Marsvin - sista måltiden i Ecuador

Äta marsvin? Va, på riktigt? Ja, vid vår sista middag i Ecuador, tillsammans med Brittany, Jacob och vår guide Christian, fick vi i Quito möjlighet att testa denna (i mina ögon) väldigt speciella maträtt. Första tanken var husdjur, andra tanken fluffig större rått. Men då tallriken kom in var det bara att slå bort tankarna, och köttet påminde faktiskt om kyckling i smaken. Skulle du smaka eller avstå?

Grillat marsvin, eller "Cuy" (kew-y) som det heter, är en traditionell maträtt i Ecuador. Från att från första början varit en nödvändig del av kosten (huvudkällan till kött innan nötkreatur introducerades i landet) har det blivit en delikatess. Grillas hel över öppen eld och serveras ofta med potatis i jordnötssås.

15 kommentarer :

FREEDOMtravel sa...

Åh hjälp! Jag hoppas att jag skulle äta. Någonstans tycker jag ju att ... djur som djur. Vad som är ok och inte är ju bara kulturellt. Men jag har haft flera tama marsvin, som betydde mycket för mig när jag var liten. Liiite jobbigt är det ju. Vad tyckte du?

Ann-Louise sa...

Jag har visserligen aldrig haft något marsvin som husdjur, men jag skulle ändå inte kunna äta det. Speciellt inte när det serveras på det här sättet, så att man fortfarande kan se vad det är för något. Möjligtvis om det serverades i mindre bitar så att det inte var lika uppenbart att det var ett marsvin. Men då är jag inte heller någon stor köttätare överhuvudtaget.

Christine - 29° sa...

Jag hade inte något marsvin som husdjur som liten men förknippar ändå djuret som det, så det kändes lite konstigt att äta det. Särskilt på det sätt som det serverades. Vilket är märkligt egentligen, för jag äter tex grillad kyckling hemma (vilket är lite samma sak) och jag äter kött.
Sen tyckte jag även att potatis i currysås var en märklig kombo. Hi, hi!

Anonym sa...

Jag tycker att det inte ser smakligt ut, meen vill tro att jag smakat om jag blivit bjuden🙈...../ Pernilla, Travelsis_

Ama de casa sa...

Jag har haft marsvin som husdjur, men hade ändå (efter några veckors tvekan) bestämt mig för att testa det när vi var i Ecuador -92. Det var precis i upploppet på resan, och tyvärr var alla marsvin som bortblåsta då, så det blev aldrig av.
Men att dom skulle smaka som kyckling hade jag hört, och nu fick jag ju bekräftelse på det.

Men jag måste säga att det inte såg särskilt aptitligt ut... :-D

Bland Kastruller och vinglas sa...

När mannens fd chef kom till Sverige från Chile besökte han djuraffären för denna delikatess. Han nekades förstådd och förstod inte alls varför. Tänk så olika matkulturer vi har
Kram Kajsa

Lena i Wales sa...

Jag skulle definitivt provat, annars skulle ju en chans försvinna för evigt och kunskapsbanken varit mindre.
Det ser dock inte speciellt aptitretande ut.

World by Tina sa...

Jag skulle smaka, hör ju till grejen att testa landets matkultur när man reser tycker jag (med vissa undantag haha). Men marsvin känns inte mycket konstigare än kanin.

Ditte sa...

Skulle jag suttit här och blivit bjuden så hade jag förstås smakat. I Sverige äts ju kaniner och det är ju också husdjur. Några äter häst och de kan precis som höns/kycklingar också vara hudsjur.

Och hur som så lockar nu både Costa Rica och Ecuador.

Anita sa...

Ser lite otäckt ut !

Selma sa...

Oj, ser lite otäckt ut haha. Men otroligt kul att prova på när det ändå finns haha

Eva – People in the Street sa...

Hmmm, jag vet inte. Jag tror att jag skulle smaka men jag skulle bara tänka på min och syrrans marsvin som hette Pelle båda två. Rätt vad det var fick Pellarna ett gäng småpellar, men det är en annan historia ...

Eva sa...

nej nej det där ALDRIG vet att dem äter det där .men det är husdjur för mig o ett favorit dessutom. Äter inte lamm här hemma heller bara gris o kyckling o det sällan med ...

trevlig blogg :) fin fredag

Laila MA - Rundt ekvator sa...

Hm... tror ikke jeg ville smakt på det , nei. Flott blogg du har. Ønsker deg en flott dag :-)

Marias Memoarer sa...

Jag känner till denna rätt från innan, har en peruansk vän som visat att de äter sånt här och det är i princip som en nationalrätt.. Har så svårt för att det är hela kroppen med tassar och allt, hade varit lättare att provsmaka om det varit köttbitar i en gryta eller fileer typ...