart sådant att lägga på minnet. Det där med fler kameror är annars ett litet gissel. Jag har ju också en "riktig" kamera som jag ibland har lämnat hemma bara för att den är "så otymplig" och jag tänker att jag har ju en annan mindre plus min iPhone, men det slutar alltid med att jag ångrar mig...

Emma, Sol som sol? sa...

Skulle ha tänkt på det för flera år sedan när vår första digitalkamera la av. Den gillade inte fukten i badhuset när sonen vad på babysim. Objektivet åkte ut och sedan tyckte det att det satt bra där...

Jag brukar annars fylla ris i en tepåse och ha i t ex strösockerskålen eller andra varor som klumpar ihop sig. I saltet är ju en klassiker.