COSTA RICA - några av de vanligaste platserna

Costa Rica är ett av världens vackra länder enligt min mening. Ett land med oerhört skiftande natur och klimat, och med ett enormt djurliv. På ena sidan av landet möter man Stillahavssidan och på den andra den karibiska sida där toner av reggae dansar genom luften. Mellan bananplantage, regnskogar och vackra paradisstränder vilar olika städer, byar, äventyr, grottor, molnskogar och mer där till. Och några av de vanligaste platserna som turister besöker under sin semester i Costa Rica är dessa här nedan. Alla olika på sitt sett.
MANUEL ANTONIO - Costa Ricas gräddhylla
Manuel Antonio i sydväst kallas för Costa Ricas gräddhylla. Här bland slingriga små vägar som letar sig upp och ned finns flertalet lyxhotell. Bland annat Hotel Costa Verde som har en av världens galnaste sviter, "727 Fuselage Home", som är ett flygplan vilande bland trädtopparna. Här har man hela planet för sig själv, en boeing 727 från 1965. Invändigt är flygplanet vackert ombyggt till två stora sovrum, kök, allrum och två toaletter. Ja i självaste cockpit går man faktiskt på toaletten, varifrån man ser ut över palmtopparna och Stilla havet. Och nyfikna söta apor tittar mer än gärna tillbaks genom fönstren.
Manuel Antonio är en mycket välbesökt plats i Costa Rica och stranden Playa Espadilla är vacker, men också en riktig turiststrand. Kantad av parasoll, solstolar och med möjlighet till att åka både bananbåt och jetski. Förutom stranden och ett par annorlunda restauranger lockas många till nationalparken Manuel Antonio, som förutom det rika djurlivet i djungeln också har flertalet vackra stränder.

_ _ _ _ _ _

SAMARA - barnfamiljernas strand
En laid-back by i norr, som består av hotell och restauranger som trängs tätt ju närmare vattnet man kommer. Den 5 km långa stranden är mycket vacker och fint inramad av vajande palmer i en halvcirkelformad bukt. Detta är en exemplarisk plats för barnfamiljer. För till skillnad mot stora dela av Costa Rica är här mindre och snällare vågor, näst intill obefintliga. Det är populärt att rida längs vattenbrynet oavsett tid på dagen och många reser också hit för att dyka, snorkla och paddla kajak.
_ _ _ _ _ _
MONTEVERDE - svalare djungel bland broar och moln
Monteverde Cloud Forest är dragplåstret och den stora anledning till att besöka denna plats. Nationalparken är belägen på 1,440 möh, där man kan uppleva fina vandringsstigar och röda hängbroar bland molnen. Men temperaturen här är något svalare. Från kusten nedanför och upp till molnskogen (ca 4 mil) kan temperaturen dagtid skifta från 39°C till 24°C. Så blandningen på kläder vid Monteverde är ganska skiftande, från långbyxor och jacka till shorts och linne. Vägen upp är slingrig och enkel på sina ställen (men 4WD inget måste), och utsikten bjuder på enormt vackra vyer. Inne vid byn Santa Elena kan man även äta lunch i toppen av en trädkrona.
_ _ _ _ _ _


LA FORTUNA - äventyrarens utgångspunkt
Den nordliga byn La Fortuna som vilar vid vulkanen Arenals fötter är trots risken för regn en plats man bör besöka under sin vistelse i Costa Rica. Dels för att naturen skiljer sig enormt från andra delar av landet, men också för att där finns en uppsjö av äventyr och vackra naturupplevelser. La Fortuna är en exemplarisk utgångspunkt varifrån man kan se ett 70m högt vattenfall, vandra bland hängande broar i djungeln, uppleva Venado Caves, testa canopy (ett måste i Costa Rica), se Rio Celeste med sitt turkosa vatten, köra fyrhjuling mm. Byn är belägen 256 meter över havet och därav en gnutta svalare plats i Costa Rica (likt svensk sommar). Området är tack vare landets största vulkan också känd för alla varma källor och stora spahotell. Så här är nästan ett måste att unna sig ett par dagar på något av de dyrare hotellen, t.ex. Baldi Hotsprings Hotel & Spa, som har ett enormt poolsystem av varma källor. Önskar man ett mer spännande, enkelt och annorlunda boende (utan varma källor) finner man Tree Houses Hotel ca 25 minuter bort, vilket är en mycket speciell oas i sig.

_ _ _ _ _ _TORTUGUERO - den riktiga regnskogen
Tortuguero ligger i norr vid den karibiska kusten och kallas för Costa Ricas Amazonas. Denna oerhört fuktiga nationalpark består av mängder av kanaler och laguner, så här åker man båt till de flesta hotellen. Bor enskilt mitt i djungeln, i en natur som ruvar på ett spännande djurliv. Där grannarna är allt från sengångare, apor, kajmaner, stora ödlor och 350 olika fågelarter. Men sköldpaddorna är faktiskt de djur som Tortuguero är mest känt för, och på den svarta lavastranden i Tortuguero lägger mängder av sköldpaddor (bl.a. världens största) sina ägg.

_ _ _ _ _ _

SANTA TERESA - surfarnas paradis
En underbart, charmig och härlig by som är surfarnas paradis. På senare år också väldigt populär bland dem som gillar yoga. Santa Teresa är en enkel byn, belägen nästan vid spetsen på Nicoyahalvön på Stillahavssidan och vid en av landets vackraste stränder som bär samma namn. Byn består i stort sett utav en enda lång oasfalterad väg, och klimatet här är tryckande varm. Fyrhjuling är det vanligaste fordonet och stora ödlor är allt annat än sällsynt. På stranden finns ett par charmiga beach clubs, uppe på höjden en å annan härlig restaurang, och de bästa frukostställena är The Bakery och Bali Beach Deli. Trots att vägarna hit än idag är några av landets sämsta (dåliga skumpiga jordvägar bitvis) så har surf-byn som också blivit yoga-by ändå en dragkraft likt en gigantisk magnet. Detta är Svenskarnas tillhåll No.1 i Costa Rica, för inte på någon annan plats i landet hör man lika många svenska röster.
  _ _ _ _ _ _
TAMARINDO - stad och strand i bra kombination
Tamarindo har ett oförtjänt dåligt rykte om sig. Det är en kuststad på Stillahavssidan som enligt min mening är både ordentlig, charmig, full av glädje och erbjuder en bra blandning av hotell, affärer och restauranger. Hit leder bra asfalterade vägar och staden vilar vid en fin bågformad sandstrand. Ljudet från de klassiska lerduvorna som försäljarna säljer hörs titt som tätt och från Tamarindo är det populärt att bege sig ut på segelturer. Och trots att stranden hyser ett surfbryt vid flodmynningen i norr så är det en relativt barnvänlig strand. (Från staden Liberia, ca 8 mil norr om Tamarindo, finner man närmsta flygplats LIR. Så ska man besöka denna norra delen av landet är det smidigare att flyga dit istället för SJO).  

_ _ _ _ _ _


PUERTO VIEJO - en bit av Karibien
Bananplantage efter bananplantage kantar vägen norrifrån in till Puert Viejo och man möts av lastbilar märkta med Chiquitas blågula logotype. Vägskyltar varnar för sengångare, palmer vajar i vinden och stränder avlöser varandra längs den karibiska kusten. Denna lilla kuststad sprudlar av färg, och rytmer av reggae letar sig fram längs gatorna. Från enkla matvagnar doftar nygrillade kycklingspett, i palmerna fladdrar färgglada saronger och gatuförsäljare säljer Rasta-prydnadssaker och Bob Marley T-shirts. Här vilar en atmosfär inte lik någon annan i Costa Rica. I närheten hittar man också både pampig regnskog och flera vackra stränder. Två rescue center lockar även många; Jaguar Recue Center och Sloth Sanctuary, och båda är värda ett besök.

_ _ _ _ _ _JACÓ - den stora staden vid krokodilerna
Jacó hittar man på Stillahavskusten, mellan stränderna Herradura i norr och Hermosa i söder. Avståndet hit är endast ca 2 timmar med bil från Costa Ricas huvudflygplats (SJO), vilket gör Jacó till den stranddestination som ligger närmast huvudstaden (= många lokalbor som reser hit över helgerna). Jacó är en av Costa Ricas största kuststäder och känd för sitt nattliv och ständiga puls. Så önskar man paradisstränder och enbart lugn så är det inte hit man ska åka (eller jo, om man väljer stränderna Herradura eller Hermosa precis bredvid). Men är man ute efter nattliv, puls, rörelse, affärer och en uppsjö av restauranger så är Jacó ett bra val. Härifrån kan man också hitta allt från vattenfallsturer, sportfiske, katamaranturer, ziplines, ATV's, samt Tomcar-äventyr. Och längs bilvägen hit kommer man se massa krokodiler, så se till att stanna på bron och titta...

_ _ _ _ _ _

SAN JOSÉ - huvudstad att skippa
San José är huvudstaden i Costa Ricas sedan 1823 och har strax över 2 miljoner invånare, vilket är mer än en tredjedel av landets totala befolkningsmängd. Men huvudstaden är en plats jag inte ens skulle sätta med på att-göra-listan, snarare tvärt om. Huvudstaden kan man faktiskt skippa. Det är en stor stad med mycket trafik, och landet har så mycket annat som är mer värt att se. Det räcker att flyget landar i San José (SJO). Men i närheten finns dock vackra La Paz Waterfall Gardens, coola vulkanen Poás och fina Asclepios Wellness & Healing Retreat

10 kommentarer :

Cathinka - På vift! sa...

Det ser helt ljuvligt ut! Någon dag så...

Ama de casa sa...

Jag håller med dig - Costa Rica är ett fantastiskt land. Vi åkte runt där i tre veckor då när jag fyllde 50 (konstigt, jag är mycket yngre än så idag??? ;-) ). Vi hann med ett flertal av dom ställen du beskriver, om du är intresserad kan du se vår rutt här:

https://amacasa.wordpress.com/2010/10/16/amas-irrfarder/

Håller även med dig om att Tamarindo har ett oförtjänt rykte. Kallades Tamagringo... Men vi trivdes bra där :-)

Jag gillade faktiskt även San José, men man har nog olika upplevelser beroende på vad som händer runt ikring när man är på en plats som är såpass "rörig" som den stan.

Ha en fin helg!

Ama de casa sa...

Vi har också "råkat" hamna i Costa Rica på ett par av dom kryssningar vi har gjort på senaste åren. Fast då får man såklart inte chansen att uppleva landet på samma ingående vis som när man åker runt själv. Men det var fortfarande väldigt vackert och trevligt att besöka :-)

Marianne - Glimt av verden sa...

Så kreativt å gjøre om et fly til overnattingssted! Av alle disse stedene har jeg bare besøkt La Fortuna og Monteverde. Var en snartur innom San José fordi reisen startet der, men gjorde ingen ting der bortsett fra å overnatte på et hotell en natt. Godt å høre at jeg ikke misset noe der :-)

Marina sa...

Jag måste tillstå att just Costa Rica lockar väldigt mycket och inte blir det mindre efter dian underbara inlägg därifrån! Jag har en kompis som precis kommit hem efter en resa dit och det ska bli väldigt spännande att höra vad hon säger.

emolis sa...

Vilken härlig information! Vi ska dit i februari (2 veckor) och har tänkt oss rutten San José - La Fortuna - Monteverde - Tamarindo - San José, men börjar fundera på om det egentligen är en bra rutt? Tamarindo vill vi till för möjligheten att se havsköldpaddor och för att göra en dagstur till Nicaragua. San José ska vi bara övernatta i på dit- och hemvägen. Svårt att välja bland alla underbara platser :)

Christine - 29° sa...

Så kul att ni ska till Costa Rica Emolis! :)
Tycker det låter som en bra rutt. Sköldpaddor går att se från Tamarindo också. Vi åkte på en kvällstur för några år sedan där man på nära håll fick se svarta havssköldpaddor lägga sina ägg. Riktigt bra tur (som går att köpa på plats antingen via hotellen eller via någon av resestånden i Tamarindo):
http://www.29grader.se/2012/02/fantastisk-upplevelse.html

Kan även varmt rekommendera er att bo ett par nätter vid Playa Grande som är stranden bredvid Tamarindo. Otroligt fin strand och mycket mindre turister. Två boenden där som båda är bra är:
http://www.29grader.se/2017/03/hotel-las-tortugas.html
http://www.29grader.se/2017/03/rip-jack-inn.html


Några fler bilder på Playa Grande:
http://www.29grader.se/2014/03/surf-vid-playa-grande.html

Travelsis_ sa...

Låter och ser helt fantastiskt ut😍. Costa Rica är absolut med på ställen-som- jag -vill -besöka.
Sköldpaddor💚, efter vår resa till Borneo så är det en av mina underbaraste ögonblick när de små sköldpaddorna kläcktes . Det var bara vi och sköldpaddorna💚/ Pernills

Biggeros sa...

Ser ljuvligt exotiskt ut och skulle gärna vilja besöka Costa Rica i framtiden. Trevlig helg🤗

OnTrip.dk sa...

WOW hvor ser det dejligt ud på Costa Rica og sikke en alternativ måde at sove på - sjovt fundet på ;-) Tak for god inspiration - nu har jeg virkelig lyst til at rejse til Costa Rica.
God Nytår :-)

/Annette