Baños - Ecuadors äventyrshuvudstad

Även om min först fundering då vi åkte in till BAÑOS var "varför döper man en stad till toalett", så var jag fascinerad från första stund. Staden ligger som på en platå mittemellan berg och vulkan, så bara vägen in var imponerande med sin speciella karaktär. Vi passerade bergsväggar där klättrare kämpade sig upp och man förstod snabbt varför stadens också kallas för Ecuadors äventyrshuvudstad. Det var en utgångspunkt för mängder av upplevelser, så som cykling, forspaddling, canopy, bungy jump, "swing at the End of the World", djungelturer, och vandringar bland både bergstoppar och vattenfall
Stadens nämns oftast som endast Baños, med dess fullständiga namn är Baños de Agua Santa. Och jag lärde mig under tiden där att namnet inte har någonting med toaletter att göra, utan namnet kommer från de varma källor som härleder ur stadens aktiva vulkan.

Vårt hotell låg bara några minuters promenad från Piscinas de la Virgen, stadens mest populära varma källor och där ett ganska stor vattenfall även stoltserade längs bergssidan. Men något bad blev aldrig av för oss, vi hade fullt upp med annat och nöjde oss med att beundra vattenfallet då vi promenerade genom staden. Men vi testade några olika restauranger under våra dagar i Baños och den coolaste var absolut QUILOMBO RESTAURANT. Speciell atmosfär och väldigt mysigt. Samt enormt läcker design på menyn (bild nedan). Mins dock inte exakt vad vi åt men det var den största måltid jag någonsin serverats. Verkligen enorma mängder av grillat kött och tillbehör, där tallrik på tallrik dukades in och man trodde man hade ätit färdigt flera gånger om.


4 kommentarer :

Emma, Sol som sol? sa...

Menyn, var det flikar man vek ut eller var det dra ut-historier? Kul med ett annorlunda grepp, hur som helst. Såg rustikt och härligt ut där inne.

I Spanien är baños bad eller badrum medan toalett är aseo eller servicios (publikt). Då blir det lite bättre, eller hur! Men det är inte samma i Latinamerika, frågar du efter servicios där så kommer du att bli skickad till kundservice.

Same same but different!

Marina sa...

Vilken häftig vy! Det låter rätt betryggande att det inte var "toalett" som var namnet för om det varit så kunde man ju fundera lite på vad den som kom på namnet hade fått i sig innan ;)

Ditte sa...

Ecuador vet jag inte så mycket om annat än dess karta och lite om landets historia så jag tackar för allt ni förmedlar. Vilka spännande äventyr ni upplevt och några av dem tror jag att jag skulle klara. Rädd för det avana och okända är jag inte.
Restaurangen ni besökte verkar helläcker, helt i min smak, och designen på menyn var häftig.
Tack för givande läsning!

Biggeros sa...

Så underbara källor och äventyrsbad!! Dit hade jag lätt velat åka till. Ja, såkkart förväntar man sig att det ska vara en toalett eller badrum.
Så roligt att även prova restauranger som man får god och riklig mat. Jag kan tänka mig ni var supernöjda🤗🤗