Coca te - vanligt i Anderna

Jag är en person som inte dricker kaffe, det har liksom aldrig smakat gott eller behövts. Däremot älskar jag te, av de flesta slag. Då vi vandrade upp till basecamp på vulkanen Cotopaxi serverades vi ett gott kanel te, vilket jag druckit förut. Men när vi senare åt lunch nedanför vulkanen och en i gruppen hade huvudvärk, så fick samtliga frågan om vi ville ha Coca te. Något jag aldrig smakat, så svaret blev ett tveksamt ja. I USA är Coca te olagligt, men i Ecuador och flera andra länder i Sydamerika säljs det i mataffärerna precis som vilket annat te som helst. Så är man i Anderna är det inte ovanligt att man blir bjuden på en kopp. Historiskt sett har Coca löv används inom medicin länge. (*Är en ingrediens i Coca-Cola också.) Inkaindianerna och dess förfäder brukade använda löven för att motverka höjdsjuka, hunger och trötthet. Men smaken då? Typ som bittert grönt te.

*Världens mest populära läsk Coca-Cola innehöll från början coca löv och skapades för medicinskt syfte. Dess namn syftar till dryckens två originalingredienser; "Coca leaves" och "cola nuts". Men det extremt hemliga receptet sägs idag endast innehålla ett icke narkotiskt extrakt från coca-växten.


20 kommentarer :

Emma, Sol som sol? sa...

Här har du en téinist till! Gillar i och för sig kaffe men ingen fara om jag inte får det.

Du glömde berätta om du kände av något av att dricka cocatéet.

Marina sa...

Jag älskar också te och gissa om det är väldigt mycket sådant av olika slag i som kommer i "flyttlasset" som är på väg över havet!? Visst är det spännande med hur olika saker klassas i olika länder och framför allt hur kulturellt betingat mycket är.

Christine - 29° sa...

Ha, ha! Ja det kanske kan va intressant att veta. :)
Nej jag kände ingenting faktiskt. Och vet inte hur det gick med Jacob's huvudvärk heller, om den blev bättre eller inte. Det glömde jag (också) fråga.

Christine - 29° sa...

Så kul Marina! Ja nog är det intressant allt. :)

Cathinka - På vift! sa...

Vi testade coca-teet när vi var vid basecamp på Cotopaxi. I medicinskt syfte såklart😉. Det är svårt att säga om det gjorde någon skillnad men vi tyckte nog att både våra huvuden och ben blev lite lättare. Kan dock lika gärna varit placeboeffekt....

Mari sa...

Wow - vilka bilder :)

FREEDOMtravel sa...

Jag har ofta huvudvärk, så det hade varit intressant att veta om det funkade mot det ;) Men å andra sidan lär jag inte hitta coca-te här i Sverige ...

Dixi Wonderland sa...

Jag dricker alltid kaffe när jag vaknar och sen en kopp vi 15 tiden. På kvällen älskar jag dock att dricka en kopp te :D

Ama de casa sa...

Jag dricker nog mer te än kaffe nuförtiden, men coca te har jag bara sett, aldrig testat :-)

vistet sa...

Det är ett vanligt argument att coca användes av inkas mot höjdsjuka , med en stor brist : när skulle dom ha fått tillfälle att utveckla höjdsjuka ? Höjdsjuka uppträder efter snabba uppstigningar , typ exemplet är inflygning till platser som Cusco eller min anda hembygd , Leh i indiska Himalaya. Postlöparna är en frestande tanke men dom sprang endast ett par kilometer i stafettsystem.
2010 gjordes en stor undersökning bland 900+ resenärer till Cusco : coca hade ingen positiv effekt , gradvis uppstigning , ålder över femtio och medicinering gick däremot att visa som positiva faktorer.

Aftonklänningar sa...

de här är så himla intressant att läsa om

Unknown sa...

haha ingen effekt? Det har väl samma effekt som alla andra grejer. Lugnar ner en lite och då känner en inte av höjdsjukan. Men tänker att en whiskey eller annat som gör att en slipper känna hjärtat slå som en trumma och huvudet sprängas sönder hjälper säkert också. På mig hjälper iaf coca-te mot både magont och höjdsjuka. Eller det räcker att ha bladen i munnen för den delen. Superbra grej och löjligt att det är förbjudet egentligen. Vårt snus är ju en triljon ggr starkare.

Kul inlägg!

Ditte sa...

Te tycker jag också om och provade det mesta i den väg under åren vi bodde i Peking. Men cocate har jag ännu inte testat. Mne får jag chansen så gör jag det.

Anna Ström Åhlén sa...

Spännande! Nyfiken på om någon kände någon särskilt effekt av teet, var det så?

Jag drack inte heller kaffe under måååånga år men började då caffelattetrenden kom. Nu går det bra med sojalatte. :)

Marias Memoarer sa...

Jag skulle lätt testa coca-te om jag fick chansen! ;) En peruansk vän säger att det inte är värre än kaffe. Å andra sidan har jag vid två tillfällen blivit smått hög av en stark dos kaffe (min hjärna blir antingen hyperaktiv eller helt mosig), så jag är lite känslig för substanser kan man säga, och dricker i normala fall inte kaffe alls. Dock är jag en flitig tedrickare. Men tror inte att något galet skulle hända av lite kokablad, det är ju inte direkt samma sak som substansen de utvinner för att tillverka kokain, som en del människor tror. Det var förresten inte så länge sen som någon butik i Sverige sålde te med kokablad i, butiksägaren blev visst dömd för narkotikabrott, haha!

Veiken sa...

Blev det någon effekt av teet?? Lite tveksam till coca te, men det är väl fördomar! ;)

Fantasy Dining sa...

Spännande, hade nog inte kunnat låta bli att testa. Såg ett program om det där med höjdsjuka på TV nyligen.

Biggeros sa...

Jag gillar te. Dricker många hälso teer. Speciellt kamomillte och hibiskus te. Visst gillar jag kaffe med. Låter som ett intressant te som du beskriver=)

World by Tina sa...

Många tuggar ju på såna blad också för att uppnå helt andra effekter. Säkert mycket nyttigare än åksjukepiller å annan skit som människor stoppar i sig.

Linda, 155cm.se sa...

När jag vandrade inkaleden var detta en sån sak jag var rädd för. Att folk skulle pressa på att jag borde dricka coca-te eller tugga. Eftersom jag inte dricker alkohol i Sverige och är väldigt narkotikarestriktiv skulle steget att ta coca vara väldigt stort. Som tur var kände jag inte av höjden något så jag slapp. Däremot så drack jag Muña-te som var en färsk växt som las i kokande vatten, som var jättegott. Den skulle ha lite liknande effekt men jag gissar att placebo för både coca och muña är väldigt stor.